قیمت محصولات سایپا سال آینده افزایش نخواهد یافت

مژگان میرزایی

«تی‌ینا و قشقایی سال ۸۹ وارد بازار ایران خواهند شد.»مسیح تفرشی مدیرعامل شرکت پارس‌خودرو روز گذشته در نشست خبری آخر سال شرکت سایپا در کنار مهرداد بذرپاش مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا حضور یافت و در بخشی از صحبت‌های خود از اتمام قرارداد تولید دو خودروی تی‌ینا و قشقایی در ایران خبر داد. قرارداد تولید این دو خودرو که به مرور جایگزینی خودروهای ماکسیما و رونیز در شرکت پارس‌خودرو خواهند شد، هفته گذشته و با حضور مدیرعامل پارس‌خودرو در شرکت نیسان ژاپن به اتمام رسید و به گفته تفرشی تولید این دو خودرو به صورت فول CKD در سال ۸۸ آغاز و در سال ۸۹ وارد بازار داخلی خواهد شد. به گفته تفرشی این دو خودرو به دلیل آنکه از لحاظ کلاس با جایگزین‌های خود متفاوت هستند از لحاظ قیمتی نیز متفاوت خواهند بود.

مهرداد بذرپاش، مدیرعامل گروه سایپا نیز درخصوص تولید این دو خودرو اظهار داشت: شرکای خارجی اصرار بر عرضه این دو خودرو به صورت CBU دارند، اما این روش قابل‌قبول نیست، مگر در فاز اول که مرحله تست و آزمایش خودرو است و پس از این مرحله باید وارد فاز ساخت داخل شویم که بر این اساس نیز مذاکرات با شرکت نیسان صورت گرفته و قرار است در فاز دوم برای ساخت داخل نیز درصدی در نظر گرفته شود.

تفرشی در پاسخ به این پرسش نیز که قرارداد نهایی برای تولید این دو خودرو چه زمانی منعقد خواهد شد، اظهار داشت: قرارداد اولیه در ژاپن بسته شده و هفته سوم فروردین نیز مسوولان شرکت نیسان برای عقد قرارداد نهایی به تهران خواهند آمد که با اتمام قرارداد تولید آن شروع خواهد شد.

از سوی دیگر، چندی پیش خبر خرید ۵۱درصد از سهام زاگرس‌خودرو توسط پارس‌خودرو در رسانه‌ها منعکس شد که براساس اخبار منتشر شده بیش از نیمی از سهام زاگرس‌خودرو به شرکت پارس‌خودرو منتقل خواهد شد. تفرشی درخصوص خرید سهام این شرکت اظهار داشت: در این خصوص مجمع باید تصمیم بگیرد و مجمع هنوز نظر نهایی را اعلام نکرده، اما تمام مراحل طی شده و به طور حتم این خرید صورت خواهد گرفت.

تفرشی در پاسخ به این پرسش که آیا این خرید در راستای اعتراضات شرکت زاگرس‌خودرو به قرارداد پروتون و سایپا صورت گرفته یا خیر افزود: مشکلات این دو شرکت درخصوص قرارداد پروتون برطرف شده و مدیرعامل شرکت سایپا طی نشستی با مسوولان زاگرس‌خودرو و نمایندگان مجلس این مشکل را برطرف کرده و این خرید هیچ ربطی به اختلاف این دو شرکت بر سر پروتون ندارد.

از سوی دیگر چندی پیش مهرداد بذرپاش، مدیرعامل شرکت سایپا خبر از آغاز مذاکرات با شرکت رنوپارس تامین کننده قطعات

تندر-۹۰ مبنی‌بر کاهش قیمت مواد اولیه داده بود. به گفته مدیرعامل این شرکت علاوه‌بر شرکت‌های خودروساز، وزارت صنایع نیز در این خصوص وارد عمل شده تا امکان کاهش قیمت تندر-۹۰ فراهم شود. مدیرعامل شرکت پارس‌خودرو در خصوص نتیجه این مذاکرات اظهار داشت: توافقاتی حاصل شده اما توقعات ما در این خصوص برآورده نشده است.

به گفته تفرشی براساس قرارداد فی‌مابین، شرکت رنوپارس می‌تواند هر سه ماه یک بار قیمت مواد اولیه را افزایش دهد، اما براساس توافقات صورت‌گرفته، این شرکت قبول کرده که افزایش قیمت نداشته باشد و قیمت مواد اولیه را ثابت نگه دارد.

تولید ۱۵هزار دستگاه مینیاتور در سال آینده

مهرداد بذرپاش، مدیرعامل شرکت سایپا نیز در این نشست در خصوص اینکه آیا مینیاتور موفق به اخذ استانداردهای زیست‌‌محیطی شده یا خیر افزود: در حق مینیاتور اجحاف شد و برخوردهای صورت‌گرفته ۷۰ تا ۸۰درصد سیاسی بود. این خودرو در حال حاضر استانداردهای مدنظر را پاس کرده و مابقی استانداردها را نیز در حال پاس کردن است.

وی در پاسخ به این پرسش که با توجه به ظرفیت پیش‌فروش ۳۰هزار دستگاه مینیاتور و با توجه به اینکه سال آینده سایت کاشان شرکت سایپا به بهره‌برداری می‌رسد باز هم توانایی عرضه محصولات پیش‌فروش شده را دارید یا خیر؟ گفت: سال آینده برنامه عرضه ۱۰هزار دستگاه خودرو ثبت‌نامی به مشتریان را داریم که با توجه به اینکه برنامه تولید مینیاتور در سال آینده حدود ۱۵هزار دستگاه است، حدود پنج هزار دستگاه را نیز از طرق دیگر به فروش می‌رسانیم.

بازار، خودروهای گازسوز را پس زد

از سوی دیگر طی دو سال گذشته و با تشکیل ستاد تبصره ۱۳، مصوبات بسیاری از سوی این ستاد برای خودروسازان به تصویب رسید که یکی از مصوبات، خودروسازان مکلف به خروج خودروهای فرسوده،‌ گازسوز کردن ۶۰درصد از خودروهای تولیدی و پرداخت هزینه خروج یک خودروی فرسوده در قبال خودروهای با حجم موتور ۲۰۰۰ سی‌سی به بالا شدن شدند.

بذرپاش در پاسخ به سوالی مبنی‌بر بازتاب مصوبات مذکور بر عملکرد خودروسازها اظهار داشت: عملکرد ستاد تبصره ۱۳ و طرح خروج خودروهای فرسوده دستاورد بزرگی بود، اما به دلیل آنکه بیش از ۸۰درصد از تصمیمات این ستاد به صنعت خودروسازی مربوط می‌شود، از مسوولان آن خواستیم که دو شرکت بزرگ خودروسازی کشور را عضو این ستاد کنند تا در تصمیمات مربوط به خودرو بتوانند اظهارنظر کنند که این پیشنهاد مورد پذیرش قرار نگرفت. از سوی دیگر از آنها خواستیم که حداقل خودروسازان در جلسات این ستاد شرکت داشته باشند که این امر نیزمورد پذیرش ستاد قرار نگرفت.

وی در ادامه اظهار داشت: علاوه‌بر عدم‌حضور خودروسازان در جلسات ستاد ما مشکل دیگری نیز با این ستاد مبنی‌بر دریافت مطالبات داشتیم که این مشکل نیز در حال حاضر با تاخیر بسیار انجام می‌شود.

به گفته بذرپاش، طرح گازسوز کردن بخش اعظمی از خودروهای تولیدی نیز یکی دیگر از مشکلاتی است که برای خودروسازان به وجود آمد، زیرا این طرح بدون در نظر گرفتن زیرساخت‌ها، به تصویب رسیده، به همین دلیل بازار، خودروهای گازسوز تولیدی را پس زد که این امر موجب شد خودروسازان با حاشیه ضرر محصولات خود را عرضه کند.

بحران در تقاضا است

از سوی دیگر بحران به وجود آمده در دنیا رکود برصنعت خودروسازی را در پی داشته که این رکود بر صنعت خودروسازی داخلی نیز تاثیر گذاشته به طوری که در حال حاضر بازار خودرو در کشور در رکود به سر می‌برد و تقاضا برای خودرو به میزان قابل‌توجهی کاهش یافته است و متقاضیان خودرو در انتظار کاهش و یا رکود بیشتر بر صنعت خودرو هستند، هرچند کارشناسان معتقدند که قیمت خودرو بیش از این کاهش نخواهد یافت و انتظار مردم برای افت قیمت بیهوده خواهد بود.

بذرپاش درخصوص بحران مالی پیش آمده و برنامه سایپا برای مقابله با کاهش تقاضا گفت: بحران مالی، بحران در تقاضای محصول است. خودروسازان خارجی در حال حاضر دچار کاهش فروش شده‌اند و این موضوع در داخل کشور نیز دیده می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: با اصرار رسانه‌ها برکاهش قیمت خودرو و با توجه به واکنش مردم نسبت به این موضوع، دچار مشکل شدیم. سال آینده سعی می‌کنیم که فروش خود را از روش نقدی به سمت فروش‌های اعتباری و همچنین فعال‌تر کردن فروش لیزینگی سوق دهیم.

مدیرعامل سایپا درباره قیمت خودروها در سال آینده تصریح کرد: در سال آینده سعی می‌کنیم که افزایش قیمتی نداشته باشیم و قول می‌دهیم که قیمت‌ خودرو ثابت بماند.

مدیرعامل شرکت سایپا در پاسخ به این پرسش که فروش شرکت سایپا نسبت به مدت مشابه سال قبل چند درصد افت داشته اظهار داشت: در بهمن ماه در خودروهای لوکس دچار مشکل شدیم که با فعال کردن مکانیزم‌های فروش تعهدی، این مشکل جبران شد و در اسفند ماه هیچ کاهش فروش نداشتیم.

وی همچنین درباره کاهش قیمت محصول مگان در بازار گفت: مگان در مقطعی سه‌میلیون تومان بالاتر از قیمت کارخانه در بازار به فروش می‌رفت و در آن زمان محصول را گران نکردیم و در حال حاضر نیز که قیمت این محصول در بازار کمی با افت مواجه شده، اگر قیمت آن را کاهش دهیم، اختلاف قیمت پیش می‌آید و ثبات بازار این خودرو به هم می‌خورد؛ ولی اگر بتوانیم کاری کنیم که این محصول به حاشیه زیان نرود، قیمت آن را می‌توان کاهش داد.

ایران‌خودرو را رقیب نمی‌دانیم

مدیرعامل شرکت سایپا در ادامه این نشست اظهار داشت: ایران‌خودرو را دیگر رقیب خود نمی‌دانیم، بلکه به این شرکت به چشم یک همکار نگاه می‌کنیم.

وی با بیان این مطلب گفت: خیلی وقت است که رقیب خود را تغییر داده‌ایم و از این پس شرکت‌های بزرگ رقیب ما محسوب می‌شوند تا بتوانیم به سومین خودروساز در آسیا تبدیل شویم.

بذرپاش همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر این‌که واکنش سایپا در قبال رشد ۲۵‌درصدی نرخ دستمزدها در سال آینده چه خواهد بود؟ گفت: این یک تکلیف است. این هزینه‌ها بر قیمت‌های تمام شده‌ محصولاتمان تاثیرگذار است، ولی سعی می‌کنیم که این افزایش نرخ دستمزدها را با بهره‌وری جبران کنیم.

او همچنین درباره‌ این‌که آیا مذاکرات برای سیتروئن C۴ به بن بست خورده است؟ گفت: با شرکت سیتروئن در حال مذاکره هستیم، پلت فرم C۴ نیز می‌تواند به عنوان یکی از گزینه‌ها مطرح باشد، ولی تاکید ما در این میان بیشتر بر انجام کار مشترک است.