صدرنشینی گرندویتارا، صعود کیفی پراید صبا
حمیدرضا بهداد- در تازه‌ترین رده‌بندی سطح کیفی خودروهای تولید داخل، گرندویتارا به صدر جدول رفت و پراید صبا نیز بالاتر از پژو روآ قرار گرفت.

در این گزارش رده‌بندی که توسط سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران منتشر شده و به آذرماه سال جاری مربوط است، 24 خودرو تحت ارزیابی کیفی قرار گرفته و برحسب میزان نمرات منفی، رتبه‌بندی شدند.
خودروهای حاضر در این رتبه‌بندی نیز مانند ماه‌های پیشین در ۹ معیار سیستم فنربندی، تعلیق و فرمان، موتور و انتقال قدرت، ترمز، تجهیزات الکتریکی، تزئینات داخلی و خارجی، صداهای غیرعادی، بدنه، نفوذ آب و رنگ ارزیابی شده و در نهایت محصولاتی که نمره منفی آنها بین صفر تا ۱۲۰ بوده در دسته خیلی خوب، بین۱۲۰ تا ۲۰۰ در گروه خوب، بین ۲۰۰ تا ۲۷۷ در دسته قابل‌قبول و بین ۲۷۷ تا ۴۱۰ نیز در سبد حداقل قابل‌قبول‌ها، جای گرفتند. البته در این نوع رتبه‌بندی‌ها، خودروهایی با امتیاز منفی بیش از ۴۱۰، غیرقابل قبول به حساب می‌آیند که طی رتبه‌بندی آذرماه، هیچ محصولی در این سطح قرار نگرفته است.
از نکات جالب رده‌بندی اخیر سطح کیفی خودروها، وضعیت کیفی پراید صبا است که با کاهش 6 امتیازی امتیاز منفی خود،‌ یک رده صعود کرده به دسته قابل‌قبول‌ها آمده است. همچنین پژو روآ نیز با افزایش نمره منفی،‌ پایین‌تر از صبا قرار گرفت. از سوی دیگر زانتیا هم با جهشی چند پله‌ای به رده سوم جدول صعود کرد. این در حالی است که طی رتبه‌بندی آذرماه، ماکسیما و مرسدس‌بنز دو بالانشین همیشگی جدول کیفی خودروهای تولید داخل غایب بوده و به همین دلیل سوزوکی گرند ویتارا صدرنشین این رتبه‌بندی لقب گرفت.
ویتارا، مونتاژی صدرنشین
دسته خیلی خوب رتبه‌بندی آذرماه خودروهای داخلی را باید به نام مونتاژی‌ها سند زد چراکه بیشتر محصولات جای گرفته در این دسته را خودروهای مونتاژی تشکیل داده است. این در شرایطی است که گرند ویتارا به لطف خروج مرسدس‌بنز و ماکسیما از لیست خودروهای تحت‌ارزیابی کیفی، به صدر جدول صعود کرد. این خودرو شاسی‌بلند که تحت‌برند شرکت سوزوکی ژاپن در ایران‌خودرو خراسان به مونتاژ می‌رسد، در مجموع 5/77 نمره منفی به دست آورده که بیشترین آن مربوط به معیار تزئینات داخلی و خارجی است. ویتارا در معیارهای سیستم فنربندی، موتور، ترمز، تجهیزات الکتریکی و نفوذ آب امتیاز منفی ندارد.
پس از این شاسی بلند، محصول مونتاژی دیگری با نام مزدا ۳ قرار گرفته که امتیاز منفی آن ۸۲ بوده و بالاترین نمره منفی این خودرو مونتاژی گروه بهمن نیز در بخش رنگ به‌دست آمده است. مزدا ۳ تنها در معیارهای رنگ، بدنه و تزئینات داخلی و خارجی، نمره منفی دارد. این محصول البته در بخش تزئینات کمترین نمره منفی را بین کل خودروهای تحت ارزیابی دارا است.
جهش زانتیا
هرچند یکی از دلایل اصلی سوم شدن زانتیا در جدول کیفی آذرماه خودروهای داخلی، غیبت بنز و ماکسیما به حساب می‌آید اما نباید از کاهش نمره منفی این محصول فرانسوی‌الاصل نیزغافل ماند.
زانتیا طی رده‌بندی اخیر، در مجموع 5/84 نمره منفی کسب کرده که بیشترین آن در بخش تزئینات داخلی و خارجی به دست آمده است. این محصول هرچند در پنج معیار سیستم فنربندی، موتور، تجهیزات الکتریکی، صداهای غیرعادی و نفوذ آب، امتیاز منفی ندارد اما کسب نمره منفی 4/1 در معیار ترمز آن، کمی عجیب به نظر می‌رسد. این نکته عجیب البته در مورد پژو 206 صندوق‌دار نیز که مکان ششم جدول را به خود اختصاص داده، صادق است. وضعیت کیفی 206 صندوق‌دار طی آذر و در مقایسه با ماه پیش، فرق چندانی نکرده و این محصول به جز معیارهای نفوذ آب و صداهای غیرعادی در تمامی بخش‌‌های دیگر، امتیاز منفی دارد که بیشترین آن به معیار تزئینات داخلی و خارجی مربوط است.
این در حالی است که ۲۰۶ هاچ‌بک با کسب یک دهم امتیاز منفی کمتر، بالاتر از مدل صندوق‌دار خود قرار گرفته و به جز معیار تجهیزات الکتریکی، در سایر معیارها، امتیاز منفی دارد. اما دسته خیلی خوب‌ها، اعضای دیگری نیز دارد که هیوندای آوانته یکی از آنها است. آوانته که تحت برند هیوندای در کشور مونتاژ می‌شود در مجموع ۵/۱۰۸ نمره منفی طی رتبه‌بندی آذرماه کسب کرده که بیشترین آن به تزیینات داخلی و خارجی مربوط است. این محصول، علاوه بر تزیینات در دو معیار بدنه و رنگ نیز امتیاز منفی دارد.
عقب‌گرد ریو
ریو محصول مونتاژی سایپا به دلیل بالاتر بودن عیوب ۲۵ امتیازی (عیب‌هایی که مشتریان نیز قادر به تشخیص آن هستند) در جدول آذرماه نیز یک سطح کیفی تنزل پیدا کرده است.
این کره‌ای هر چند از لحاظ نمره منفی کسب شده، جزو خودروهای خیلی خوب به حساب می‌آید اما چون عیوب 25 امتیازی آن هنوز بالاتر از حد مجاز است، طبق معیارهای جدید سازمان بازرسی کیفیت، آن را باید جزو دسته خوب‌ها به حساب آورد. این محصول طی رتبه‌بندی کیفی آذرماه و در مقایسه با ماه گذشته امتیاز منفی بیشتری دارد. ریو به جز سه معیار ترمز، تجهیزات الکتریکی و نفوذ آب، در سایر بخش‌ها حائز نمره منفی شده است.
تندر ایران‌خودرو، بهترین در رنگ
به گروه خوب‌ها که نگاه کنیم همچنان با صدرنشینی تندر 90 پارس‌خودرو روبه‌رو خواهیم بود. محصولی که تنها 5/3 امتیاز مثبت دیگر تا صعود به دسته خیلی خوب فاصله دارد. تندر پارس‌خودرو در هیچ یک از پنج معیار سیستم فنربندی، موتور، ترمز، تجهیزات الکتریکی و نفوذ آب، امتیاز منفی نداشته و بالاترین نمره منفی آن نیز به معیار بدنه مربوط است، این در حالی است که، تندر ایران‌خودرو تنها در سه معیار، تجهیزات الکتریکی، صداهای غیرعادی و نفوذ آب نمره منفی ندارد. این محصول با کسب 2/128 امتیاز منفی، پس از تندر پارس‌خودرو و هیوندای ورنا، در جایگاه دوازدهم جدول کیفی آذرماه جای گرفته و بالاترین نمره منفی آن به معیار بدنه مربوط است. تندر ایران‌خودرو همچنان بالاترین کیفیت رنگ را در بین خودروهای تولید داخل دارا است.
خصوصی‌های خوب
دسته خودروهای خوب، دو نماینده از شرکت‌های خودروساز خصوصی کشور را نیز به نام فولکس گل و هیوندای ورنا، که هر دو تحت برند و در کرمان‌خودرو به مونتاژ می‌رسند به خود می‌بیند این درحالی است که ورنا در صورت عدم کسب 3/7امتیاز منفی دیگر می‌تواند به گروه خیلی خوب صعود کند. این محصول به جز معیارهای سیستم فنربندی، ترمز، تجهیزات الکتریکی، صداهای غیرعادی و نفوذ آب، در سایر بخش‌ها نمره منفی دارد که بیشترین آن به بدنه مربوط است. فولکس گل هم دقیقا در همان معیارهای ورنا، امتیاز منفی به دست آورده و اتفاقا بالاترین نمره منفی این خودرو نیز در بخش بدنه کسب شده است.
پارس خراسان بهتر از جاده مخصوص کرج
رده‌های چهاردهم تا هجدهم جدول کیفی خودروهای تولید داخل را تولیدات ایران‌خودرو اشغال کرده است. به نحوی که در این رده پژو پارس تولیدی سایت خراسان بهترین کیفیت را دارا است. این محصول به جز معیارهای ترمز، صداهای غیرعادی و نفوذ آب، در بخش‌های دیگر حائز نمره منفی شده که بیشترین آن به معیار بدنه مربوط می‌شود. پس از پژو پارس‌خراسان، پارس تولید مرکز با 5/182امتیاز منفی قرار گرفته که تنها در معیار صداهای غیرعادی نمره منفی ندارد. این خودرو مانند بیشتر اعضای گروه خوب‌ها، در معیار بدنه حائز بالاترین نمره منفی شده است. از سوی دیگر پژو 405خراسان هم در مجموع شرایط کیفی بهتری را در مقایسه با 405تولید مرکز دارا است.
این خودرو که در جدول، شانزدهم شده، طی رتبه‌بندی آذرماه ۷/۱۸۵امتیاز منفی کسب کرده که بیشترین آن به معیار تزئینات و کمترین آن نیز به بخش نفوذ آب مربوط می‌شود. این در شرایطی است که ۴۰۵تولید مرکز ۴/۱۸۷نمره منفی دارد و بیشترین امتیاز منفی آن نیز به معیار تزئینات مربوط است.
سبقت سمند از MVM
طی رتبه‌بندی آذرماه، سمند که معمولا امتیاز منفی آن از MVM بیشتر بود، شرایط کیفی بهتری را کسب کرده و بالاتر از این محصول چینی قرار دارد. این خودرو در تمامی معیارها نمره منفی به دست آورده که بیشترین آن به بخش تزئینات و کمترین آن نیز به معیار سیستم موتور مربوط می‌شود. این در حالی است که MVM با کسب ۵/۱۹۲ امتیاز منفی پس از سمند و ۴۰۵ در جایگاه هجدهم قرار دارد. این محصول چینی در معیارهای سیستم فنربندی، ترمز و نفوذ آب حائز نمره منفی شده که بالاترین امتیاز منفی آن نیز در بخش تزئینات داخلی به دست آمده است.
صبا قابل قبول شد
هرچند پژو روآ طی رتبه‌بندی آذرماه، ۱۰ امتیاز منفی بیشتر کسب کرد، اما همچنان با ۷/۲۷۳ نمره منفی در دسته قابل قبول‌ها باقی ماند. این خودرو که به تازگی عضو دسته قابل قبول‌ها شده، علاوه بر اینکه در تمام معیارها نمره منفی دارد، در سه بخش سیستم فنربندی، موتور و تجهیزات الکتریکی رکورددار امتیاز منفی به حساب می‌آید. همچنین بیشترین نمره منفی روآ به معیار بدنه مربوط می‌شود. عقب‌گرد کیفی روآ در حالی است که پراید صبا از این فرصت استفاده کرد و با کاهش ۶ امتیازی نمره منفی خود علاوه بر اینکه بالاتر از روآ قرار گرفت، مجوز ورود به دسته قابل قبول‌ها را نیز کسب کرد. صبا البته در بخش صداهای غیرعادی رکورددار امتیاز منفی به حساب می‌آید و کمترین نمره منفی این خودرو نیز به معیار ترمز مربوط است.
پراید 141 هنوز هم آخر است
هرچند دسته حداقل قابل قبول‌ها طی آبان و آذر، کمی خلوت شده و دو عضو آن (روآ و صبا) به دسته بالاتر صعود کرد اما بعید است با وجود پراید ۱۴۱، به این زودی‌ها، دسته مذکور از جدول کیفی خودروهای داخلی حذف شود.
در این دسته به جز پراید 141، سایپا 132 و پراید پارس خودرو نیز عضو هستند. این در حالی است که 141 همچنان با امتیاز منفی بالای خود (8/333) قعرنشین جدول کیفی خودروهای داخلی به حساب می‌آید. این خودرو هرچند در بخش ترمز، امتیاز منفی کسب نکرده، اما در سه معیار تزئینات، بدنه و رنگ رکورددار نمره منفی است.
سایپا ۱۳۲ نیز در دو معیار ترمز و نفوذ آب رکورددار محسوب می‌شود. بیشترین امتیاز منفی این محصول در بخش بدنه و کمترین آن نیز در معیار صداهای غیرعادی به دست آمده است، از سوی دیگر پراید پارس خودرو هم که جایگاه بیست‌وسوم جدول کیفی خودروها را در اختیار دارد، مشترکا با روآ بیشترین امتیاز منفی را در بخش تجهیزات الکتریکی داراست. این محصول طی رتبه‌بندی آذر، ۷/۲۸۸ نمره منفی کسب کرد، که بالاترین آن به معیار بدنه مربوط و کمترین آن نیز در بخش ترمز به دست آمده است.