خبرگزاری فارس- مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو گفت: بعد از ۲۳ سال یعنی از سال ۶۸ ایران ‌خودرو امسال توانست بدون وابستگی به پژو فعالیت کند، ۲۰۶ و رانا را تولید، تحریم را پشت سر گذاشته و خودکفا شویم.

جواد نجم‌الدین اظهار کرد: صنعت خودرو به عنوان یک ویژگی برای کشورهای در حال توسعه مطرح هست و هم‌اکنون ایران خودرو به عنوان بزرگ‌ترین خودروساز خاورمیانه فعالیت دارد. تا سال قبل صنعت خودروی ایران رتبه سیزدهم جهان و ایران‌خودرو در رتبه شانزدهم قرار داشت. وی ادامه داد: صنعت خودرو ۶۰ صنعت دیگر را یدک می‌کشد، ایران‌خودرو دارای ۳۰ هزار اشتغال مستقیم است و ۱۰۰ هزار نفر در شرکت‌های وابسته به آن اشتغال دارند. بالای ۵۰۰ هزار نفر قطعه‌سازان ما هستند که قطعات آنها را خودروسازان استفاده می‌کنند و به اینها باید تمام واحدهای خدمات پس از فروش، تعمیرگاه‌ها و مشاغل وابسته به خودرو را اضافه کرد.

نجم‌الدین گفت: نکته دیگر مساله حمایت کشورها از خودروسازی‌شان است.مثلا در آمریکا دولت سهام جنرال موتورز را ۱۶۰ میلیارد دلار خرید تا این صنعت دچار ورشکستگی نشود، اساسا یکی از شعارهای اوباما در انتخابات خودرو بود با این مضمون که «اسامه‌مرده، جنرال موتورز زنده است».

وی به وضع تعرفه واردات بر خودرو در چین و کمک‌های فرانسه و آلمان به خودروسازی‌شان نیز اشاره کرد و افزود: گفته می‌شود چرا ۵۰ سال است خودروسازی می‌کنیم، اما با کره قابل مقایسه نیستیم.

نجم‌الدین در پاسخ به این سوال اظهار کرد: ما عملا تا سال ۵۷ فقط مونتاژ کننده بودیم از سال ۶۰ به بعد نیز صنعت خودرو در خدمت جنگ بود. از سال ۷۰ مجلس قانون حمایت از صنعت خودرو را تصویب کرد و ما از آن زمان که عملا صنعت خودرو داریم، وارد مرحله طراحی صادرات و خدمات پس از فروش شدیم.

مدیرعامل ایران‌خودرو افزود: در ایران صنعت قطعه‌‌سازی نداشتیم و ده سال طول کشید که دانش فنی به قطعه‌سازان منتقل شد تا به محض دادن نقشه، قطعه ساز ظرف دو ماه قطعه را به شما تحویل دهد. نجم‌الدین ادامه داد: با تولید سمند ما توانستیم صنعت خودرو را پیشرفت دهیم. مرحله بعد طراحی موتور بود و مدل EF۷ را طراحی کردیم که مالکیت آن را داریم و می‌توانیم هر تغییری در آن بدهیم.

به گفته نجم‌الدین صادرات مرحله بعدی خودروساز شدن ایران‌ بوده است و اکنون صنعت خودروی ایران به ۳۰ تا ۴۰ کشور صادرات دارد.