خروج خودروهای فرسوده در قبال 30 درصد از تولیدات

مژگان میرزایی - «خودروسازان از سال آینده ملزم به خروج تعدادی از خودروهای فرسوده در قبال ۳۰درصد از تولیدات خود خواهند شد» مهران سالاریه مجری بهسازی ناوگان ستاد حمل و نقل و .... سوخت کشور روز گذشته، طی نشستی مطبوعاتی در حالی از الزام خودروسازان به خروج خودروهای فرسوده در قبال ۳۰درصد از خودروهای تولیدی از سال آینده خبر داد که پیش از این نیز الزامات دیگری مانند گازسوز کردن ۶۰درصد محصولات تولیدی، اسقاط یک خودروی فرسوده برای خودروهایی با حجم بیش از ۲۰۰۰ سی‌سی و شرکت در طرح خروج خودروهای فرسوده برای تولید خودروسازان تکلیف شده بود که این الزامات هزینه‌بر، خودروسازان را با مشکلات بسیاری مواجه کرده است. حال ستاد مدیریت حمل‌ونقل و مصرف سوخت کشور از سال آینده علاوه بر اجرای طرح خروج خودروهای فرسوده الزام جدیدی را برای خودروسازان در نظر گرفته است.

پیش از این نیز سالاریه از واگذاری اعطای تسهیلات طرح خروج خودروهای فرسوده به خودروسازان خبر داده و عنوان کرده بود که از سال آینده ستاد مدیریت حمل و مصرف سوخت دخالتی در اعطا تسهیلات به متقاضیان نخواهد داشت و خودروسازان ملزم به تامین تسهیلات برای اجرای طرح خواهند شد.با توجه به این الزامات خودروسازان باید از سال آینده بخش قابل توجهی از فعالیت‌های خود را برای اجرای طرح خروج خودروهای فرسوده اختصاص دهند. سالاریه در خصوص الزام جدید خودروسازان مبنی بر خروج خودروی فرسوده در قبال ۳۰درصد از تولیدات اظهار داشت: تاکنون خودروسازان مکلف به خروج خودروی فرسوده در قبال تولیدات خود نبودند، اما از سال آینده خودروسازان ملزم به اجرای این طرح خواهند شد.

به گفته سالاریه براساس این طرح در قبال ۳۰درصد از تولیدات خودروسازان ملزم به خروج خودروهای فرسوده خواهند شد.

نوسازی خودروهای فرسوده دولتی از امروز

سالاریه در ادامه این نشست از آغاز اجرای طرح خروج خودروهای فرسوده دولتی خبر داد و افزود: طرح از رده خارج کردن خودروهای دولتی به صورت متمرکز از طریق ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت از امروز آغاز شده و ثبت نام این خودروها نیز توسط دستگاه‌های اجرایی صورت می‌گیرد.براساس برنامه طرح خروج خودروهای فرسوده که از سال ۸۵ به طور جدی در دستور کار دولت قرار گرفت مقرر شد که خودروهای فرسوده تا سال ۱۳۹۰ به دو روش جایگزینی و خرید نقدی از رده خارج شوند که تاکنون دو مرحله از طرح جایگزینی و دو مرحله از طرح خرید نقدی به مرحله اجرا گذاشته شده است که این دو مرحله مختص خودروهای سواری شخصی بوده و ستاد تاکنون برنامه‌ای برای خروج خودروهای فرسوده دولتی در نظر نگرفته بود. سالاریه عمر خودروهای فرسوده را ۱۵ سال اعلام کرد و افزود: عمر خودروهای فرسوده دولتی ۱۵ سال در نظر گرفته شده و دستگاه‌های دولتی موظف هستند که نسبت به خروج خودروهای فرسوده خود اقدام کنند. به گفته سالاریه خرید و فروش خودروهای دولتی فرسوده از سوی افراد حقیقی و حقوقی ممنوع است و با متخلفین برخورد قانونی خواهد شد. مجری بهسازی ناوگان ستاد حمل‌ونقل و سوخت کشور در پاسخ به این پرسش که آیا در طرح جدید تسهیلاتی نیز در نظر گرفته شده، یا خیر؟ عنوان کرد: برای اجرای طرح خروج خودروهای فرسوده دولتی هیچ تسهیلاتی در نظر گرفته نشده و ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت کشور تنها اسقاط این خودروها را انجام خواهد داد و جایگزین این خودروها از سوی اداره کل املاک دولتی صورت خواهد گرفت.

سالاریه در خصوص چگونگی اجرای طرح خروج خودروهای فرسوده دولتی نیز اظهار داشت: مراکز اسقاط موظف هستند که ارزش لاشه خودروها را پس از کسر هزینه‌های کارشناس بازدیدکننده و کارشناس راهور ناجا به خزانه دولتی واریز کنند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا برای اجرای طرح محدودیت زمانی در نظر گرفته شده یا خیر افزود: محدودیت زمانی فعلا برای اجرای این طرح در نظر گرفته نشده. اما ستاد درصدد تصویب مصوبه جدیدی مبنی بر ممنوعیت تردد اینگونه خودروها است که در صورت تصویب از تردد خودروهای فرسوده دولتی نیز جلوگیری خواهد شد.

به گفته سالاریه براساس برآوردی که صورت گرفته در حال حاضر ۳۸هزار دستگاه خودروی فرسوده دولتی در کشور در حال تردد هستند که عمر آنها بیش از ۱۵ سال است که از این تعداد تاکنون چهارهزار خودروی دولتی اسقاط شده که ۳۰۰ دستگاه آن مربوط به اتوبوس‌های شهر تهران بوده است.

اسقاط ۶۰۰ هزار خودروی فرسوده

براساس برنامه اعلام شده از سوی ستاد مدیریت حمل‌ونقل و مصرف سوخت از سال آینده طرح خروج خودروهای فرسوده تغییر خواهد کرد و بر این اساس سال آینده ۶۰۰هزار خودروی فرسوده از رده خارج خواهد شد. این ستاد در حالی برنامه برای خروج ۶۰۰هزار خودروی فرسوده در سال آینده دارد که هنوز طرح خروج خودروهای فرسوده که براساس آن خروج ۲۰۰هزار خودروی سواری و ۱۰۰هزار تاکسی فرسوده برنامه‌ریزی شده بود، هنوز به اتمام نرسیده و طرح سال ۸۷ نیز به دلیل ناتمام بودن طرح سال ۸۶ هنوز آغاز نشده است که با این تفاسیر می‌توان گفت ستاد مدیریت حمل‌ونقل و مصرف سوخت هم‌اکنون یک سال از برنامه در نظر گرفته عقب است و با توجه به آنکه اعطای تسهیلات برای اجرای طرح در سال آینده به خودروسازان واگذار شده، معلوم نیست که طرح سال آینده چه زمانی خاتمه خواهد یافت. سالاریه در خصوص طرح خروج خودروهای فرسوده در سال آینده اظهار داشت: از سال آینده ستاد تنها مجری طرح خروج خودروهای فرسوده خواهد بود و جایگزین کردن و اعطای وام و تسهیلات به عهده خودروسازان است و خودروسازان ملزم هستند از طریق لیزینگ یا فروش اقساطی تسهیلات این طرح را تامین کنند.

به گفته سالاریه از ۶۰۰هزار خودروی فرسوده که از سال آینده اسقاط خواهند شد ۱۲۵هزار دستگاه تکلیف واردکنندگان است و برای حدود ۳۰۰هزار دستگاه نیز خودروسازان اعلام آمادگی کرده‌اند. در حاشیه این نشست همچنین علی اکبر اسحاق مدیر امور خودروهای فرسوده سنگین ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت کشور نیز در خصوص طرح خروج کامیون‌های فرسوده اظهار داشت: طرح خروج کامیون‌های با عمر بیش از چهل سال از آبان ماه سال جاری آغاز شده و تاکنون ۳۵۰دستگاه کامیون فرسوده از رده خارج شده‌اند.

طرح نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی کشور از سال ۸۱ به مرحله اجرا گذاشته شد، اما با وجود آغاز طرح هیچ مرکزی برای اسقاط کامیون‌های فرسوده در نظر گرفته نشده بود، بر همین اساس نبود مراکز اسقاط برای از رده خارج کردن کامیون‌های فرسوده، عدم تامین و تولید کامیون و کشنده‌های مورد نیاز و عدم تخصیص بودجه مورد نیاز از سوی دولت موجب شد که طرح نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی کشور با کندی بسیار پیش رود. به گفته

آل اسحاق به منظور شتاب بخشیدن به طرح در سال جاری ۲۰ مرکز اسقاط در کل کشور اختصاص یافته تا طرح اسقاط کامیون‌های فرسوده با عمر بیش از چهل سال شتاب گیرد. مدیر امور خودروهای فرسوده سنگین ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت در خصوص تسهیلاتی که برای اجرای طرح در نظر گرفته شده نیز اظهار داشت: برای اجرای طرح دولت ۴۴میلیون تومان وام با بهره ۱۲درصد در

نظر گرفته سازمان راه نیز ۱۰میلیون‌تومان وام بلاعوض به متقاضیان تخصیص می‌دهد، پنج‌میلیون تومان نیز برگه اسقاط ارزش‌‌گذاری شده است؛ همچنین خودروسازان ملزم هستند سه‌میلیون تومان هم تخفیف برای شرکت‌کنندگان در طرح در نظر گیرند.

وی در پاسخ به این پرسش که خودروهای جایگزین با چه قیمتی در اختیار متقاضیان قرار می‌گیرد، افزود: شرکت‌های خودروساز تضمین داده‌اند که خودروهای تحویلی را با نرخ ۶۷میلیون تومان تحویل دهند که با توجه به تسهیلات ۶۲میلیون تومانی، متقاضیان فقط باید پنج‌میلیون تومان آورده داشته باشند که این امر موجب می‌شود طرح شتاب بیشتری گیرد.