رشد ۷ درصدی تولید خودروی سواری در کشور طی ۷ ماه ابتدایی سال جاری
پراید رکورد دار است؛ تندر۹۰ دنده یک میرود
تولید خودروی سواری در کشور طی ۷ماه نخست سال جاری به رشد ۱/۷درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته دست یافت.
حمیدرضا بهداد
تولید خودروی سواری در کشور طی ۷ماه نخست سال جاری به رشد ۱/۷درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته دست یافت. این درصد رشد که با توجه به آمار رسمی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به دست آمده، فقط به ۳شرکت خودروساز دولتی یعنی ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو مربوط میشود و میزان تولید خودروسازان خصوصی نقشی در آن ندارد.
آنچه در آمار مذکور حائز اهمیت است، رشد تولید در ایرانخودرو و پارسخودرو و کاهش در سایپا است.
این سه خودروساز توانستهاند در هفتماه نخست امسال در مجموع ۵۷۱هزار و ۵۶۲دستگاه خودروی سواری تولید کنند که با توجه به برنامه تولید امسال آنها در سال جاری که یکمیلیون و ۵۹هزار و ۹۴۵دستگاه خودرو است، باید گفت که ۵/۵۵درصد از برنامه تولید محقق شده است؛ بنابراین میتوان تا حدی نسبت به تحقق کامل این برنامه تا پایان سال جاری امیدوار بود. اما در این میان ایرانخودرو با تولید ۲۴۷هزار و ۲۷۷دستگاه خودروی سواری در هفتماه نخست امسال به رشد ۶/۸درصدی در تولید خود نسبت به مدت مشابه سال گذشته دست یافته است.
این در حالی است که شرکت سایپا با تولید ۱۶۳هزار و ۵۷دستگاه خودروی سواری ۵/۰درصد کاهش تولید در محصولات خود را طی ۷ماه ابتدایی سال ۸۶ نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته تجربه کرده است.
پارسخودرو نیز با تولید ۱۰۸هزار و ۴۷۷دستگاه خودروی سواری به رشد ۹/۱۴درصدی در تولید خود طی ۷ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته رسیده است.
البته اگر تولیدات شرکت پارسخودرو را نیز جزو آمار تولید سایپا لحاظ کنیم، این شرکت (سایپا) ۵درصد رشد را در تولیدات خود طی ۷ماه ابتدایی سال جاری نسبت به همین بازه زمانی در سال ۸۵ تجربه کرده است.
سمند
نور چشمی ایرانخودرو کماکان در کانون توجه مسوولان این شرکت، جهت تولید بالا قرار دارد. سمند که نوع پیشرفته و تکاملیافته آن، یعنی سورن چندی پیش به بازار آمد، بیشترین درصد رشد یعنی ۷/۳۵درصد را در میان محصولات ایرانخودرو طی ۷ماه نخست سال جاری و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به خود اختصاص داده است.
این شرکت تولید۱۰۰هزار و ۴۵دستگاه از این خودرو را در برنامه سال جاری خود قرار داده که توانسته است در این ۷ماه از سال ۸۶، نیمی از برنامه تولید سمند را محقق سازد.
روح RD شاد
پژو روآ یا همان مرحوم RD، پس از سمند در جایگاه دوم تولید محصولات ایرانخودرو قرار گرفته است. به نحوی که ۲۷درصد رشد در آمار تولید این خودرو طی ۷ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته مشاهده میشود و این موضوع نشاندهنده حساب ویژهای است که ایرانخودرو روی پژو روآ باز کرده است؛ زیرا این شرکت طی این هفت ماه ۸/۵۸درصد از برنامه تولید ۱۰۰هزار و ۴۰دستگاه روآ را محقق ساخته است.
توبه ۴۰۵ قبول نیست
اگر نگاهی به برنامه تولید شرکت ایرانخودرو بیاندازیم، بالاترین رقم را در مقابل ستون مربوط به پژو ۴۰۵ مشاهده خواهیم کرد.
این شرکت برنامه تولید ۱۲۰هزار و ۵دستگاه از خودروی مذکور را در برنامه تولید سال جاری خود قرار داده که طی هفت ماه نخست امسال ۵۰درصد آن را تحقق بخشیده است.
اما نکته جالب توجه در مورد این خودرو کاهش ۲۰درصدی تولید آن طی هفت ماه نخست امسال نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته است که شاید ریشه این سیر نزولی تولید پژو ۴۰۵ را بتوان در مسائل مربوط به بروز آتشسوزی در این خودرو جستوجو کرد. چرا که ظاهرا هنوز تاولهای سوختگی آن التیام نیافته و پژو ۴۰۵ از بخش مراقبتهای ویژه بیرون نیامده است.
از طرفی طرح ارتقای سامانه سوخترسانی این خودرو کماکان ادامه دارد.
۲۰۶ همچنان محبوب
خودروی جوان پسند و محبوب پژو ۲۰۶ در آمار تولید ۷ ماه نخست سالجاری خود به ۵/۱۳درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رسیده است. ایرانخودرو توانسته است در این مدت ۵/۶۲درصد از برنامه تولید سالجاری این خودرو را محقق سازد. البته در آمار تولید پژو ۲۰۶ مشخص نیست که چه مقدار از آن به تولید پژو ۲۰۶ صندوقدار (SD) اختصاص یافته است.
آمار تولید این خودرو از آن جهت مهم است که در روزهای ابتدایی عرضهاش به بازار، استقبال چندانی نسبت به آن صورت نگرفت که ظاهرا دلیل این موضوع نارضایتی مشتریان از قیافه ظاهری این خودرو است. هرچند مسوولان ایرانخودرو، این موضوع را تکذیب کردهاند!
در میان محصولات گروه پژو شرکت ایرانخودرو، کمترین برنامه تولید در سالجاری به پژوپارس اختصاص یافته است.
مصرف بالای سوخت این خودرو بسیار محبوب و پرتقاضا، سبب تعدیل نسبی استقبال مشتریان از آن شده است. البته در آمار تولید پژوپارس طی ۷ماه نخست سالجاری به ۹/۰درصد رشد نسبت همینبازه زمانی در سال گذشته دست یافته است.
ایرانخودرو طی ۷ماه نخست امسال توانسته است ۵/۶۲درصد از برنامه تولید این خودرو را جامه عمل بپوشاند.
چری در انتظار توافق
قرارداد منعقد شده میان ایرانخودرو و شرکت چری چین و همچنین روابط اقتصادی خوب این دو کشور ظاهرا به میزان قابلتوجهی مسوولان ایرانخودرو را امیدوار و خوشبین کرده است. چرا که این شرکت در حالی که هنوز عملیات احداث کارخانه تولید چری در بابل آغاز نشده و از طرفی توافقهای لازم در زمینه انتقال تولید این خودرو به ایران خودروی خراسان، میان دو طرف قرارداد حاصل نشده است، تولید ۲هزار و ۴۹۰دستگاه چری را در برنامه سالجاری خود قرار داده است.
جالبتر اینکه طی ۷ماه نخست امسال تنها ۳/۸درصد از این برنامه محقق شده است. تمامی این مسائل میتواند نگرانیهایی را مبنی بر تکرار سناریوی تندر-۹۰ برای چری، به وجود آورد.
غریبهای آشنا
سواری مرسدس بنز که به تازگی در جرگه تولیدات ایرانخودرو قرار گرفته است، هرچند که در میان محصولات این شرکت فعلا اندکی غریبه به حساب میآید، ولی برای مشتریان ایرانی حداقل از لحاظ سطح کیفی و فنی آشنا است. ایرانخودرو تولید ۷۵۰ دستگاه از این خودروی لوکس را در برنامه تولید امسال خود جای داده که البته طی ۷ماه نخست امسال تنها ۲دستگاه مرسدس بنز را تولید کرده است که البته با توجه به کیفیت بالای این خودرو، این میزان تولید، چندان هم عجیب نیست.
بیخیال کیفیت
خودروی پراید که معمولا در ردههای بالای جدول خودروهای پرفروش جا خوش میکند، همچنان رکورد تولید را در میان خودروهای سواری کشور در اختیار دارد. به نحوی که طی ۷ماه نخست امسال ۲ شرکت سایپا و پارسخودرو در مجموع
۲۴۹هزار و ۲۸۰دستگاه پراید را تولید کردهاند که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۸/۴ درصد رشد را تجربه کرده است.
البته نباید تاثیر سهمیهبندی بنزین را در کسب این رکوردها برای پراید، فراموش کرد؛ چرا که به طور قطع تنها دلیلی که میتواند استقبال مشتریان را از این خودروی بیکیفیت توجیه کند، مصرف نسبتا پایین بنزین و تا حدودی قیمت آن نسبت به سایر خودروهای تولیدی کشور است.
زانتیا کم آورد
هنوز شایعه توقف تولید زانتیا توسط مسوولان سایپا به صورت رسمی اعلام نشده است؛ اما کاهش ۶/۲۵درصدی تولید این خودرو در ۷ماه ابتدایی امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته حرارت این شایعه را بالا برده است. البته به اعتقاد کارشناسان بازار خودرو، ورود محصولاتی مانند مزدا۳، مگان و سوناتا که تقریبا در یک رنج قیمتی با زانتیا قرار دارند، سبب اشباع بازار این خودرو شده است. هر چند که نباید نقش کمبود قطعات را نیز در این زمینه نادیده گرفت، سایپا طی هفت ماه نخست امسال ۴/۴۳درصد از برنامه تولید زانتیا را محقق ساخته است.
خودروی ریو، دیگر محصول سایپا نیز با کاهش ۷/۲۲درصدی طی ۷ماه ابتدایی امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته روبهرو شده است.
ماکسیما
خودروی گرانقیمت ماکسیما با رشد جالب ۵/۶۲درصدی در میزان تولید خود طی ۷ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته دست یافته است؛ البته این خودرو تیراژ چندان بالایی ندارد به طوری که پارسخودرو تنها تولید ۲هزار دستگاه از آن را در برنامه سالجاری خود گنجانده است که تاکنون ۴/۷۱درصد از آن را جامه عمل پوشانده است.
در کمال خونسردی
اما بدون شک صفت خبرسازترین خودروی تولیدی کشور را باید به نام تندر-۹۰ سند زد که در مورد این خودرو در باب مشکلات و تاخیرات تولید و عرضه آن مطالب زیادی نوشته شده است.
ایرانخودرو و پارسخودرو در حالی تولید ۱۰۰هزار دستگاه تندر-۹۰ را در برنامه سالجاری خود قرار دادهاند که سهم هر کدام ۵۰هزار تندر-۹۰ است. البته پارسخودرو به هوای روباتیک بودن خطوط تولید تندر-۹۰ خود، ابتدا تولید ۷۵هزار دستگاه از این خودرو را طی سالجاری در برنامه خود قرار داد که چندی پیش طبق آمار سازمان گسترش، ۲۵هزار دستگاه تندر-۹۰ را از برنامه تولید سالجاری خود حذف کرد. ایرانخودرو از مجموع ۵۰هزار و ۳۵دستگاه تندری که قرار بود تولید کند، طی ۷ماه نخست امسال فقط ۲هزار و ۶۹۸دستگاه از این خودرو را تولید کرد؛ یعنی ۴/۵درصد از برنامه خود را.
پارس خودرو نیز از مجموع ۵۰هزار دستگاه تندری که در برنامه تولید امسال خود قرار داده است، تنها ۳هزار و ۷۸۸دستگاه از این خودرو را تولید کرد که این میزان یعنی ۶/۷درصد کل برنامه تولید پارسخودرو در زمینه تندر-۹۰ است.
کارت پارک مگان تمدید شد
دیدن عدد صفر در مقابل ستون تولید خودروی مگان، تقریبا برای متقاضیان آن و تبدیل به یک عادت شده، چرا که تاکنون حتی یک دستگاه از این خودرو تولید نشده است.
این درحالی است که تولید ۳هزار دستگاه مگان در برنامه تولید پارسخودرو دیده میشود.
ارسال نظر