دنیای اقتصاد- ثبت سفارش واردات خودرو با گذشت نزدیک به دو ماه از سال همچنان متوقف است که این امر واردات خودرو به کشور را با اخلال مواجه کرده است. عدم ثبت سفارش واردات به دلیل تشکیل نشدن کمیته خودرو به منظور تدوین ضوابط جدید صورت گرفته است، به طوری‌که واردکنندگان هم‌اکنون نمی‌توانند جهت ورود خودروهای خریداری شده به کشور ثبت سفارش کنند. به دلیل عدم تشکیل کمیته خودرو، از ابتدای اردیبهشت ماه

ثبت سفارش خودروهای وارداتی متوقف است

مژگان میرزایی

ثبت سفارش واردات خودرو با گذشت نزدیک به دو ماه از سال همچنان متوقف است که این امر واردات خودرو به کشور را با اخلال مواجه کرده است.

عدم ثبت سفارش واردات به دلیل تشکیل نشدن کمیته خودرو به منظور تدوین ضوابط جدید صورت گرفته است به طوری‌که، واردکنندگان هم‌اکنون نمی‌توانند جهت ورود خودروهای خریداری شده به کشور ثبت سفارش کنند. این در حالی است که خودروهایی که در فروردین ماه وارد کشور شده‌اند، سال گذشته ثبت سفارش آنها صورت گرفته است.

کاهش واردات خودرو از نیمه دوم سال گذشته و با شدت گرفتن بحران جهانی و رکود در صنعت خودروسازی جهان به وجود آمد و در سال‌جاری نیز ادامه دار است چرا که در اولین ماه سال‌جاری واردات خودرو با افت ۷۰درصدی مواجه بود. واردکنندگان معتقدند که در صورت ادامه ممنوعیت ثبت سفارش واردات خودرو در سال جاری، شاهد افت بیشتری در این زمینه خواهیم بود و این امر بازار خودروهای وارداتی را با مشکلات بسیاری مواجه خواهد کرد و شاید قیمت خودروهای مذکور نیز افزایش یابد.

به گفته فعالان بازار اعمال ضوابط جدید شماره‌گذاری خودروهای وارداتی و اخذ عوارض جانبی برای خودروهای وارداتی از سویی و ممنوعیت ثبت سفارش از سوی دیگر موجب شده تا امکان ورود خودرو به کشور فراهم نشود و این امر در صورت تداوم موجب بر هم خوردن عرضه و تقاضا در بازار می‌شود و بالطبع برخلاف بازارهای جهانی قیمت خودروهای وارداتی در کشور افزایش خواهد یافت. این امر در شرایطی که متقاضیان در انتظار کاهش قیمت خودروهای مذکور هستند، قابل قبول نیست.

به گفته واردکنندگان و مسوولان گمرک، کمیته خودرو زیر نظر وزارت صنایع، تشکیل جلسه می‌دهد و تاخیرهای به وجود آمده نیز به این وزارتخانه مربوط می‌شود، به طوری که اسکندری نماینده گمرک در کمیته خودرو وزارت صنایع در خصوص ممنوعیت ثبت سفارش می‌گوید: کمیته تعیین ضوابط فنی خودرو زیر نظر وزارت صنایع تشکیل می‌شود و این وزارتخانه ضوابط جدید را به مرکز اصنفاف وزارت بازرگانی به همراه لیست خودروهای قابل ورود به کشور ارسال می‌کند اما در سال‌جاری دستوری مبنی بر تشکیل جلسه فوق هنوز صادر نشده است.

به گفته اسکندری تشکیل نشدن جلسه مذکور منجر به عدم تدوین ضوابط جدید و تمدید نشدن مجوز نمایندگی‌ها و مراکز خدمات پس از فروش شرکت‌های واردکننده شده است، به همین دلیل واردکنندگان هم‌اکنون با مشکلات بسیاری مواجه هستند.

وی همچنین در خصوص عدم برگزاری جلسه تدوین ضوابط جدید واردات خودرو می‌گوید: وزارت صنایع می‌خواهد تا ضوابط فنی واردات را که یکساله تدوین می‌شود به سه سال ارتقا دهد که این مصوبه نیز باید از سوی هیات دولت به تصویب برسد. به همین دلیل گمرک از وزارت صنایع خواسته تا نهایی شدن ضوابط سه ساله، ضوابط قبلی اجرای شود که وزارت صنایع از انجام این امر سر باز می‌زند. به همین دلیل تا زمان ابلاغ ضوابط جدید از سوی وزارت صنایع ثبت سفارشی خودرو صورت نخواهد گرفت.

اردوخانی، رییس نمایشگاه‌داران تهران نیز در این خصوص می‌گوید: با آغاز هر سال کمیته خودرو به منظور تدوین ضوابط جدید تشکیل جلسه می‌دهد و ضوابط جدید برای ثبت سفارش به وزارت بازرگانی ارائه می‌شود که در سال جاری هنوز این کمیته تشکیل جلسه نداده، به همین دلیل هم اکنون ثبت سفارش به طور کامل متوقف شده است.

به گفته اردوخانی همه ساله از ابتدای اردیبهشت ماه همراه با ابلاغ ضوابط جدید ثبت سفارش خودرو آغاز می‌شود اما در سال جاری زمان آغاز ثبت سفارش نامعلوم است.

اما محسن صالحی‌نیا، مدیر کل دفتر ماشین‌سازی نیرو محرکه وزارت صنایع و معادن در خصوص اظهارات مطرح شده در زمینه عدم ارائه ضوابط جدید می‌گوید: براساس ماده ۱۱ ضوابط فنی خودرو، وزارت صنایع و معادن همه ساله با در نظر گرفتن مقررات زیست محیطی، استاندارد و بهینه‌سازی، مقررات جدیدی را اعلام می‌کند که وزارت صنایع در حال تدوین استاندارد‌های جدید است و تا پایان اردیبهشت ماه نیز برای تدوین ضوابط جدید مهلت دارد.

صالحی‌نیا در ادامه می‌گوید: هر چند وزارت صنایع تا پایان اردیبهشت ماه برای تدوین ضوابط جدید مهلت دارد، اما برای برطرف کردن مشکل ثبت سفارش طی چند روز آینده ضوابط جدید به وزارت بازرگانی ارائه خواهد داد.

به گفته صالحی‌نیا ضوابط جدید با حضور سازمان محیط‌زیست، شرکت بهینه‌‌سازی و مصرف سوخت، موسسه استاندارد و نماینده گمرک تشکیل جلسه می‌دهد و هر ارگانی مسوول بررسی ضوابط خاصی برای واردات است.

واردات در سراشیبی

اما تاخیر در تشکیل کمیته مذکور موجب شده تا واردکنندگان دو ماه سال جاری را برای ثبت سفارش خودروهای خریداری شده از دست بدهند که این مشکل طی چند ماه آینده بازار خودروهای وارداتی را بیش از پیش با مشکل مواجه خواهد کرد، به طوری که رییس نمایشگاه‌داران کشور با اشاره به کاهش واردات در فروردین ماه می‌گوید: با توجه به عدم تشکیل جلسه کمیته خودرو، روند کاهش واردات در ماه‌های آینده بیشتر خواهد شد.

گفته اردوخانی در حالی است که فروردین ماه سال جاری واردات خودرو نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر تعداد افت ۷۰درصدی و از نظر ارزش نیز کاهش ۶۰درصدی داشته است و ادامه کاهش واردات به معنی توقف واردات خودرو به کشور طی ماه‌های آینده خواهد بود.

اردوخانی در خصوص چگونگی واردات در فروردین ماه نیز می‌گوید: ثبت سفارش واردات خودروهای وارداتی فروردین ماه سال گذشته صورت گرفته بود، اما از ابتدای فروردین ماه به دلیل نبود ضوابط جدید هیچ ثبت سفارشی انجام نشد، به همین دلیل در ماه‌های آینده واردات کاهش چشمگیری خواهد داشت.

رییس نمایشگاه‌داران کشور در خصوص مشکلات به وجود آمده برای واردکنندگان نیز می‌گوید: در حال حاضر واردکنندگان اقدام به خرید خودرو کرده‌اند، اما به دلیل عدم ثبت سفارش اجازه وارد کردن کالای خریداری شده را ندارند که این امر افزایش هزینه‌های انباری داری برای واردکنندگان را در پی داشته و در صورت ادامه‌دار شدن این ممنوعیت آنها ناچار به انتقال هزینه‌های جانبی روی خودروهای وارداتی خواهند بود. وی ادامه می‌دهد: با این تفاسیر علاوه بر کاهش واردات طی ماه‌های آینده شاهد افزایش قیمت خودرو نیز خواهیم بود.

اردوخانی تاکید می‌کند: علاوه بر هزینه انبارداری قانون اموال متروکه نیز در انتظار این خودروها خواهد بود که با این شرایط می‌توان گفت در ماه‌های آینده بازار خودروهای وارداتی با مشکلات بسیاری مواجه خواهد شد.

با توجه به گفته اردوخانی مبنی بر تاثیر توقف ثبت سفارش در واردات خودرو صالحی‌نیا مدیرکل دفتر ماشین‌سازی نیرومحرکه وزارت صنایع و معادن معتقد است که توقف در ثبت سفارش در مدت زمان کوتاه، تاثیری در بازار خودروهای وارداتی نخواهد داشت این در شرایطی است که مشکل ثبت سفارش به زودی برطرف شده به همین دلیل تاثیر آن روی خودروهای وارداتی خیلی زیاد نخواهد بود.

صالحی‌نیا با وجود آنکه تاثیر ممنوعیت ثبت سفارش خودروهای وارداتی را در بازار خودرو اندک می‌داند، اما با این حال کاهش واردات خودرو طی ماه‌های آینده را قبول دارد.

از سوی دیگر اردشیر محمدی رییس کل گمرک کشور نیز در خصوص ممنوعیت ثبت سفارش خودروهای وارداتی می‌گوید: به دلیل عدم ثبت سفارش واردات خودرو، روند کاهش واردات که از نیمه دوم سال گذشته آغاز و در فروردین‌ماه شدت گرفته، ادامه‌دار خواهد بود و با این شرایط در ماه‌های آینده با افت بیشتری در واردات مواجه خواهیم شد.

محمدی در پاسخ به این پرسش نیز که مشکل به وجود آمده آیا در سال‌های گذشته نیز تکرار شده یا خیر می‌افزود: طی سال‌های گذشته مشکل برای ثبت سفارش وجود نداشت و همه ساله ثبت سفارش از ابتدای اردیبهشت‌ماه آغاز می‌شد، اما در سال جاری به دلیل عدم تشکیل کمیته خودرو این مشکلات بروز کرده است.