میلیاردرها و خودروهای مجلل
گروه خودرو- استفان واین، میلیاردری خودساخته که مالک چند تفرجگاه مجلل در شهرهای تفریحی ایالات متحده از جمله لاسوگاس است همین اواخر در ضمن دیداری از تاسیسات تولیدی شرکت فراری در حومه میلان، برای همسرش الین یک دستگاه فراری F۴۳۰ آبیرنگ خریداری کرد. استفان واین میگوید: بچهها در حین دیدار بخشهای مختلف فراری دهانشان بازمانده بود. او با اشاره به این که همسرش از دیدن ذوق و اشتیاق فرزندانش به وجد آمده بود، میافزاید: وقتی به این نمونه خاص رسیدیم استفان ناگهان از تصمیماش برای خریدن آن پرده برداشت.
خانم واین که علاوه بر این فراری مالک یکدستگاه بوگاتی ارنیج و یک جیپ گراند چروکی هم هست به تفاوتهای رانندگی با فراری با وجود همه قوانین محدودکننده اذعان دارد. او از صدای غرش موتورF۴۳۰ میگوید که به صدای هیچخودروی دیگری شباهت ندارد و حتی اهرم دنده که برخلاف خودروهای امروزی کنار فرمان قرار دارد را هم جالب توصیف میکند.
با این حال نباید چنین تصور کرد که همه میلیاردرها حاضرند با پرداخت رقمهایی نجومی و سرسامآور، خودروهای مجلل را به فهرست مدلهایی که در پارکینگ اقامتگاهشان دارند، بیافزایند. هتل واین لسووگاس ناوگانی از مدالهای رولزرویس فانتوم که هر یک ۳۳۰هزار دلار قیمت دارند را برای مشتریان ویژه خود تدارک دیده که چنین ناوگانی در سراسر آمریکای شمالی بیبدیل است.
به واقع برخی از ثروتمندترین آدمهای روی زمین که دارایی برخی از آنها خیلیخیلی بیش از مایملک ۹/۳میلیارددلاری واین است هیچ اهمیتی برای خودروهای مجلل قائل نیستند.
وارن بافت، سرمایهگذاری که در جدیدترین فهرست رتبهبندی ثروتمندان جهان با ۶۲میلیارد دلاری دو پله بالاتر از بیل گیتس، از موسسان مایکروسافت قرار گرفت یک دستگاه کرایسلر DTS معمولی دارد و آلیس والتون، وارث امپراتوری والمارت که داراییهایش بیش از ۱۵میلیارد دلار برآورد شده است با یکدستگاه فورد پیکآپ F۱۵۰ تردد میکند.
این که ثروتمندان چگونه پول خود را خرج میکنند به مولفههایی فراتر از این که چقدر پول دارند، باز میگردد. در واقع این مساله به عواملی چون سن، چگونگی کسب ثروت، محل سکونت و این که به چه چیزهایی توجه نشان میدهند، بستگی دارد. از بین این گروه تنها آنانی که توان جمعآوری خودروهایی متعدد را دارند اقدام به خرید محصولات مجلل میکنند.
کمتر مجموعه داری در دنیا هست که بتواند با کلکسیون خودروهای رالف سورن رقابت کند. سورن که مالک یک شرکت طراحی مدلهای تازه لباس و همچنین سهامدار اصلی شرکت پوشاک پولو است دارایی ۳/۴میلیارد دلاری خود را در جهت جمعآوری یکی از بزرگترین کلکسیونهای خودرو به کار گرفته است. این کلکسیون نمونههای نادری چون یک دستگاه مرسدس بنز ۳۰۰۶ کوپه ۱۹۰۰، فراری ۲۵۰ ساخت ۱۹۶۲، مک لارن F۱ تولیدی ۱۹۹۶ و یک دستگاه بوگاتی ویرونرا در بر میگیرد.
خودروهایی که لورن در کلکسیون خود جمعآوری کرده به قدری جالب توجه هستند که موزه هنرهای زیبایی بوستون در سال ۲۰۰۵ میلادی یکی از جشنوارههای خود را به مجموعه او اختصاص داد.
علاقه افرادی چون لورن به خودروهای کلکسیونی و ویژه به حدی است که معمولا کارشناسی توانمند را به طور تماموقت به خدمت میگیرند تا به نیابت از آنها در حراجها شرکت کرده و اقدام به خرید نمونههای نادری کنند که در معرض فروش قرار میگیرند.
دونالد ترامپ، از غولهای صنعت ساختوساز در آمریکای شمالی هم وجوه کلانی را صرف خرید خودرو میکند. ثروت میلیاردی ترامپ این امکان را فراهم آورده که چند خودروی گرانقیمت از جمله یک دستگاه رولزرویس فانتوم و همچنین یک فراری F۴۳۰ که قیمتی در حدود ۱۷۵هزار دلار دارد را در گاراژ خانهاش نگهداری کند.
فروش خودروهای مجلل در ایالاتمتحده از ۱۷۶۲ دستگاه در سال ۱۹۹۰ میلادی به چیزی در حدود ۱۱۷۵۵ دستگاه در پایان سال ۲۰۰۸ خواهد رسید و پیشبینی میشود در سال ۲۰۱۳ ثروتمندان آمریکای شمالی بیش از ۱۳ هزار دستگاه از این محصولات گرانبها را خریداری کنند.
یکی از دلایل رشد سریع فروش خودروهای مجلل روند صعودی تعداد میلیاردرهای دنیا است. تعداد میلیاردرهای دنیا در سال ۲۰۰۷ میلادی ۳/۱۱درصد افزایش در قیاس با سال قبل از آن به حدود ۹۵هزار نفر رسید. مجموع ثروت این عده با ۸/۱۶درصد رشد به حدود ۱/۱۳ تریلیون دلار بالغ شد. با این حال خریداران خودروهای مجلل الزاما میلیاردرها نیستند و کسانی که به استثنای اموال غیرمنقول بالای ۳۰میلیون دلار ثروت دارند در زمره مشتریان بالقوه خودروهای مجلل قرار میگیرند.
با این حال نباید تصور کرد میلیاردرها خودرو میخرند تا کلکسیوندار شوند. آنها به سان مردم عادی باید خودرویی برای تردد داشته باشند. خانم واین میگوید: اکثر مواقع خودم رانندگی میکنم و میافزاید: اینکه در طول روز چند بار از خودرو استفاده کنم به شرایط بستگی دارد اما به طور متعارف چند بار در روز از خودرو استفاده میکنم.
ارسال نظر