قطعهسازان خواستار تولد دوباره LPG شدند
کمیسیون موضوع اصل۱۳۸ قانون اساسی که اعطای برخی اختیارات اجرایی را به دولت محول میکند، مرداد ماه سالجاری قانونی را به تصویب رساند که براساس آن دولت، وزارت نفت را مکلف کرده که در راستای توسعه استفاده از سوختهای جایگزین و تنوع در سبد سوختی و کاهش بار مالی واردات بنزین نسبت به توسعه استفاده از گاز مایع در خودروهای پرمصرف موجود به نحوی اقدام کند که طرح استفاده از گاز مایع نفتی (LPG) به عنوان مکمل طرح استفاده از گاز طبیعی فشرده قرار گیرد.
مژگان میرزایی
کمیسیون موضوع اصل۱۳۸ قانون اساسی که اعطای برخی اختیارات اجرایی را به دولت محول میکند، مرداد ماه سالجاری قانونی را به تصویب رساند که براساس آن دولت، وزارت نفت را مکلف کرده که در راستای توسعه استفاده از سوختهای جایگزین و تنوع در سبد سوختی و کاهش بار مالی واردات بنزین نسبت به توسعه استفاده از گاز مایع در خودروهای پرمصرف موجود به نحوی اقدام کند که طرح استفاده از گاز مایع نفتی (LPG) به عنوان مکمل طرح استفاده از گاز طبیعی فشرده قرار گیرد. این قانون به دولت این اختیار را داده که توسعه استفاده از LPG را در برنامه کاری خود قرار دهد و از بودجه در نظر گرفته شده برای توسعه سوخت LPG نیز برخوردار شود.
پس از ابلاغ مصوبه کمیسیون موضوع اصل۱۳۸، دولت این مصوبه را جهت بررسی و پیگیری به وزارت نفت ارجاع داد که این وزارتخانه نیز با استناد به اینکه مراحل استخراج، تولید و انتقال LPG گرانتر از CNG بوده و استفاده از آن صرفه اقتصادی ندارد طرح مذکور را مسکوت گذاشت و اقدامی در جهت توسعه استفاده از این سوخت صورت نداد.
اما سیدمجدالدین دشتی، دبیر کمیته تولیدکنندگان کیت گازسوز و تجهیزات جانبی انجمن قطعهسازان روز گذشته طی مصاحبهای ظاهرا دلیل وزارت نفت را برای عدم استفاده از LPG کافی ندانسته و در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه مصوبه کمیسیون موضوع اصل۱۳۸ قانون اساسی در حال حاضر یک اصل فراموش شده است و دولت نیز به اجرای آن پایبند نیست خواستار اجرای هر چه سریعتر این آییننامه شد تا به وسیله آن استفاده از LPG به عنوان سوخت مکمل CNG در کشور رواج پیدا کند.
سوخت LPG گاز مایعی است که در گذشته به صورت کپسولهای گاز در منازل استفاده میشد. LPG گاز طبیعی نیست بلکه محصولی است که در مرحله پالایش از نفت استخراج میشود و قابلیت اشتعال بالایی دارد. اما استفاده از این سوخت چند سال پس از آغاز طرح LPG سوز کردن خودروها از سوی دولت به دلیل وارداتی بودن و تعلق گرفتن سوبسید به آن که موجب میشد LPG به یک سوخت غیراقتصادی تبدیل شود به صورت کامل متوقف شد.
دبیر کمیته تولیدکنندگان کیت گازسوز و تجهیزات جانبی انجمن قطعهسازان، با اشاره به اینکه پروژه LPG سوز کردن خودروها به دلیل روش نادرست قیمتگذاری با مشکل مواجه و پس از مدتی شرکت پخش و پالایش فرآوردههای نفتی طرح آن را متوقف کرد. در خصوص چگونگی قیمتگذاری سوخت LPG که از اواخر دهه ۶۰ استفاده از آن در خودروها رونق گرفته بود عنوان کرد که شرکت پخش و پالایش در ابتدای امر و به منظور تشویق مردم به استفاده از سوخت LPG در کشور طرح ارائه سوخت رایگان را در برنامه کاری خود قرار داد به این صورت که مالکان خودروهای LPG سوز ماهیانه تنها سههزار تومان برای استفاده نامحدود پرداخت میکردند که نوع قیمتگذاری موجب توقف استفاده از سوخت LPG در کشور شد.
به گفته دشتی هم اکنون در حدود ۱۰۰هزار خودرو LPG سوز در کشور در حال تردد است که برای این تعداد خودروی LPG سوز ۲۸ جایگاه در نظر گرفته شده است.
وی با نادرست خواندن این ادعا که استفاده از سوخت LPG در کاهش آلودگی هوا تاثیری ندارد اظهار داشت: پایین بودن آلودگی سوخت LPG موجب شده که بیشتر کشورهای دنیا به سمت سوخت LPG حرکت کنند.
دبیر کمیته تولیدکنندگان کیت گازسوز و تجهیزات جانبی انجمن قطعهسازان معتقد است:
آلودگی به وجود آمده از خودروهای LPGسوز به مراتب کمتر از خودروهایی که از سوخت بنزین استفاده میکنند، است.
LPG افت راندمان ندارد
دشتی در پاسخ به این پرسش که خودروهای CNG سوز به هنگام استفاده از گاز با افت راندمان مواجه میشوند، آیا این افت برای خودروهای LPGسوز نیز به وجود میآید یا خیر اظهار داشت: LPG نزدیکترین سوخت به بنزین است به همین دلیل به هنگام استفاده از آن خودرو با افت راندمان مواجه نمیشود، همچنین خودروهای LPG سوز با مشکل خوردگی قطعات که در خودروهای CNG سوز به وجود میآید مواجه نیستند.وی معتقد است به هنگام استفاده از سوخت CNG خودروهای سبک مجهز به این سوخت با افت راندمان ۱۷درصدی مواجه میشوند، این مشکلات بسیاری را برای دارندگان این گونه خودروها به وجود میآورد. به همین دلیل بهتر است سوخت CNG برای خودروهای سنگین در نظر گرفته شود تا افت توان آن کاهش یابد.
LPG در داخل تولید میشود
دشتی درخصوص اینکه برخی کارشناسان وارداتی بودن سوخت LPG را که مانند بخشی از بنزین مصرفی در کشور از سوی دولت به آن سوبسید تعلق میگیرد، دلیل توقف این پروژه عنوان میکنند اظهار داشت: در حال حاضر روزانه ۱۲هزار تن سوخت LPG در کشور تولید میشود که این امر موجب شده که نیازی به LPG وارداتی نباشد. وی درخصوص هزینه احداث جایگاه LPG و CNG در کشور عنوان کرد: هزینه احداث جایگاه LPG معادل ۵۰میلیون تومان است؛ اما برای احداث جایگاه CNG هزینهای معادل ۲میلیارد تومان نیاز است. بالا بودن هزینه احداث جایگاههای سوخت CNG موجب شده که احداث آن با مشکلات بسیاری همراه باشد.
دشتی با بیان اینکه هماکنون در انگلستان و آلمان به ترتیب ۱۳۰۰ و ۳هزار جایگاه LPG وجود دارد، تصریح کرد: در انگلستان قانونی وجود دارد که طبق آن از مالکان خودرو مالیات تراکم تعداد خودرو گرفته میشود و تنها خودروهایی از این مالیات معاف هستند که LPGسوز باشند.
وی افزود: همچنین در ژاپن کلیه خودروهای عمومی LPGسوز هستند، بنابراین اینکه گفته میشود پروژه LPG سوز کردن خودروها اقتصادی نیست، کاملا غیرکارشناسی است. وی ضمن رد این گفته که استفاده از LPG در خودروها خطرناک است، تاکید کرد: تاکنون حتی یک گزارش نیز درباره خطرناک بودن کپسولهای LPG به ما نرسیده است و مواردی نیز که تاکنون رخ داده به دلیل نصب
غیراستاندارد کپسول و کیت LPG بوده است.
ترکیه تامینکننده کیت و کپسول ایران
به گفته دبیر کمیته تولیدکنندگان کیت و گازسوز و تجهیزات جانبی انجمن قطعهسازان حمایت نکردن دولت از تولیدکنندگان کیت و کپسول در کشور موجب شده، در حال حاضر خودروسازان قطعات موردنیاز خود را از سایر کشورها تامین کنند. وی در ادامه اظهار داشت: در سال ۱۳۷۹ کشور ترکیه استانداردهای خود را در زمینه مخزن و کیت LPG از ایران دریافت کرد و هیچ گونه امکاناتی نیز در زمینه تولید این محصولات نداشت اما هماکنون این کشور به عنوان صادرکننده این محصول به ایران تبدیل شده است.
به گفته دشتی، در حال حاضر کشور ترکیه عمده تامینکننده کیت و کپسول در کشور است و هفتهای هزار کپسول توسط این کشور به ایران صادر میشود.
ارسال نظر