ایسنا- عمده چالش قطعه‌سازان مربوط به مسائل نقدینگی است و طلب خویش را از خودروسازان با تاخیر دریافت می‌کنند؛ به همین دلیل آنها نمی‌توانند در جهت مسائل کنترل کیفی قطعه‌سازی پیشرفتی داشته باشند. محمد نظری، مدیر برنامه‌ریزی و کنترل پروژه طرح خودرو، با بیان این مطلب افزود: به دلایل یاد شده، قطعه‌سازان به بالا بردن تیراژ تولید خود روی می‌آورند.

وی با بیان این که در مجموعه طرح خودرو تلاش کردیم که قطعه‌سازان به سمت خرید تجهیزات کنترل کیفی بروند، اظهار کرد: در این میان آنها بازدهی نسبی خوبی نیز داشته‌اند؛ ولی به دلیل افزایش تیراژ تولید در قطعه‌سازان، به ۶۵‌درصد اهداف خود رسیده‌ایم.

وی تاکید کرد: از ۱۵۰۰ قطعه‌ساز موجود در کشور توانسته‌ایم با ارائه تسهیلات برای استفاده از تجهیزات کیفی، تولید یک سوم آنها را تحت پوشش قرار دهیم و سعی در تامین ۷۰‌درصد نیاز قطعه‌سازان داشته باشیم.

نظری تصریح کرد: امسال بودجه ما حدود ۴میلیارد تومان است که اگر با ۱۰۰ شرکت قرارداد امضا کنیم، طی یک سال نیاز آن‌ها را تامین می‌کنیم. وی با اشاره به این که مجموعه طرح خودرو برای خرید تجهیزات آزمایشگاهی و بهینه‌سازی خطوط تولید تسهیلات ارائه می‌دهد، اذعان کرد: تا به حال ۶۰۰ پروژه انجام داده‌ایم که ۴۰۰ پروژه آن مربوط به قطعه‌سازان و ۲۰۰ پروژه بقیه مربوط به پروژه‌های تحقیقاتی یا مراکز دانشگاهی مثل طراحی و ساخت اتوبوس هیبریدی بوده است. مدیر برنامه‌ریزی و کنترل پروژه طرح خودرو خاطرنشان کرد: از سال ۷۴ تاکنون در راستای برطرف کردن نقایص تولید، ۲۷‌میلیارد تومان هزینه کل پروژه‌های انجام شده ما بوده است و سعی کرده‌ایم که این انگیزه را در قطعه‌سازان برای ارائه کار کیفی‌تر ایجاد کنیم و اکثر قطعه‌سازان داخلی که قطعات فوق ایمنی تولید می‌کردند از تسهیلات طرح خودرو استفاده کرده‌اند.