دنیای اقتصاد - رکود بازار خودروهای وارداتی به حدی رسیده که برخی نمایشگاهداران پایتخت مدت باز پرداخت اقساط خودروهای خود را دو برابر کرده‌اند. در حال حاضر خودروهای وارداتی نیز همانند خودروهای داخلی افت قیمت 15 تا 20درصدی را تجربه کرده‌اند، ضمن اینکه در خودروهای کارکرده این افت قیمت نمود بیشتری دارد.

گزارش «دنیای‌اقتصاد» از وضعیت فروش خودروهای وارداتی
بازار خودروهای خارجی قفل شد
گروه خودرو- روزهای سرد بازار خودروهای داخلی به‌رغم رسیدن به روزهای آخر سال هنوز ادامه دارد و سایه رکود همچنان بر آن سنگینی می‌کند این در حالی است که بازار خودروهای وارداتی نیز روزهای رونق خود را کم‌کم از دست داده و به دوران رکود رسیده است.
به‌طوری‌که در حال حاضر خودروهای وارداتی نیز همانند خودروهای داخلی افت قیمت 15 تا 20درصدی را تجربه کرده‌اند به خصوص در خودروهای کارکرده که این افت قیمت نمود بیشتری دارد. هرچند برخی از کارشناسان، رکود حاکم بر بازار خودرو را به بحران‌های جهانی نسبت می‌دهند و معتقدند که این روند ادامه خواهد داشت اما برخی دیگر معتقدند که بحران مالی هنوز به ایران نرسیده و رکود به وجود آمده در بازار آرامش قبل از توفان است و از این پس بازار با افت قیمت و رکود بیشتری نیز مواجه خواهد شد.
از سوی دیگر و به گفته نمایشگاه‌داران خودرو، رکود حاکم بر بازار خودروهای خارجی و افت قیمت این خودروها در دنیا، موجب شده که متقاضیان خودروهای وارداتی در ایران به گمان آنکه این افت قیمت به ایران نیز سرایت خواهد کرد فعلا از خرید منصرف شده و در انتظار افت بیشتر این خودروها در بازار باشند که این امر موجب شده برخلاف سال‌های گذشته که با نزدیک شدن به تعطیلات، بازار از رکود خارج می‌شد امسال همچنان در رکود باقی بماند.
اما برخلاف تصور مردم نمایشگاه‌ داران معتقدند که افتی بیش از این در خودروهای وارداتی به وجود نخواهد آمد به‌طوری که بهمن فردینی یکی از نمایشگاه ‌داران خودرو معتقد است کاهش مجدد قیمت خودروهای وارداتی تنها در صورتی رخ خواهد داد که تعرفه واردات خودرو کاهش یابد و در غیر این صورت قیمت خودروهای وارداتی ثابت خواهد ماند. به گفته این نمایشگاه ‌دار اخذ عوارض گمرکی از یک سو و پرداخت عوارض جانبی برای خودروهای وارداتی از سوی دیگر موجب شده که این خودروها بیش از این با افت قیمت مواجه نشوند و کاهش مجدد قیمت منوط به پرداخت عوارض جانبی و کاهش تعرفه واردات باشد. به گفته فردینی مقررات موجود موجب شده که واردکنندگان نتوانند از بحران به وجود آمده برای واردات خودرو استفاده کنند به همین دلیل افت قیمت خودروهای وارداتی در بازار چندان محسوس نبوده و توقع مردم از این بازار برآورده نشده است اما حجت‌‌ا... ‌یاری یکی دیگر از نمایشگاهداران نیز با اشاره به رکود حاکم بر بازار خودروهای وارداتی می‌گوید: رکود حاکم بر بازار خودرو در جهان، کم‌کم به بازار داخلی نزدیک می‌شود به همین دلیل در حال حاضر بازار خودروهای صفر وارداتی افت 10 تا 15درصد و خودروهای کارکرده نیز کاهش قیمتی بیش از 20درصد را تجربه کرده‌اند.
این نمایشگاهدار خودرو معتقد است علاوه بر رکود حاکم بر بازار جهانی کاهش نقدینگی مردم نیز در رکود به وجود آمده تاثیرگذار بوده و در صورتی که نقدینگی مردم افزایش یابد بازار به حالت سابق باز خواهد گشت. اما با توجه به شرایط موجود در کشور هم‌اکنون رکود به تمام بخش‌های اقتصادی سرایت کرده و به همین دلیل رکود حاکم بر بازار خودرو ادامه خواهد داشت. به گفته ا...‌یاری متقاضیان خودروهای وارداتی، هم‌اکنون در انتظار رسیدن افت قیمت جهانی به بازار داخل هستند به همین دلیل فعلا از خرید منصرف شده‌اند. اما متقاضیان باید بدانند که شرایط و قوانین موجود در کشور اجازه نمی‌دهد که قیمت خودروهای وارداتی صفر کیلومتر بیش از این کاهش یابد اما ممکن است خودروهای کارکرده وارداتی افت بیشتری را تجربه کنند.
این نمایشگاهدار معتقد است قیمت خودروهای صفر کیلومتر از سوی کمپانی تعیین می‌شود به همین دلیل امکان کاهش مجدد برای آنها وجود ندارد اما خودروهای کارکرده به دلیل آنکه در بازار دست به دست می‌شوند ممکن است با افت بیشتری مواجه شوند.
ارزان ببرید!
رکود بازار خودروهای وارداتی به حدی رسیده که برخی نمایشگاهداران پایتخت مدت باز پرداخت اقساط خودروهای خود را دو برابر کرده‌اند. این در حالی است که ظاهرا این روش نیز کارآیی چندانی نداشته و مشتریان ایرانی به این زودی‌ها قصد آشتی با بازار را ندارند. اصغر مرادی مسوول یکی از نمایشگاه‌های واقع در خیابان شریعتی در زمینه اوضاع فعلی بازار خودروهای وارداتی می‌گوید: دو ماهی می‌شود بحران خرید و فروش به بازار خودروهای وارداتی نیز سرایت کرده و آن را به خواب فرو برده است، وی با بیان اینکه امواجی از بحران اقتصادی دنیا به ایران نیز سرایت کرده، تاکید می‌کند: مشتریان در حال حاضر تمایل چندانی به خرید خودروهای وارداتی نداشته و صلاح می‌بینند پول خود را در موارد دیگری خرج کرده و یا پس‌انداز کنند. چرا که اطمینانی به شرایط آتی بازار خودرو ندارند. این نمایشگاهدار خیابان شریعتی هر چند کاهش قیمت خودروهای وارداتی را رد می‌کند، اما در عین حالا می‌افزاید: رکود بازار ما را مجبور کرده تا مدت بازپرداخت اقساط برای مشتریان خودروهای گروه هیوندایی و کیاموتورز را دو برابر کنیم به نحوی که اگر در گذشته اقساط مربوط به خرید یک دستگاه هیوندایی سانتافه، 12 ماهه بود هم اکنون این مدت را به 24 ماه تغییر داده‌ایم تا شاید گشایشی در قفل بازار حاصل شود هر چند که فعلا تغییر خاصی پدید نیامده است. اظهارات این فروشنده خودروهای وارداتی در شرایطی است که چند متر بالاتر از نمایشگاه وی، فروشنده دیگری معامله خودروهای وارداتی را به صورت قسطی، ریسکی بالا دانسته و می‌گوید: در حال حاضر به دلیل کمبود نقدینگی ناشی از بحران اقتصادی دنیا، مشتریان داخلی به بازار خودروهای وارداتی پشت کرده و تمایلی به خرید ندارند. در واقع کاهش نقدینگی موجبات رکود بازار خودروهای وارداتی را فراهم آورده است. وی با تاکید بر اینکه وقتی نقدینگی مشتریان کاهش یابد، نمی‌توان به بازپرداخت اقساط امیدوار بود تاکید می‌کند: شاید فروش خودرو با اقساط طولانی مدت منجر به ایجاد تغییری اندک در رکود بازار شود اما چون نقدینگی مشتریان کاهش یافته، امیدی به بازپرداخت اقساط نیست بنابراین بنده به عنوان یک فروشنده خودرو، هرگز چنین ریسکی را انجام نمی‌دهم.
اظهارات این نمایشگاهدار خودرو پایتخت در حالی است که به گفته وی بازار خودروهای وارداتی از اواخر شهریور امسال به بعد، رو به رکود رفته و افتی ۲۰ درصدی در قیمت را تا به امروز تجربه کرده است.
وی در این زمینه می‌افزاید: افت قیمت در خودروهای وارداتی گران، چند ده میلیون و در خودروهای ارزان وارداتی نیز چند میلیون تومان است. به عنوان مثال بنز 250 میلیونی 6 ماه پیش، در حال حاضر 200 میلیون تومان به فروش می‌رسد و تویوتا کمری که 41 میلیون تومان قیمت داشت، هم اکنون چهار پنج میلیون تومان ارزان شده است.
از شب عید هم خبری نیست
ظاهرا برخی نمایشگاه‌داران خودروهای وارداتی واقع در پایتخت آنچنان از رکود بازار کلافه شده‌اند که برای رفع بیکاری هم که شده، اقدام به خرید و فروش خودرو بین یکدیگر می‌کنند. این موضوع را یکی از نمایشگاه‌داران واقع در خیابان سهروردی به خبرنگار ما گفت. وی که نمایشگاهش هنوز میزبان خودروهای مدل 2007 نیز می‌باشد، در ادامه می‌افزاید: رکود بازار خودروهای وارداتی به حدی رسیده که ما حتی امیدی به شب عید نداریم و بعید است به این زودی‌ها سایه بحران از بازار خودروهای وارداتی برچیده شود.
این نمایشگاه‌دار خودرو با بیان اینکه در حال حاضر برخی همکاران وی به لحاظ رکود بازار اقدام به خرید و فروش خودرو بین یکدیگر می‌کنند، می‌گوید: متاسفانه بحران اقتصادی دنیا، مشتریان ایرانی را نیز تحت تاثیر قرار داده، به نحوی که آنها از خرید خودروهای وارداتی می‌ترسند زیرا گمان می‌برند خودرویی را که هم‌اکنون می‌خرند چند ماه دیگر به شدت ارزان خواهد شد بنابراین تا آنجایی که هست این ریسک را انجام نمی‌دهند.
وی همچنین به افت قیمت خودروهای وارداتی در چند ماه اخیر نیز اشاره کرده و تاکید می‌کند: هیوندایی سانتافه که چند ماه پیش 56میلیون تومان قیمت داشت، در حال حاضر به نرخ 53میلیون تومان رسیده و با این وجود نیز خریدار ندارد. این نمایشگاه‌دارا خودرو پایتخت ادامه می‌دهد: هر چند بازار خودرو در مقایسه با برخی دیگر از بازارها نظیر مسکن، اوضاع بهتری را در حال حاضر دارد اما نمی‌توان رکود آن را منکر شد به نحوی که هم اکنون بسیاری از خودروهای وارداتی مدل سال‌های 2007 و 2008 به فروش نرفته که این موضوع به جز بحران و رکود، معنی دیگری ندارد.
عکس: حمید جانی‌پور