قلعه‌بانی تشکیک شد

گروه خودرو - در حالی که وزیر صنایع و معادن هنوز حکم قطعی احمد قلعه‌بانی برای ریاست‌ سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران را امضاء نکرده، اما خبری که طی دو روز گذشته در رسانه‌ها مبنی‌بر قطعیت حکم وی منتشر شد، هفت نماینده مجلس را بر آن داشت که سه‌شنبه گذشته در کمیسیون صنایع و معادن، واکنش قلعه‌بانی نسبت به گزارش تحقیق و تفحص از صنعت خودروسازی کشور را به یاد وزیر آورده و مخالفت خود را با حکم قریب‌الوقوع محرابیان ابراز کنند. پیش از این مدیرعامل شرکت سایپا پس از قرائت گزارش تحقیق و تفحص در صحن علنی مجلس، گزارش مذکور را مغرضانه و ظالمانه خوانده و نسبت به آن انتقاد کرده بود. با این پیش مقدمه می‌توان گفت که همان طوری که حکم برکناری قلعه‌بانی در سال ۸۵ وی را خبرسازترین مرد صنعتی کشور کرده بود، ظاهرا این قضیه‌ در سال ۸۶ نیز رو به تکرار است. به طوری که خبر کاندیداتوری وی برای انتصاب در بزرگ‌ترین بنگاه اقتصادی کشور یعنی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران یکشنبه گذشته در حالی از لابه‌لای اظهارنظر مسوولان صنعتی کشور و در قالب اخبار محرمانه و در گوشی به رسانه‌ها رسید که پیش از این برخی تکرار پروژه سال گذشته را برای قلعه‌بانی پیش‌‌بینی می‌کردند، اما وی این بار حکمی متفاوت از سال گذشته دریافت کرد. پیش از این با پیش‌بینی استعفای مفیدی از سازمان گسترش و نوسازی، تنها یک کاندید برای انتصاب در این پست مدنظر بود و ظاهرا مسوولان صنعتی کشور نیز بر حکم محمدرضا نعمت‌زاده مدیرعامل فعلی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی اتفاق‌نظر داشتند.

اما اینکه چه اتفاقاتی پیرامون عدم انتخاب نعمت‌زاده به وقوع پیوست و در نهایت به حکم قلعه‌بانی رسیدسوالی است که هنوز پاسخی برای آن داده نشده است.

در کمیسیون صنایع چه گذشت؟

اما سه‌شنبه گذشته پس از تذکر کتبی هفت نماینده مجلس که بیشتر آنها عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز هستند، علی‌اکبر محرابیان به دعوت این کمیسیون لبیک گفت تا دلایل مخالفت و موضع‌گیری آنها را در قبال رفتن قلعه‌بانی به سازمان گسترش شنیده و احتمالا در تصمیم‌گیری نهایی خود، تجدیدنظر کند. در واقع اعضای این کمیسیون علاوه بر اینکه در مورد صلاحیت و شایستگی مدیرعامل سایپا برای رسیدن به صندلی مدیرعاملی ایدرو تردید کرده‌اند، هنوز اظهارات وی در مورد گزارش تحقیق و تفحص را نیز از یاد نبرده‌اند.

گزاف نیست اگر بگوییم در حال حاضر اصلی‌ترین دلیل مخالفت کمیسیون صنایع و معادن با حضور قلعه‌بانی در سازمان گسترش، موضع‌گیری وی در برابر گزارش مذکور است.

مخالفیم

حمیدرضا کاتوزیان، نایب رییس این کمیسیون با بیان اینکه سازمان گسترش پس از رفتن مهدی مفیدی نیازمند یک مدیر با تجربه است به خبرنگار ما گفت: این سازمان یک بنگاه بزرگ اقتصادی در کشور است که وظیفه اصلی آن توسعه صنعتی و حرکت به سمت فناوری‌های جدید مانند نانوتکنولوژی و بیوتکنولوژی بوده که این مسائل نیازمند تجربیات و دانش فنی فراتر از سطح صنعت خودروسازی مدیران این صنعت است. وی افزود: برخی از اعضای کمیسیون، با حضور مدیرعامل سایپا در سمت مدیرعاملی سازمان گسترش مخالفند که البته دلیل آن، مخالفت با شخصیت حقیقی قلعه‌بانی نبوده و این مساله تنها به تجربه کاری وی مربوط می‌شود. نایب رییس کمیسیون صنایع و معادن با اشاره به اینکه خود محرابیان نیز از ابتدا برای سمت مدیرعاملی ایدرو محمدرضا نعمت‌زاده، را در نظر داشته تصریح کرد: اعضای کمیسیون با توجه به نوع وظیفه و سیاست کاری خود، تذکرها و نظرهای لازم خود را به وزیر صنایع داده‌اند. اما تصمیم‌گیری‌ نهایی با ما نیست. باید صبر کرد تا نتیجه نهایی به دست آید.

نظر خود را گفته‌ایم

اما حمیدرضا فولادگر دیگر عضو کمیسیون صنایع و معادن که وی نیز ظاهرا از مخالفان حضور مدیرعامل سایپا در سازمان گسترش است، ضمن بیان این مطلب که سه‌شنبه گذشته طی جلسه‌ای با محرابیان در کمیسیون صنایع، موضع خود را در برابر ریاست قلعه‌بانی در ایدرو بیان کرده‌ایم، به خبرنگار ما گفت: قلعه‌بانی از مدیران باسابقه صنعتی کشور بوده که فعالیت‌های وی در گروه خودروسازی سایپا را نیز نباید نادیده گرفت. بنابراین بحث ما روی شخص مدیرعامل سایپا نیست. بلکه آنچه که اعضای کمیسیون را وادار به برگزاری جلسه با محرابیان و موضع‌گیری در قبال قلعه‌بانی کرد، نوع مدیر و مدیریتی است که سازمان گسترش آن را می‌طلبد.

وی ادامه داد: از آنجا که این سازمان تنها در صنعت خودرو دخیل نبوده و فعالیت‌های صنعتی دیگری را نیز دارد، بنابراین فردی که قرار است به ریاست آن منصوب شود، مسلما باید صلاحیت کافی را از لحاظ تجربه و دانش فنی داشته باشد تا بتواند، ایدرو را در مسیر اهداف تعیین شده‌اش که همانا، توسعه صنعتی و به کارگیری فن‌آوری‌های جدید تکنولوژی است، قرار داده و رهنمون کند.

فولادگر در پاسخ به این سوال که آیا جلسه اعضای کمیسیون با وزیر صنایع، تاثیری در انتصاب یا عدم انتصاب قلعه‌بانی به سمت مدیرعاملی ایدرو دارد یا خیر، تصریح کرد: به هر حال اعضای کمیسیون تنها به حسب وظیفه، نظر خود را در این زمینه به محرابیان اعلام کرده‌اند که باید چند روزه دیگر صبر کنیم تا نتایج این نشست مهم، مشخص شود.

تصمیم‌گیر نهایی محرابیان است

اما احمد بزرگیان، یکی دیگر از اعضای کمیسیون صنایع و معادن که ظاهرا بیش از سایر اعضا، نسبت به اظهارات قلعه‌بانی در مورد گزارش تحقیق و تفحص از صنعت خودرو مکدر شده و کماکان اظهارات مدیرعامل سایپا به نمایندگان مجلس را از یاد نبرده است. با بیان اینکه از محرابیان انتظار نداریم، شخصی را که گزارش تحقیق و تفحص را مغرضانه خوانده و با موضع‌گیری خود در قبال نتایج آن، به نوعی به خانه ملت و نمایندگان بی‌احترامی کرده است، به ریاست سازمان گسترش منصوب کند، افزود: مدیرعامل سایپا با اظهارات خود، زحمات نمایندگان مجلس را در زمینه تهیه گزارش تحقیق و تفحص، زیر سوال برد. البته، این موضوع تنها دلیل مخالفت ما با مدیرعاملی قلعه‌بانی در ایدرو نیست. وی ادامه داد: وقتی شخصی مانند مهدی مفیدی از ریاست ایدرو، کنار گذاشته می‌شود، مدیری که قرار است جایگزین وی شده و سکان هدایت بزرگ‌ترین بنگاه اقتصادی کشور را در دست گیرد، مسلما باید قوی‌تر و باتجربه‌تر از مدیر عامل برکنار شده سازمان گسترش باشد.

چرا که هدف، ارتقا و توسعه فعالیت ما و نوع مدیریت حاکم بر این سازمان است. بنابراین فرد موردنظر برای این سمت تجربه لازم را باید داشته باشد. بزرگیان با اشاره به اینکه از وزیر صنایع انتظار داریم، نظرها و موضع اعضای کمیسیون را در تصمیم‌گیری‌های خود، لحاظ کند، تصریح کرد: تصمیم گیرنده نهایی شخص محرابیان است که باید منتظر نتیجه ماند.

بذرپاش به سایپا نمی‌رود

اما در حالی که هنوز رفتن و نرفتن قلعه‌بانی از سایپا، محرز نشده است برخی شایعه‌‌ها و گمانه‌زنی‌ها، مهرداد بذرپاش، مدیر عامل فعلی پارس‌خودرو را گزینه اصلی برای جانشین قلعه‌بانی در سایپا می‌دانند. روز گذشته محرابیان در حاشیه جلسه هیات دولت با بیان اینکه، بذرپاش به سایپا نمی‌رود، تا حدی به شایعه‌های مذکور پایان داد. وی تصریح کرد: درباره جا به جایی سازمان گسترش، بحث و بررسی‌هایی داشتیم و به این نتیجه رسیدیم که این جا به جایی به منظور سرعت دادن به طرح‌های سازمان گسترش، انجام شود، اما برنامه‌ای برای رفتن بذرپاش به سایپا نداریم.