کارنامه یازده ماهه تولید خودرو سواری در کشور اعلام شد
افت و خیز تولید خودروسازان
حمیدرضا بهداد- سه خودروساز نیمه دولتی کشور با تولید ۹۴۸هزار و ۲ دستگاه خودرو سواری طی ۱۱ ماه امسال رشدی ۱۲درصدی را در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تجربه کردند. این درصد رشد که با توجه به آمار رسمی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به دست آمده تنها مربوط به تولیدات ایرانخودرو، سایپا و پارس خودرو میشود و آمار تولید خودروسازان خصوصی نقشی در آن ندارد. این در حالی است که طی ۱۱ ماه امسال و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، ایرانخودرو با تولید ۴۴۱هزارو ۳۳۰ دستگاه محصول، رشدی ۸درصدی، سایپا با تولید ۲۸۷هزارو ۵۰۷ دستگاه خودرو رشد ۱۰درصدی و پارس خودرو زیرمجموعه سایپا نیز با تولید ۲۱۹هزار و ۱۶۵ دستگاه خودرو، رشدی ۲۵درصدی را تجربه کردند. در این آمار پژو روآ بیشترین کاهش تولید را به دست آورده و لقب پرتیراژترین و کمتیراژترین خودرو تولیدی نیز مانند ماههای پیش به ترتیب نصیب پراید و سواری مرسدس بنز شده است.
بیمحلی به پژو روآ
کاهش حدودا ۱۸هزار دستگاهی تولید پژو روآ طی ۱۱ ماه امسال و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته نشان از قهر ایرانخودرو با این محصول نهچندان محبوب دارد. روآ در حالی طی ۱۱ ماه امسال کاهش رشدی ۳/۱۸درصدی را در مقایسه با مدت مشابه سال ۸۶ تجربه کرده که بازار آن در رکود به سر میبرد و مشتریان تمایل چندانی به خرید این یادگار پیکان ندارند. ایرانخودرو در برنامه اولیه امسال خود قصد داشت بیش از ۱۱۰هزار دستگاه روآ تا پایان بهمن ماه به تولید برساند، اما شرایط نامساعد بازار این محصول، بزرگترین خودروساز خاورمیانه را از نیت خود منصرف کرد. البته روآ تا پایان بهمن از برنامه تولید اصلاح شده خود (حدود ۷۷هزار دستگاه تا پایان سال) جلوتر است.
رشد خانواده پژو
اگر روآ را از نسب پیکان دانسته و جزو خانواده پژو به حساب نیاوریم، مجموعه خانواده این شرکت فرانسوی طی ۱۱ ماه امسال و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته با رشد تولید مواجه شده است. در این بین پژو ۴۰۵ بالاترین درصد رشد یعنی ۲۵درصد را تجربه کرده و پارس نیز ۰۴/۲۳درصد رشد تولید را طی ۱۱ ماه امسال و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به نام خود ثبت کرده است. از سوی دیگر تولید انواع مدلهای پژو ۲۰۶ نیز در بازه زمانی مذکور ۸/۳ رشد را نشان میدهد. آن طور که در برنامه سال ۸۷ ایرانخودرو آمده، قرار است تا پایان سال حدود ۱۲۵هزار دستگاه پژو ۴۰۵ (بالاترین برنامه تولید امسال این شرکت) به تولید برسد.تیراژ تولید ۲۰۶ و پارس نیز هر کدام حدود ۸۹هزار دستگاه در نظرگرفته شده است.
کاهش تولید سمند
سمند محصول ملی ایران خودرو کماکان با کاهش تولید نسبت به سال گذشته روبهرو است. این محصول که در ۴ مدل معمولی، سورن، LX و سریر به تولید میرسد طی ۱۱ ماه امسال و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهش تولیدی ۱/۵درصدی را تجربه کرد، این در حالی است که کارشناسان معتقدند سمند به عنوان محصولی با آرم ایران خودرو باید درصدر تولیدات این شرکت قرار گرفته و تیراژ آن نیز سال به سال افزایش یابد.
هر چند ایران خودرو طبق برنامه قرار است تا پایان سال بیش از ۱۰۰هزار دستگاه سمند را به تولید برساند، اما تولید تنها ۷۷هزار دستگاه از این محصول تا پایان بهمن ماه، کمی تحقق این هدف را مبهم ساخته است. چرا که ایران خودرو به طور متوسط در هر ماه حدود ۷هزار دستگاه سمند تولید کرده، بنابراین بعید به نظر میرسد طی اسفندماه بتواند ۲۳هزار دستگاه از این خودرو را تولید و برنامه خود را در این زمینه محقق کند.
تخته گاز پراید!
این روزها همه از رفتن پراید به موزه میگویند و هرکس از منظر خود دلیلی را برای حذف این خودرو قدیمی و کم کیفیت پیش میکشد. این در حالی است که گوش سایپاییها به انتقاد پرایدستیزان بدهکار نبوده و این محصول همچنان با بالاترین تیراژ در سطح خودروهای داخلی به تولید میرسد. به نحوی که طی ۱۱ ماه امسال و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تولید پراید ۴/۱۱درصد رشد را نشان میدهد. جالبتر آنکه طبق برنامه گروه سایپا قرار بود تا پایان امسال ۴۰۵هزار دستگاه پراید به تولید برسد، اما تا پایان بهمن ماه، تولید پراید از این رقم هم فراتر رفته و به ۴۴۹هزار دستگاه رسیده است. حالا تا پایان سال تیراژ تولید این محصول به چه میزان برسد موضوعی است که سایپاییها بهتر میدانند.
آمادهباش برای حذف زانتیا
هر چه سایپاییها در عمل علاقهای به حذف پراید نشان نمیدهند از آن سو ماه به ماه از مونتاژ زانتیا کم میکنند تا یک سال و نیم دیگر همزمان با وداع این فرانسوی، چندان دلتنگ آن نشوند. آن طور که آمار سازمان گسترش نشان میدهد تولید زانتیا طی
۱۱ ماه امسال و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۸/۱درصد کاهش داشته است. این در حالی است که دیگر محصول مونتاژی سایپا یعنی ریو عکس زانتیا، در مسیر افزایش تیراژ تولید قرار گرفته و طی ۱۱ ماه امسال و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۵/۲۳درصد رشد تولید را نشان میدهد.
رشد مونتاژ ماکسیما
محصول ژاپنی و مونتاژی پارس خودرو یعنی ماکسیما طی ۱۱ ماه امسال و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته در حالی ۱/۲۷درصد رشد را تجربه کرده که این محصول به تازگی در ناوگان پلیس نیز قرار گرفته است. ماکسیما تا اوایل سال جاری محصولی بسیار محبوب در بین اقشار پردرآمد جامعه محسوب میشد، اما جریمههایی که ستاد مدیریت حملونقل و مصرف سوخت بابت خرید آن متوجه مشتریان کرد، بازار این ژاپنی را طی نیمه دوم امسال متغیر کرد. از سوی دیگر مگان مونتاژی فرانسوی پارس خودرو که باید تا پایان سال ۸هزار دستگاه از آن مونتاژ شود، تا پایان بهمن ماه، آمار آن به دوهزار و ۳۵۲دستگاه رسیده است.
برنامه تولید تندر محقق نمیشود
هر چند آمار تولید تندر-۹۰ طی ۱۱ ماه امسال قابل مقایسه با مدت مشابه سال گذشته نیست، اما قطعا برنامه تولید حدودا ۱۲۷ هزار دستگاهی این خودرو تا پایان سال محقق نخواهد شد، چرا که تا انتهای بهمن ماه ایران خودرو تنها ۶۴درصد برنامه تولید حدودا ۴۲هزار دستگاهی تندر-۹۰ را محقق کرد و پارس خودرو نیز حدود ۲۷درصد از برنامه تولید ۸۵هزار دستگاهی تندر-۹۰ را تا پایان بهمن ماه تحقق بخشیده است.
ارسال نظر