با توجه به آغاز تعطیلات نوروزی و افزایش سفرهای بین‌شهری که با اجرای طرح سهمیه‌بندی بنزین همزمان شده، مدیریت مصرف سوخت از سوی دارندگان خودرو مورد توجه قرار گرفته است، به طوری که بسیاری از دارندگان خودروهای شخصی به دنبال راهکارهایی هستند که بتوانند تا حد امکان مصرف سوخت خود را کاهش دهند. به همین منظور برخی از راهکارهای متداول برای کاهش میزان مصرف سوخت خودروها که در سایت اکونیوز و به نقل از مجله Car عنوان شده است، برای آگاهی بیشتر دارندگان خودروهای شخصی در ذیل می‌آید:

راهکار‌های کاهش مصرف سوخت خودروها در کشورهای پیشرفته جهان به اشکال گوناگون اعمال شده است.

این روز‌ها بحث سهمیه‌بندی بنزین دیگر به خودی خود مطرح نیست، بلکه بیشتر مردم‌درصدد دست یافتن به راهکار‌هایی هستند تا از طریق آن بتوانند مصرف بنزین خود را کاهش دهند. به عبارت دیگر، کاهش مصرف سوخت اینک هدف اصلی کسانی است که از خودرو شخصی برای تردد استفاده می‌کنند.

در کشورهای پیشرفته جهان این موضوع به اشکال گوناگون اعمال شده است. بسیاری از کارخانه‌های خودرو‌سازی با طراحی محصولاتی کم‌مصرف پاسخ مناسبی به تقاضای کنونی بازارهای جهانی داده‌اند. از فنلاند که به کشور بدون بنزین مشهور است نام می‌بریم که با تولید خودروهای هیدروژنی بر مساله کمبود سوخت فائق آمده است. در سایر کشورهای جهان نیز این مساله نمودی چشمگیر دارد.

در این رهگذر سعی می‌شود نکات ساده و کاربردی برای کاهش مصرف سوخت خودرو را ارائه کنیم. با رعایت این نکات نه تنها در هزینه‌ها ‌صرفه‌جویی می‌شود، بلکه کمک بزرگی به محیط‌زیست و هوای تنفسی خواهد شد.

استفاده از دنده مناسب

یکی از راه‌های کاهش مصرف سوخت استفاده از سبک‌ترین دنده ممکن است بدون اینکه فشاری به موتور وارد شود.

به عنوان مثال، با بررسی‌هایی که در یک اتومبیل به عمل آمد مشخص شد اگر با دنده ۳ با سرعت ۶۰ کیلومتر در ساعت حرکت کنیم مصرف سوخت ۲۵‌درصد بیشتر از زمانی است که با دنده ۵ حرکت کنیم. این تحقیق روی چند نمونه از خودرو‌ها با موتور‌های گوناگون انجام شد.

نرم رانندگی کنیم

با استفاده ملایم از گاز و خودداری از ترمز‌های شدید نه تنها مصرف سوخت کاهش می‌یابد بلکه لاستیک‌های گران‌قیمت اتومبیل نیز سالم می‌ماند و خود اتومبیل هم دیرتر فرسوده می‌شود. حرکت اتومبیل را در ترافیک سنگین پیش‌بینی کنید تا از شتاب گرفتن و ترمز گرفتن ناگهانی جلوگیری شود.

آزمایش‌هایی که در این زمینه انجام گرفته نشان داده با رانندگی صحیح می‌توان تا ۳۰‌درصد راندمان مصرف اتومبیل را افزایش داد. این مساله به خصوص در تردد‌های درون‌شهری حائز اهمیت است.

موتور خودرو را خاموش کنید

اگر اتومبیل را در زمان‌های توقف کوتاه‌مدت خاموش کنید مصرف سوخت شما افزایش می‌یابد تا انرژی تخلیه شده از باتری‌ها را برای راه‌اندازی دوباره موتور جبران کند؛ ولی اگر بیش از ۳-۲ دقیقه توقف دارید با خاموش کردن موتور بنزین کمتری مصرف می‌کنید. نکته دیگر در این که هنگام توقف و زمانی‌که موتور اتومبیل در جا کار می‌کند دور موتور پایین است و فشار پمپ روغن فشار بهینه نیست، بنابراین روشن نگه داشتن موتور اتومبیل در دور درجا در دراز مدت سبب فرسودگی موتور خودرو می‌شود. بسیاری از تعمیر‌کاران خودرو برای تبلیغ کالای خود می‌گویند اگر از فلان روغن ترمز استفاده کنید دیگر نیازی به رعایت این نکات نیست، اما باید گفت استهلاک موتور در چنین مواردی ربطی به روغن موتور و نوع آن ندارد.

سبک حرکت کنید!

با دقت به اتومبیل خود هنگام سفر نگاه کنید. معمولا همه وسایل اضافه زیادی در اتومبیل داریم که همیشه با خود این طرف و آن طرف می‌بریم و احتیاجی هم به آنها نداریم. توجه داشته باشید بار اضافه نه تنها سبب افزایش مصرف سوخت شده بلکه باعث وارد شدن فشار به گیربکس سیستم تعلیق و غیره هم می‌شود. در صورت امکان از باربند استفاده نکنید. استفاده از باربند در جاده سبب افزایش مصرف سوخت به میزان قابل توجهی می‌شود.

از اوضاع تایرها باخبرید؟

طبق تحقیقات انجام ‌شده باد لاستیک‌های بیش از ۵۰‌درصد اتومبیل‌هایی که در جاده‌ها رفت و آمد می‌کنند، کمتر از حد استاندارد است. این وضعیت علاوه بر اینکه سبب خوردگی سریع‌تر لاستیک‌ها می‌شود باعث افزایش مصرف سوخت هم می‌شود. باد لاستیک‌های باید هر دو هفته چک شود.

لاستیک‌های صاف هم باعث افزایش مصرف سوخت می‌شوند. لاستیک‌هایی ساخته شده‌اند تا مصرف سوخت را کاهش دهند؛ بنابراین اگر در جاده رفت و آمد می‌کنید این لاستیک‌ نیز انتخاب خوبی برای شما خواهد بود. چون در طول عمر لاستیک در حدود ۴۰‌درصد قیمت لاستیک را در سوخت ‌صرفه‌جویی کرده‌اید.

پنجره‌ها را ببندید

زمانی که در جاده با سرعت‌های بالا رانندگی می‌کنید اگر شیشه اتومبیل پایین باشد مصرف سوخت شما بسیار افزایش می‌یابد. در این وضعیت با بالا دادن شیشه و استفاده از سیستم ایرکاندیشن (تهویه) مصرف سوخت کمتری خواهید داشت. البته کولر اتومبیل شما باعث افزایش مصرف سوخت می‌شود و بهتر است در سر بالایی‌های طولانی آن را خاموش کنید.

اندازه اتومبیل و راندمان آن

اگر به دنبال خرید یک اتومبیل اقتصادی هستی،د اتومبیل‌های کوچک با مصرف سوخت پایین انتخاب خوبی هستند؛ ضمن اینکه آلودگی کمتر هم تولید می‌کنند. اگر افراد از اتومبیل‌های کوچک مناسب با نیاز خود به جای اتومبیل‌های بزرگ استفاده کنند تا ۴۵‌درصد مصرف سوخت کمتری خواهند داشت. اتومبیل‌هایی که از موتور دیزل پیشرفته، موتورهای با سوخت LPG و CNG (گاز طبیعی) استفاده می‌کنند کمتر از اتومبیل‌هایی که بنزین مصرف می‌کنند تولید Co۲ دارند. این روزها اتومبیل‌هایی وارد بازار شده‌اند که یک اتومبیل درون‌سوز (مثلا بنزینی) و یک موتور الکتریکی دارند و تعدادی باتری که راندمان به مراتب بهتری از اتومبیل‌های قبلی دارند و Co۲ کمتر تولید می‌کنند.

در این اتومبیل‌ها زمانی که ترمز می‌کنید انرژی که صرف کم کردن سرعت اتومبیل می‌شود، برقی خواهد بود؛ البته شما می‌توانید در منزل هم اتومبیل خود را از برق شهری شارژ کنید.

فیلتر هوا را به موقع تعویض کنید

یکی از شایع‌ترین علل افزایش مصرف سوخت کثیفی فیلتر هوا است؛ چون سبب کاهش هوای ورودی به موتور اتومبیل شده و احتراق ناقص خواهید داشت. بنابراین، با اینکه شما سوخت مصرف می‌کنید اما موتور اتومبیل نیروی کمتری تولید می‌کند و به ناچار باید بیشتر روی پدال گاز فشار دهید. اگر در جاده‌های پرگرد و غبار رانندگی می‌کنید، فواصل تعویض فیلتر هوا را کاهش دهید.

همچنین مطمئن شوید شمع‌های موتور اتومبیل شما در وضعیت خوبی قرار دارند. شمع‌ها و وایر‌های آنها را زمانی که به وسیله کارخانه‌سازنده مشخص شده تعویض کنید تا احتراق در موتور اتومبیل در بهترین شرایط انجام شود و مصرف سوخت خود را پایین نگه دارید. از سوی دیگر، تعویض روغن موتور در فواصل تعیین شده باعث افزایش راندمان موتور و کاهش مصرف سوخت آن می‌شود.

اتومبیل‌ها دارای اگزوز با سایز مشخص هستند. استفاده از اگزوز غیر‌استاندارد که یا بزرگ‌تر یا کوچک‌تر از سایز استاندارد هستند باعث کاهش قدرت موتور و افزایش مصرف سوخت آن می‌شود.

یک تفکر اشتباه در مورد اندازه اگزوز وجود دارد عده‌ای فکر می‌کنند هر چه اگزوز اتومبیل بزرگ‌تر باشد، راندمان آن بیشتر می‌شود، ولی در عمل این‌گونه نیست و یک نقطه بهینه برای راندمان آن وجود دارد که معمولا همان اگزوز استاندارد اتومبیل است.