ایسنا- در حالی که امسال هنوز ثبت سفارش جدیدی برای خودروهای وارداتی انجام نشده، وزارت صنایع و معادن ضوابطی از واردات خودرو را جمع‌آوری و به وزارت بازرگانی ارائه داده است که به گفته واردکنندگان، حاوی حمایت‌های بی‌دریغی از خودروسازان داخلی است. با توجه به این‌که شرایط و نحوه انجام ثبت سفارش از سوی وزارت صنایع و معادن در تاریخ ۲۱ اردیبهشت ماه به وزارت بازرگانی ارسال شده، ولی مشخص نیست که چرا هنوز وزارت بازرگانی اقدام به اجرای مقررات جدید نکرده است.

تا پیش از این تاریخ هنوز پیشنهادهای سازمان استاندارد، سازمان محیط زیست، شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت و وزارت صنایع و معادن گردآوری نشده بود، ولی با جمع‌آوری این پیشنهادها از سوی وزارت صنایع و معادن و ارسال آن به وزارت بازرگانی هنوز دلیل اجرا نشدن آن مشخص نیست و این مساله باعث به وجود آمدن مشکلات زیادی برای واردکنندگان شده است. اما مساله‌ای که در این میان موجب شده اعتراض چندانی در این‌باره شنیده نشود، این است که در حال حاضر به مانند شش ماهه دوم سال گذشته فروش این خودروها که عموما لوکس محسوب می‌شوند، با بحران مواجه است. در این میان یک واردکننده خودرو گفت: هیچ‌گونه ثبت سفارشی از خودروهای وارداتی در سال جدید انجام نشده و گویا تا بعد از انتخابات نیز قرار نیست این کار انجام شود. وی گفت: امسال در حالی که قرار بود جلسه کمیته خودرو اوایل اردیبهشت ماه برای تعیین ضوابط فنی واردات تشکیل شود، ولی این کار انجام نشده است.

به گفته او، زمانی واردات خودرو زیر نظر صنایع سنگین بود و در دولت گذشته این کار به وزارت بازرگانی منتقل شد و ظاهرا حالا بحث بر سر این است که این مسوولیت به وزارت صنایع و معادن واگذار شود. در ضوابط فنی واردات خودرو که اردیبهشت ماه از سوی وزارت صنایع و معادن به وزارت بازرگانی ارسال شده، بحث‌هایی مبنی بر حمایت از واردات از سوی خودروسازان، رسمیت بیشتری یافته است؛ به طوری که اگر تولید کننده‌ای در داخل باشد که یکی از محصولات خارجی را به تولید می‌رساند، حق انحصاری واردات سایر مدل‌های آن خودرو از سوی کارخانه خارجی شریک خود را نیز خواهد داشت. به این ترتیب اگر تولیدکننده داخلی در هر کدام از چهار حوزه سنگین، سواری، وانت و خودروهای SUV (شاسی‌بلند) با شریک خارجی خود محصولی را تولید کند، حق انحصاری واردات در هر کدام از کلاس‌های یاد شده نیز به وی انتقال می‌یابد و کسی اجازه واردات خودروهای مذکور را ندارد.

البته هر چند این موضوع هنوز مصوب نشده است، ولی اجرایی شدن آن، شرکت‌های واردکننده را که تا پیش از این اقدام به واردات خودرو می‌کردند، با مشکل روبه‌رو خواهد کرد. از سوی دیگر تصویب این موضوع می‌تواند حاشیه امنی برای خودروسازان داخلی به‌وجود آورد تا دیگر نگرانی از بابت واردات محصول مورد مذاکره‌شان با طرف خارجی از سوی واردکنندگان غیر و در نتیجه بروز مشکل برای فروش آن محصول نداشته باشند. به عنوان مثال براین اساس سایپا با تولید خودروهای پراید و ریو شریک شرکت کیاموتورز کره‌جنوبی محسوب می‌شود و شرکت اطلس خودرو که هم‌اکنون سایر مدل‌های تولیدی کیاموتورز را وارد می‌کند، دیگر حقی برای واردات این خودروها نخواهد داشت. البته نمونه چنین سرنوشتی برای شرکت آسان موتور نیز قابل پیش‌بینی است؛ چرا که این شرکت نیز خودروهای مدل هیوندایی را وارد می‌کند که با توجه به تولید دو مدل خودرو هیوندایی از سوی خودروسازان راین، محدودیت فوق برای این شرکت نیز قابل تصور است. البته سایپا و شرکت پرستوی آبی (ارائه‌دهنده خدمات پس از فروش خودروسازان راین) چندی پیش نیز به شرکت‌های اطلس خودرو و آسان موتور در راستای همین موضوع اعتراض کردند، چراکه سایپا و خودروسازان راین خود را نماینده شرکت‌های فوق می‌دانند.