فارس- مدیرعامل گروه صنعتی ایران‌خودرو به ابهامات بازار خودرو در خصوص عرضه محصولات این شرکت پاسخ داد و تحلیلش از دلایل گرانی حاکم بر بازار را ارائه کرد. منوچهر منطقی در پاسخ به این پرسش که فعالان بازار خودرو، خودروسازان را مسوول مستقیم گرانی خودرو معرفی می‌کنند و معتقدند این یک قاعده کلی است که هرگاه عرضه توسط شرکت‌ها افزایش می‌یابد، قیمت‌ها کاهش یافته و هرگاه کاهش می‌‌یابد، قیمت‌ها روند صعودی طی می‌کنند و علاوه بر این، تحقق وعده‌های ایران‌خودرو برای بازگرداندن قیمت‌های بازار به قیمت‌های اسفند ۸۵ به کندی پیش می‌رود، اظهار داشت: معتقدم برخی از این نظرات دقیق نیست. در کشور ما کسی که حساب پذیر است، دستگاهی است که در آخر خط قرار دارد، از زمانی که یک خودرو از کارخانه خارج شده تا به بازار برسد افراد زیادی در آن دخیل هستند، اما چون سیستمی نداریم که این فرآیند را دقیقا تحلیل کند، کسی که در انتهای خط قرار دارد را متهم می‌کنیم.

مدیرعامل ایران‌خودرو گفت: با اجرای تبصره ۱۳ دو اتفاق ‌افتاد. اول اینکه مردم به سمت خرید خودروهای کم مصرف سوق پیدا کردند و تقاضا برای محصولی مانند پژو ۲۰۶ افزایش یافت. البته خودروهای کم‌مصرف‌ دیگری نیز وجود داشت، اما به دلیل اینکه وضعیت‌ مالی مردم بهبود یافته تقاضا برای خودروهای کم مصرف‌ و قابل اتکا افزایش یافته است.

وی ادامه داد: و دوم اینکه افرادی نیز که مالک خودروهای ۴۰۵ یا سمند بودند به سمت پارس، سمند سال و سورن رفتند. در واقع درآمد جامعه از یک ناحیه به ناحیه دیگر شیفت پیدا کرده و تقاضا برای برخی محصولات زیاد شده است. منطقی گفت: حال گفته می‌شود خودروسازان ظرفیت تولیدشان را افزایش دهند، اما معمولا از هنگام برنامه‌ریزی تا رسیدن به زمان اجرا حداقل ۴ ماه زمان مورد نیاز است و باید زنجیره وسیعی را هماهنگ کرد تا ظرفیت یک محصول مثلا از یکصد دستگاه به ۲۰۰ دستگاه در روز برسد. وی گفت: ما برای افزایش ظرفیت پژو پارس که بیش از ۸۵‌درصد آن داخلی سازی شده است، راحت‌تر برنامه‌ریزی کرده‌ایم و در حال افزایش ظرفیت هستیم. در بازار نیز قیمت این محصول رو به کاهش گذاشته است، اما برای ۲۰۶ این برنامه‌ریزی زمان بیشتری نیاز دارد. منطقی توضیح داد: بیش از ۶۰‌درصد قطعات ۲۰۶ داخلی و مابقی‌ وارداتی است و از سوی دیگر تامین ارزی آن با دشواری‌هایی مواجه است.

مدیرعامل ایران‌خودرو افزود: ما قیمت محصولاتمان در اسفند ۸۵ و در سال جاری را منتشر کرده‌ایم و افزایش قیمتی نداشته‌ایم. اگر افزایش قیمتی نیز مشاهده می‌شود به دلیل تغییراتی است که خودروهای جدید داشته‌اند و مشتری را مختار گذاشته‌ایم محصول جدید یا خودروی قبل را خریداری کنند.

وی تاکید کرد: از گرانی خودرو چیزی عاید ما نمی‌شود و تنها اتهامش متوجه ما است.

منطقی تصریح کرد: برای افزایش ظرفیت تولید پژو ۲۰۶ برنامه‌ای داریم و با اعلام پیش فروش این محصول تقاضای بازار را برای کنترل آن کاهش خواهیم داد.

وی تصریح کرد: افرادی که خودروسازان را در گرانی خودرو مقصر اعلام می‌کنند، غالبا کسانی هستند که از حاشیه بازار آشفته سود می‌برند. وی در خصوص اینکه گفته می‌شود پارکینگ‌های ایران‌خودرو مملو از محصولات تولید شده است و این شرکت برای بالا نگه داشتن قیمت‌ها، از عرضه خودداری می‌کند، اظهار داشت: ظرفیت کل پارکینگ‌های ایران‌خودرو حدود ۱۴‌هزار دستگاه است و این روال در شرکت‌های خودروساز وجود دارد که حداکثر حجم تولید یک هفته را نگاه دارند، اما بیش از این نمی‌توانند موجودی داشته باشند.

منطقی با بیان اینکه حجم تولید ایران‌خودرو روزانه به بیش ۲‌هزار دستگاه می‌رسد، افزود: بر این اساس حجم محصول موجود در پارکینگ‌های ما ۱۴‌هزار دستگاه است که همواره به متقاضیانی که ثبت‌نام کرده‌اند تحویل شده و مجددا جایگزین می‌شود.

وی در عین حال گفت: برای بهینه کردن بخش تحویل شرکت، برنامه‌ریزی کرده‌ایم و در صدد هستیم حجم محصولات موجود در پارکینگ‌ها را به ۱۰ الی ۱۲‌هزار دستگاه در طول هفته کاهش دهیم.

مدیر عامل ایران‌خودرو تاکید کرد: عرضه ایران‌خودرو به طور متوسط در طول هفته ۱۴‌هزار دستگاه است.