گروه خودرو - هفته گذشته فیات سی‌ینا را با رقیب آلمانی آن یعنی فولکس گل مقایسه کردیم و امروز نیز می‌خواهیم سی‌ینا را با یکی از رقبای آسیایی آن یعنی لیفان در ترازوی قیاس قرار دهیم. لیفان مانند سی‌ینا هنوز در خیابان‌ها آفتابی‌ نشده و محصول مونتاژی یکی از خودروسازان بخش خصوصی کشور به حساب می‌آید.

این محصول چینی قرار است طبق وعده مسوولان شرکت کرمان‌موتور با دو موتور ۱۳۰۰ و ۱۶۰۰ سی‌سی روانه بازار شده و دوگانه‌سوز به تولید برسد. نوع ۱۳۰۰ سی‌سی لیفان توانایی تولید ۸۸ اسب‌بخار قدرت را دارد و لیفان ۱۶۰۰ نیز می‌تواند ۱۰۶ اسب‌بخار قدرت تولید کند. این در حالی است که سی‌ینا به واسطه موتور ۱۵۰۰ سی‌سی خود تنها ۷۷ اسب‌بخار قدرت داشته و بنابراین لیفان در این زمینه پیش افتاده است.

همچنین پشت فرمان نماینده فیات تا ۱۷۷ کیلومتر در ساعت می‌توان پدال گاز را فشرد اما با لیفان ۱۳۰۰ سی‌سی ۱۵۵کیلومتر و۱۶۰۰نیز ۱۷۰کیلومتر سرعت را تجربه کرد.

نگاهی به میزان مصرف سوخت سوژه‌های امروز ما، نشان از مصرف نسبتا پایین آنها دارد. البته هنوز میزان سوخت مصرفی سی‌ینا از سوی شرکت بنیان توسعه اعلام نشده اما با توجه به اینکه سی‌ینا استاندارد یورو ۴ اروپا را پاس می‌کند نباید مصرف سوخت بالایی داشته باشد.

از سوی دیگر، لیفان نیز بنا به گفته مسوولین شرکت کرمان‌موتور در هر دو مدل مصرف سوختی زیر ۷ لیتر در هر صدکیلومتر دارد. همچنین این محصول استاندارد یورو ۳ را پاس می‌کند.

هردو خودرو از سیستم ترمز ABS بهره می‌برد و هم به ایربگ مجهز هستند. سی‌ینا قرار است طبق وعده مسوولان شرکت بنیان توسعه با نرخی بین ۱۶میلیون و ۵۰۰هزار تا ۱۷میلیون تومان به بازار بیاید و لیفان نیز با توجه به اینکه در دو مدل عرضه می‌شود، قیمتی میان ۱۳میلیون و ۵۰۰هزار تا ۱۷میلیون و ۵۰۰هزار تومان خواهد داشت. قرار است طبق وعده مسوولان کرمان موتور تیراژ مونتاژ لیفان ۱۵ هزار دستگاه باشد و طی سال ۸۹ نیز به رقم ۲۵هزار برسد.