با اجرای طرح نصب برچسب سوخت
ممنوعیت شمارهگذاری باز هم در انتظار خودروسازان
تهدید به عدم شمارهگذاری خودروهای تولیدی کشور از سوی سازمانهایی همچون محیطزیست، موسسه استاندارد یا ستاد تبصره ۱۳، طی دو سه سال گذشته تبدیل به رویهای شده که امید به ختم آن در سال ۸۷ وجود ندارد.
طی دو سه سال گذشته خودروسازان ملزم به اجرای دستورالعملهایی همچون دوگانهسوز کردن تمامی محصولات خود بودند، این در حالی است که با سرپیچی از این دستورالعمل به عدم شمارهگذاری تهدید شدند.
مژگان میرزایی
تهدید به عدم شمارهگذاری خودروهای تولیدی کشور از سوی سازمانهایی همچون محیطزیست، موسسه استاندارد یا ستاد تبصره ۱۳، طی دو سه سال گذشته تبدیل به رویهای شده که امید به ختم آن در سال ۸۷ وجود ندارد.
طی دو سه سال گذشته خودروسازان ملزم به اجرای دستورالعملهایی همچون دوگانهسوز کردن تمامی محصولات خود بودند، این در حالی است که با سرپیچی از این دستورالعمل به عدم شمارهگذاری تهدید شدند. اجرای قانون منع شمارهگذاری نیز مانع دیگری برای خودروسازهای کشورمان به وجود آورد، هرچند که طی این مدت رعایت استانداردهای اجباری از سوی موسسه استاندارد نیز خودروسازها را با قیود جدیدی روبهرو کرد.
اما طی مدت یاد شده و با وجود در نظر گرفتن قوانین سختگیرانه از سوی موسسات دولتی شرکتهای خودروساز نیمهدولتی توانستهاند با مجوزهای خاص راه گریزی از قوانین مصوب را به وجود آورند و به این طریق این شرکتها با مشکلات کمتری در زمینه ممنوعیت شمارهگذاری محصولات خود مواجه شدند.
اما بخشخصوصی با تصویب این قوانین با بیشترین زیان مواجه بودند. به دلیل اینکه محصولات این شرکتها در رده خودروهای پرمصرف قرار میگرفت، شمارهگذاری آنها با تاخیر بسیار صورت پذیرفت که این امر موجب تاخیر در ورود محصولات این شرکتها به بازار و در نهایت افزایش قیمت محصولات این شرکتها در بازار شد.
حال با شروع سال جدید و با اجرای طرح نصب برچسب سوخت بر روی خودروهای تولیدی شرکتهای خودروساز بار دیگر به عدم شمارهگذاری تهدید شدهاند.
طرح نصب برچسب سوخت را میتوان طرح جدیدی خواند که در قالب آن خودروسازها بار دیگر ممنوعیت شمارهگذاری را در پیش رو دارند. شرکتهای خودروساز اوایل سال گذشته و با ممنوعیت شمارهگذاری خودروهای با مصرف بیش از ۶ لیتر توانستند با اخذ مجوزهای تولید اینگونه خودروها را از ستاد تبصره ۱۳ اخذ کنند. حال در سالجاری و با اجرای طرح نصب برچسب سوخت شرکتهای خودروساز ظاهرا میبایست فعالیت جدیدی را در این حوزه آغاز کنند.
براساس اظهارات برزگری، معاون نظارت بر اجرای استاندارد و سیستمهای کیفیت با اجرای طرح نصب برچسب سوخت خط تولید ۶ محصول پرمصرف شرکتهای خودروساز همچون پژو آردی، وانت پیکان و وانت پیکان با موتور OHV، وانت نیسان ۲۴درصد انژکتوری و Z۲۴F انژکتوری و ... که حتی موفق به کسب رتبه G نشدهاند متوقف خواهد شد که در این میان توقف خط تولید پرتیراژترین خودروی شرکت ایرانخودرو یعنی «روآ» آن هم در شرایطی که این شرکت همچنان با بحران مالی مواجه است کمی ناممکن به نظر میرسد.
شمارهگذاری متوقف میشود
اما روش تعیین میزان مصرف سوخت و به تبع آن نصب برچسب طی سال گذشته از سوی ستاد تبصره ۱۳ با مخالفتهای بسیاری از سوی انجمن خودروسازان مواجه شد.
انجمن خودروسازان به روش بینالمللی که از سوی ستاد تبصره ۱۳ برای تعیین میزان مصرف سوخت خودروهای داخل، استفاده از روش آزمایشگاهی و استفاده از سوخت با اکتان بالا که در خودروهای داخلی در نظر گرفته شده به مخالفت پرداختند.
بر اساس اظهارات انجمن خودروسازان در نظر گرفتن روش بینالمللی برای تعیین معیار مصرف سوخت موجب میشود که نصب برچسب سوخت خودروها با معیار گروه G در نظر گرفته شود که این امر تنها به ضرر خودروسازان خواهد بود.
براساس اظهارات این انجمن با قرار گرفتن خودروها بر روی معیار G خودروی همچون پژو ۲۰۶ که به کممصرفترین خودروی روز معروف است معیار رتبه انرژی آن در گروه D قرار خواهد گرفت.
مخالفت انجمن خودروسازان بر سر معیار مصرف سوخت خودروها موجب شد که اواخر سال گذشته نشستی با حضور نمایندگانی از موسسه استاندارد، سازمان بهینهسازی مصرف سوخت، انجمن خودروسازان وزارت صنایع بر سر الزام خودروسازها به نصب برچسب سوخت تشکیل شد و موسسه استاندارد با نمایندگان وزارت صنایع و معادن بر سر معیار مصرف سوخت خودروها به تفاهم رسیدند.
با ایجاد تفاهم میان مخالفان و موافقان معیار مصرف سوخت خودروها از رتبه G به رتبه D تغییر یافت و شرکتهای خودروساز ملزم به رعایت آن و نصب برچسب سوخت بر روی محصولات تولیدی خود شدند حال با آغاز سال جدید هنوز خبری از شروع نصب برچسب سوخت بر روی خودروهای تولیدی از سوی مسوولان اعلام نشده است.
احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازان طی گفتوگویی با خبرنگار ما تاخیر در اجرایی کردن این طرح را عدم تشکیل جلسه نهایی برای تعیین معیار مصرف سوخت دانسته و معتقد است که این جلسه تا پایان این ماه تشکیل خواهد شد این گفته نعمتبخش در حالی است که این جلسه اواخر سال گذشته تشکیل و توافقات لازم حاصل شده است.
از سوی دیگر نعمتبخش، ممنوعیت شمارهگذاری خودروهایی را که هنوز برچسب سوخت بر روی آنها نصب نشده بعید دانسته و معتقد است که این امر مشکلات ویژهای را به وجود خواهد آورد و موجب کمبود خودرو در بازار داخلی میشود. همچنین به گفته برزگری تولید برچسبهای سوخت از سوی شرکتهای خودروساز آغاز شده است. اما نعمتبخش تولید برچسب سوخت را منوط به ابلاغ مصوبه جدید، شرکتهای خودروساز دانسته و معتقد است تا زمانی که آخرین معیار مصرف سوخت ابلاغ نشود طراحی برچسب سوخت صورت نخواهد پذیرفت. به گفته برزگری تولید برچسب سوخت بر عهده شرکتهای خودروساز بوده و خودروسازان ملزم هستند براساس استاندارد ۴۲۴۱ که استاندارد برچسب معیار سوخت خودروها است چاپ برچسب سوخت را به انجام رسانند.
براساس استاندارد ۴۲۴۱ که معیار مصرف سوخت خودروها است میزان مصرف سوخت خودروها در هفت درجه در نظر گرفته شده که براساس این هفت رده (G، F، E، D، C، B، A) خودروهایی که در رده A تا D قرار گیرند خودروی کممصرف اعلام میشوند خودروهای D تا G قابل قبول و اگر خودرویی در رده G به بعد قرار گیرد مردود اعلام میشود.
برزگری درخصوص زمان اجرایی شدن طرح نصب برچسب سوخت نیز میگوید: طی نامهای که به وزارت صنایع و معادن و انجمن خودروسازان ارسال شد. شرکتهای خودروساز از ابتدای سالجاری ملزم به نصب برچسب سوخت بر روی خودروهای تولیدی خود هستند.
برزگری در پاسخ به این پرسش که در صورت عدم نصب برچسب سوخت از سوی شرکتهای خودروساز چه عوارضی در انتظار آنها خواهد بود، میگوید: در صورت عدم نصب برچسب سوخت از سوی شرکتهای خودروساز از شمارهگذاری خودروهای تولیدی آنها در سالجاری جلوگیری به عمل خواهد آمد.
ارسال نظر