گروه خودرو - این روزها رییس‌پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ به عناوین مختلف از محصولات خودروسازها از جمله ایران‌خودرو انتقاد می‌کند. انتقادی که مورد اعتراض خودروسازها از جمله ایران‌خودرو قرار گرفته است. چرا که آنها معتقدند خودروسازی کشور در حیطه وظایف پلیس نیست و راهنمایی و رانندگی نمی‌تواند در مورد استانداردهای خودرو، برای خودروسازان تعیین‌‌تکلیف کند. این در شرایطی است که سرهنگ هادی هاشمی رییس‌پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ، شنبه گذشته در حاشیه مراسم افتتاح طرح نظارتی

و مراقبتی هوشمند توضیحاتی را در زمینه اظهارات اخیرش ارائه داد.

وی درباره اعتراض خودروسازان به اظهارات پلیس درخصوص ایمنی خودروهای ساخت داخل و اجبار نصب ترمز ABS از سوی این نهاد گفت: پلیس نظر کارشناسی خود را ارائه می‌دهد و هیچ کس نمی‌تواند به پلیس بگوید که «چرا این حرف را می‌زنی» پلیس می‌تواند درخواست کند که قانونی وضع شود و کسی نمی‌تواند معترض این امر شود.

وی در پاسخ به اینکه آیا بحث نصب ترمز ABS از سال آینده از سوی پلیس به عنوان درخواست بوده یا اجبار؟ گفت: پلیس می‌تواند با گرفتن مصوبه آن را اجبار هم بکند، ولی اینکه آیا این طرح از سوی پلیس اجبار شده یا خیر می‌توانید از سردار رویانیان این مساله را جویا شوید.

وی افزود: در آمریکا اولین باری که ترمز ABS روی خودروها نصب شد ۳۰درصد تصادفات کاهش یافت. پس از نصب کیسه ایمنی هوا نیز ۳۰درصد آمار کشته‌ها کم شد. البته طی بررسی‌هایی که در ایام نوروز از تصادفات انجام شد، مشخص بود که

سه درصد از تصادفات انجام شده مربوط به خودروهایی بود که ABS داشتند و یک درصد کشته‌ها نیز مربوط به خودروهایی بود که ایربگ داشتند.

وی درخصوص اظهارنظر پلیس درباره پژو روآ و اینکه اعلام شده بود این خودرو قاچاقی است که موجبات اعتراض خودروسازان را نیز فراهم کرده، گفت: من حرف کارشناسی خودم را می‌زنم؛ چرا که یک کارشناس ترافیک هستم و آنچه را که در سطح خیابان‌ها با حضور میدانی از وضعیت خودرو، قوانین، مقررات و رفتار رانندگان می‌بینم گزارش می‌دهم.

وی افزود: البته هدف خاصی نیز از ارائه برخی آمارها نداریم و نمی‌خواهیم کسی ناراحت شود من گلایه‌ای از مدیران ایران‌خودرو درخصوص صحبت‌های خود نشنیدم ولی مسلما ایران‌خودرو نیز در تلاش است تا کیفیت محصولات خود را بالا ببرد و اگر دقت کنند، هیچ منظور خاصی جز بالا بردن ایمنی، داشتن هوای پاک و سازگاری وسیله نقلیه با سرنشینان نداریم.

وی درباره تولیدات داخلی و ایمنی آنها نیز خاطرنشان کرد: برای اینکه یک خودرو پلاک شود و بتواند امکان تردد در داخل را داشته باشد باید تاییدیه استاندارد و ایمنی و کیفیت از موسسه استاندارد و وزارت صنایع‌و‌معادن و همچنین تاییدیه رعایت استانداردهای زیست‌محیطی را از سازمان محیط‌زیست داشته باشد و هر زمان هر کدام از این تاییدیه‌ها کسب نشود، شماره‌گذاری آن خودرو لغو خواهد شد.

هاشمی تصریح کرد: انتقاد من راجع به مباحث ایمنی خودروهای داخلی کارشناسی است و مباحثی مثل سازگاری وسیله نقلیه با سرنشینان، بحث فرمان‌پذیری، پایداری، بازدارندگی ترمز و آسیب‌پذیری و انرژی که در تصادفات از وسیله نقلیه خارج می‌شد، مطرح است.

هاشمی در مورد سیستم ترمز ABS نیز گفت: این ترمزها ۱۸ تا ۲۰درصد لغزش و ۸۰درصد غلتش دارند و به دلیل اینکه چرخه قابلیت چرخش را دارد. این در حالی است که ترمزهای معمولی دارای ۱۰۰درصد لغزش هستند و عملا سرپیچ‌ها راننده فرمان‌پذیری خودرو را از دست می‌دهد.

وی درباره اینکه هیچ کجای دنیا ترمز ABS اجباری نیست، گفت: ما هم نگفتیم که اجباری باشد.