دنیای اقتصاد- در تازه‌ترین رده‌بندی سطح کیفی خودروهای تولید داخل 26 خودرو تحت ارزیابی در 4 گروه خیلی خوب، خوب، قابل قبول و حداقل قابل قبول جای گرفته‌اند. خودروهای حاضر در این رده‌بندی مانند ماه‌های گذشته در 9معیار سیستم فنربندی، تعلیق و فرمان، موتور و انتقال قدرت، ترمز، تجهیزات الکتریکی، تزئینات داخلی و خارجی، صداهای غیرعادی، بدنه، نفوذ آب و رنگ ارزیابی شده‌اند و رتبه های اول به ترتیب به بنز، ماکسیما ،ویتارا ،مزدا 3 و پژو 206 اختصاص یافته است.

در تازه ترین رده بندی سطح کیفی خودروهای داخلی رخ داد
تغییر و تحول در صدر جدول
حمیدرضا بهداد
در تازه‌ترین رده‌بندی سطح کیفی خودروهای تولید داخل همچون ماه‌های گذشته بنز در صدر جای گرفت و پراید 141 جایگاه خود را در انتهای جدول همچنان حفظ کرد.
در این گزارش رده‌بندی که توسط سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران منتشر شده و مربوط به دی‌ماه سال جاری است ۲۶ خودرو تحت ارزیابی در ۴ گروه خیلی خوب، خوب، قابل قبول و حداقل قابل قبول جای گرفته‌اند.
خودروهای حاضر در این رده‌بندی نیز مانند ماه‌های گذشته در 9معیار سیستم فنربندی، تعلیق و فرمان، موتور و انتقال قدرت، ترمز، تجهیزات الکتریکی، تزئینات داخلی و خارجی، صداهای غیرعادی، بدنه، نفوذ آب و رنگ ارزیابی شده و خودروهایی که جمع امتیاز منفی آنها بین صفر تا 120 است در گروه خیلی خوب‌ها، بین 120 تا 200در دسته خوب‌ها، بین 200 تا 277 در سبد خودروهای قابل قبول و بین 277 تا 410نیز در گروه حداقل قابل قبول‌ها قرار گرفتند. البته در این نوع رده‌بندی‌ها خودروهایی که امتیاز منفی آنها بالاتر از 410 باشد به دسته غیرقابل قبول‌ها رفته و اجازه تولید نخواهند داشت این در حالی است که طی رده‌بندی دی ماه هیچ خودرویی در دسته مذکور جای ندارد.
از نکات جالب رتبه‌بندی اخیر، اینکه بنز و ماکسیما، غایبان رده‌بندی ماه‌های اخیر به جمع خودروهای تحت ارزیابی دی ماه بازگشته و رده‌های اول تا سوم را به خود اختصاص دادند.
همچنین نیسان رونیز که در رده‌بندی‌های گذشته جزو خودروهای خوب به شمار می‌رفت، طی رده‌بندی اخیر مورد ارزیابی کیفی قرار نگرفته، که این عدم ارزیابی احتمالا به دلیل عدم تولید رونیز است.
از دیگر نکات رده‌بندی سطح کیفی خودروهای تولید داخل در دی ماه باید به صعود پژو روآ در جدول اشاره کرد.
بالاتر قرار گرفتن پژو پارس تولید مرکز از پارس خراسان و همچنین افزایش نمرات منفی پژو 206 صندوق‌دار و زانتیا نیز جزو نکات برجسته این رتبه‌بندی به حساب می‌آید.
بازگشت بنز به صدر
بازگشت بنز به جمع خودروهای تحت ارزیابی کیفی با صدرنشینی دوباره این خودرو طی رده‌بندی دی‌ماه همراه شد. این در حالی است که طی رده بندی مذکور دو مدل بنز به نام‌های E350 و E280 رده‌های اول و دوم جدول سطح کیفی خودروهای تولید داخل را در اختیار دارند. هر چند امتیاز منفی هر دو مدل 45است اماجزئیات نمره منفی آنها با یکدیگر تفاوت دارد. به عنوان مثال امتیاز منفی E350 در معیار بدنه 15 به‌ دست آمده اما E280، نمره منفی 10 را در این معیار کسب کرده است. این دو مدل به جز 3 معیار تزئینات داخلی و خارجی، بدنه و رنگ در سایر معیارها نمره منفی ندارند.
پس از خانواده‌ بنز، ماکسیما محصول مونتاژی پارس خودرو با امتیاز منفی ۴/۷۵ در رده سوم جدول قرار گرفته و در ۴معیار سیستم موتور، تزئینات، بدنه و رنگ حائز نمره منفی شده است که بیشترین آن به معیار تزئینات مربوط می‌شود. از سوی دیگر گرندویتارا شاسی بلند مونتاژی ایران‌خودرو خراسان که در رتبه بندی قبلی در غیاب بنز و ماکسیما به صدر جدول صعود کرده بود، طی رده‌بندی دی ماه با ۵/۷۷امتیاز منفی، چهارم شده و در ۳معیار تزئینات، بدنه و رنگ نمره منفی به‌دست آورده است. بیشترین امتیاز منفی این محصول که تحت برند سوزوکی ژاپن در کشور به مونتاژ می‌رسد، به معیار بدنه مربوط می‌شود.
افزایش امتیاز منفی پژو 206
در حالی که جمع امتیاز منفی پژو ۲۰۶ هاچ بک طی رتبه بندی دی ماه و در مقایسه با رده‌بندی قبلی کاهش یافته، نمره منفی مدل صندوق‌دار این خودرو افزایش پیدا کرده است.
206 هاچ بک هر چند با 4/85امتیاز، جایگاه ششم جدول رده‌بندی سطح کیفی خودروهای تولید داخل را در اختیار دارد اما به جز صداهای غیرعادی در 8 معیار دیگر امتیاز منفی کسب کرده که بیشترین آن در معیار تزئینات به‌دست آمده است این در حالی است که 206 صندوق‌دار نیز مانند مدل‌ هاچ بک خود تنها در معیار صداهای غیرعادی امتیاز منفی ندارد و اتفاقا بیشترین نمره منفی این محصول نیز به معیار تزئینات مربوط می‌شود.
سقوط زانتیا
زانتیا که سال‌های آخر حضور خود در خط تولید سایپا را می‌گذارند ،طی رتبه‌بندی دی ماه با افزایش امتیاز منفی روبه‌رو شد و پایین‌‌تراز از مگان و پژو 206 هاچ‌بک قرار گرفت. این محصول تنها در 3 معیار تزئینات، بدنه و رنگ امتیاز منفی به دست آورده که بیشترین آن به معیار تزئینات مربوط می‌شود.
مگان محصول مونتاژی پارس‌خودرو هم که با امتیاز منفی ۳/۸۶ قبل از زانتیا در رده هفتم جدول جای دارد، در معیارهای تجهیزات الکتریکی، تزئینات، بدنه و رنگ حائز امتیاز منفی شده که بیشترین آن در معیار تزئینات به دست آمده است. از سوی دیگر رده آخر گروه خودروهای خیلی خوب در حالی به ریو اختصاص یافته که این محصول در رتبه‌بندی دی‌ماه نیز نتوانست عیوب ۲۵ امتیازی خود را کاهش دهد و به همین دلیل در این رده‌بندی، یک سطح کیفی تنزل کرده است. این محصول مونتاژی سایپا به جز ترمز و نفوذ آب در سایر معیارها نمره منفی به دست آورده که بیشترین آن به بدنه مربوط می‌شود.
ارتقای کیفی تندر
جایگاه دوازدهم و سیزدهم جدول رده‌بندی سطح کیفی خودروهای تولید داخل در حالی به تندر ۹۰ پارس‌خودرو و ایران‌خودرو اختصاص یافته که تفاوت امتیاز منفی این دو در مقایسه با رده‌بندی آذر کاهش پیدا کرده است. تندر ایران‌خودرو در شرایطی تنها در ۳ معیار تزئینات، بدنه و رنگ نمره منفی کسب کرده که همتای پارس خودرویی آن علاوه بر ۳ معیار مذکور، در بخش سیستم موتور نیز امتیاز منفی دارد. بیشترین نمره منفی هر دو تندر در معیار بدنه است.
ورنا، بهترین در رنگ
در حالی که طی رتبه‌بندی‌های قبلی معمولا تندر ایران‌خودرو حائز بهترین کیفیت در رنگ می‌شد، در رده‌بندی دی‌ماه این لقب به هیوندای ورنا اختصاص یافت. خودرویی که جزو تولیدات کرمان موتور خودروساز بخش‌خصوصی کشور به حساب آمده و با کسب امتیاز منفی ۱۲۵ در مکان چهاردهم جدول قرار دارد. ورنا در ۴ معیار موتور، تزئینات، بدنه و رنگ حائز نمره منفی شده که بیشترین آن به بخش تزئینات مربوط می‌شود. این در حالی است که فولکس گل‌ دیگر نماینده کرمان موتور نیز با امتیاز منفی ۱۳۳، جایگاه پانزدهم جدول را به خود اختصاص داده و بیشترین نمره منفی آن نیز در معیار تزئینات به دست آمده است.
صعود کیفی 405 و پارس مرکز
برخلاف رتبه‌بندی‌های پیشین که معمولا تولیدات سایت خراسان ایران خودورو بالاتر از تولیدات مرکز این شرکت قرار می‌گرفت. این‌بار پژو ۴۰۵ و پارس مرکز امتیاز منفی کمتری را در مقایسه با ۴۰۵ و پارس تولید خراسان کسب کردند، به نحوی که پارس تولیدی جاده مخصوص با امتیاز منفی ۲/۱۷۴ شانزدهم شده و ۴۰۵ تولید مرکز نیز با نمره منفی ۷/۱۷۸ مکان هجدهم را به خود اختصاص داده است.اما پارس و ۴۰۵ خراسان با امتیاز منفی ۳/۱۷۶ و ۵/۱۸۱ به ترتیب هفدهم و نوزدهم شده‌اند. پارس تولید مرکز در حالی تنها در معیار صداهای غیرعادی نمره منفی ندارد که پارس خراسان علاوه بر این معیار در ۲ بخش ترمز و نفوذ آب نیز حائز امتیاز منفی شده است. بالاترین نمره منفی پارس مرکز به بخش بدنه و بیشترین امتیاز منفی پارس خراسان نیز به معیار تزئینات مربوط می‌شود. همچنین بالاترین نمره منفی پژو ۴۰۵ مرکز هم در معیار تزئینات به دست آمده و ۴۰۵ خراسان نیز که تنها در بخش موتور نمره منفی ندارد، بیشترین امتیاز منفی خود را در معیار بدنه کسب کرده است.
بیشترین امتیاز منفی موتوربرای MVM
روند نزولی کیفیت MVM محصول مونتاژی کرمان موتور طی رتبه‌بندی دی‌ماه نیز ادامه یافت و امتیاز منفی این خودرو در مقایسه با ارزیابی قبلی افزایش یافت MVM که بالاترین نمره منفی در سیستم موتور را بین ۲۶ خودرو تحت ارزیابی کسب کرده هرچند در ۴ معیار سیستم تعلیق، ترمز، صداهای غیرعادی و نفوذ آب، نمره منفی ندارد اما با امتیاز منفی ۱/۱۹۳ جایگاه بیست‌ویکم جدول را به خود اختصاص داده و پایین‌تر از سمند قرار گرفته است سمندی که در مقایسه با رتبه‌بندی آذرماه امتیاز منفی آن کمتر شده و جایگاه بیستم جدول را در اختیار دارد.
صعود کیفی روآ
پژو روآ هرچند در رده‌بندی قبلی پایین‌تر از پراید صبا قرار داشت، اما طی رتبه‌بندی دی‌ماه با کاهش نمره منفی، بار دیگر به صدر گروه قابل قبول‌ها صعود کرد و بالاتر از صبا جای گرفت. روآ در حالی با کسب ۵/۲۵۹ امتیاز منفی، بیست‌ودوم شده که در تمام معیارها نمره منفی دارد. بیشترین امتیاز منفی روآ در معیار بدنه به دست آمده و این خودرو در بخش سیستم تعلیق رکورددار امتیاز منفی بین ۲۶ محصول تحت ارزیابی به حساب می‌آید، پراید صبا نیز که بعد از روآ قرار گرفته، در تمامی معیارها حائز نمره منفی شده و در معیار صداهای غیرعادی رکورددار است. بالاترین امتیاز منفی صبا به معیار بدنه آن مربوط می‌شود.
قعر جدول در قرق پراید
طی رده‌بندی سطح کیفی خودروهای تولید داخل در دی‌ماه، هیچ تغییری در جایگاه محصولات انتهای جدول به وجود نیامد به نحوی که سایپا ۱۳۲، پراید پارس‌خودرو و سایپا ۱۴۱ همچنان میهمان رده‌های انتهایی جدول محسوب می‌شوند. در این بین سایپا ۱۴۱ در حالی با امتیاز منفی ۸/۳۳۰، آخر شده که بیشترین امتیاز منفی آن در معیار تزئینات به دست آمده است. این خودرو در ۴ معیار تجهیزات الکتریکی، تزئینات، نفوذ آب و رنگ رکورددار نمره منفی میان ۲۶ خودرو تحت ارزیابی به حساب می‌آید این در حالی است که رکورد امتیاز منفی در معیارهای ترمز و بدنه نیز در اختیار سایپا ۱۳۲ قرار دارد.
عکس: حمید جانی پور