تولید New c۴ در سایپا منتفی شد
بحران مالی و رکود حاکم بر صنعت خودروسازی جهان هرچند این شائبه را به وجود آورد که قدرت چانهزنی خودروسازان داخلی در مقابل شرکتهای خارجی افزایش خواهد یافت و علاوه بر آن شاهد ورود خودرو بیشتر به صورت CBU و حتی خرید پلتفرم خواهیم بود، اما این بحران ظاهرا نه تنها نفعی برای کشور ما نداشته بلکه به دلیل کاهش سرمایه در گردش شرکتهای طرف قرار دارد با خودروسازهای داخلی امکان سرمایهگذاری جدید نیز معلق مانده است.
مژگان میرزایی
بحران مالی و رکود حاکم بر صنعت خودروسازی جهان هرچند این شائبه را به وجود آورد که قدرت چانهزنی خودروسازان داخلی در مقابل شرکتهای خارجی افزایش خواهد یافت و علاوه بر آن شاهد ورود خودرو بیشتر به صورت CBU و حتی خرید پلتفرم خواهیم بود، اما این بحران ظاهرا نه تنها نفعی برای کشور ما نداشته بلکه به دلیل کاهش سرمایه در گردش شرکتهای طرف قرار دارد با خودروسازهای داخلی امکان سرمایهگذاری جدید نیز معلق مانده است. حال پیشبینی کارشناسان صنعت خودرو درخصوص تاثیر بحران در صنعت خودروسازی کشور با پیشبینیهای قبلی بسیار متفاوت شده است هر چند که آنها و خودروسازان امیدوار بودند در کنار ورود خودرو به صورت CBU شرایط برای ورود پلتفرمهای جدید به کشور نیز فراهم شود.
تولید C۴ منتفی شد
همان طور که گفتیم مشکلات به وجود آمده در صنعت خودروسازی جهان موجب شد که برخی از مذاکرات شرکتهای خودروساز داخلی با شرکتهای طرف قرارداد خارجی با مشکل مواجه شود به طوری که به گفته مرتضی شفیعی معاون امور مهندسی شرکت سایپا، تولید زانتیا C۴ که قرار بود جایگزین زانتیای فعلی شود هماکنون متوقف شده و شرکت سایپا مذاکره برای تولید خودروی دیگری را آغاز کرده که هنوز این مذاکرات به نتیجه نرسیده است.
گفته شفیعی در حالی است که روشنیمقدم، رییس هیاتمدیره شرکت سایپا چندی پیش از اتمام مذاکرات و عرضه این خودرو در سال ۸۹ با چهلدرصد ساخت داخل خبر داده بود. اما با آغاز بحران مالی در دنیا برنامه تولید C۴ در شرکت سایپا به دلیل کاهش سرمایه در گردش شرکت سیتروئن منتفی شده است.
زانتیا تولیدی در کشور در سال ۱۹۹۳ میلادی وارد خط تولید شرکت سیتروئن فرانسه شد و پس از آن در سال ۲۰۰۱ میلادی این خودرو به خط تولید شرکت سایپا پیوست اما توقف تولید این خودرو در شرکت سیتروئن موجب شده که این شرکت تنها تا یکسال و نیم آینده بتواند قطعات مورد نیاز برای تولید این خودرو را فراهم کند و پس از آن تولید این خودرو به ناچار باید متوقف شود.
از سوی دیگر شرکت سایپا اواسط بهمن ماه امسال پیش فروش NEWC۵ را آغاز کرد که شنیدهها حکایت از آن دارد که عرضه این خودرو در کشور پیش شرط شرکت سیتروئن برای تولید C۴ در ایران بوده، اما با توجه به توقف تولید این خودرو و عدم استقبال از مدل قبلی C۵ در کشور معلوم نیست واردات NEWC۵ چه شرایطی پیدا خواهد کرد.
مرتضی شفیعی معاونت مدیرعامل در امور مهندسی شرکت سایپا در خصوص دلایل توقف تولید C۴ در کشور اظهار داشت: سایپا برای انتخاب جایگزین زانتیا مذاکرات بسیاری را با شرکت سیتروئن صورت داد که در این مذاکرات چندین محصول در نظر گرفته شد این در حالی است که مذاکرات برای تولید C۴ نسبت به سایر محصولات بیشتر پیش رفت اما بحران جهانی و مشکلات به وجود آمده موجب شد تا این قرارداد نهایی نشود.
وی در ادامه اظهار داشت: در پروژههای مشترک دو شرکت باید به میزان در نظر گرفته شده سرمایهگذاری نهایی کنند، اما بروز بحرانهای جهانی موجب شده تا شرکت سیتروئن امکان سرمایهگذاری در کشور را نداشته باشد به همین دلیل تولید C۴ در کشور منتفی شد اما مذاکرات برای تولید خودرو دیگر همچنان ادامه دارد.
شفیعی در پاسخ به این پرسش که آیا برای تولید خودرو دیگر نیازی به سرمایهگذاری از سوی شرکت سیتروئن نیست، افزود: تولید هر محصول جدید نیازمند سرمایهگذاری مشترک است اما به دلیل آنکه C۴ در نظر گرفته شده برای تولید در ایران در فرانسه تولید نمیشود و تغییرات صورت گرفته در این خودرو نسبت به محصول اولیه بسیار زیاد بود، تولید آن نیازمند سرمایهگذاری خاص است که با توجه به وضعیت کنونی، شرکت سیتروئن شرایط برای سرمایهگذاری خاص را ندارد به همین دلیل تولید این خودرو متوقف شد.
به گفته شفیعی تولید این مدل C۴ که در ایران قرار بود با نام NEWC۴ تولید شود علاوه بر ایران برای دو کشور دیگر نیز در نظر گرفته شده بود که تولید آن قبل از فرارسیدن بحرانهای کنونی در کشورهای دیگر آغاز شدهاست.
به گفته مسوولین شرکت سایپا NEWC۴ روی پلت فرم C۴ طراحی شده و خودرویی است صندوقدار با ابعادی بزرگتر از زانتیای فعلی که تولید آن در کشورهای چین و آرژانتین آغاز شده است.
به گفته شفیعی در حال حاضر شرکت سیتروئن شرایط عرضه خودرو به صورت CBU را در هر کشوری دارد اما امکان سرمایهگذاری برای تولید ندارد به همین دلیل شرایط اولیه این شرکت با توجه به بحران اخیر جهت مذاکره برای تولید تغییر کرده است.
مذاکره با کیا
شفیعی در خصوص خبر منتشر شده مبنی بر تولید برخی محصولات شرکت کیا در سایپا نیز اظهار داشت: به دلیل آنکه مذاکرات زمانبر است سایپا با تمام شرکای خود به طور مشترک مذاکره میکند. وی افزود: در حال حاضر نیز به طور همزمان با سیتروئن، رنو، نیسان و کیا در حال مذاکره است و در صورتی که مذاکرات نتیجه بدهد محصول جدید آغاز خواهد شد.
وی در ادامه اظهار داشت: شرکت کیا نیز چندی پیش برای تولید محصول جدید در سایپا ابراز تمایل کرد و طبیعتا آنها محصولی را انتخاب میکنند که تمایل دارند در کشورهای دیگر تولید شود به همین دلیل مذاکراتی در کره آغاز شد و مسوولین شرکت کیا نیز برای ادامه مذاکرات به ایران آمدهاند اما هنوز نتیجه نهایی این مذاکرات نامعلوم است. شفیعی در پاسخ به این پرسش که شرکت کیا چه محصولاتی را برای تولید پیشنهاد داده افزود: اسپورتیج، سراتو و ریو جدید از سوی شرکت کیا پیشنهاد شده، شرکت سایپا نیز محصولات دیگری را پیشنهاد داده اما هنوز دو شرکت در این خصوص به جمعبندی نهایی نرسیدهاند. معاونت مدیرعامل در امور مهندسی شرکت سایپا در پاسخ به این پرسش که با توجه به آنکه نیمی از خط تولید شرکت سایپا به پراید اختصاص دارد آیا با ورود خودرو جدید این شرکت با مشکل مواجه نخواهد شد، افزود: سایپا از نظر مکان و فضا مشکلی ندارد ولی باید بازارسنجی کرده و محصولی را که در بازار جاذبه دارد را جایگزین محصولات قدیمی کند.
وی در ادامه اظهار داشت: اما در خصوص پراید و حذف این خودرو از خط تولید باید گفت که این خودرو شرایط خاصی دارد و هم اکنون به عنوان محصولی داخلی محسوب میشود که از لحاظ قیمتی بخش اعظمی از بازار را در اختیار دارد و با وجود محصول هم قیمت در شرکت ایران خودرو متقاضیان این خودرو را انتخاب میکنند به همین دلیل تیراژ بالایی از شرکت را در اختیار گرفته و امکان عرضه محصولی که بتواند به سرعت به تیراژ پراید برسد وجود ندارد و به همین دلیل نمیتوان این خودرو را به راحتی از خط خارج کرد.
ارسال نظر