قشقایی و تی‌ینا ،جایگزین‌های مورانو و ماکسیما

مژگان میرزایی

افزایش ورود خودروهای لوکس و شاسی بلند به کشور و بازار رقابتی ایجاد شده برای این دسته از خودروها موجب شد که ... شرکت‌های خودروساز داخلی نیز به جمع واردکنندگان خودروهای لوکس و جدید به کشور بپیوندد، به طوری‌که پس از شرکت ایران‌خودرو که واردات پژو ۴۰۷ را در دستور کار خود قرارداده شرکت پارس‌خودرو نیز مذاکراتی برای واردات و تولید تی‌ینا محصول شرکت نیسان آغاز کرده تا به این طریق بتواند پس از مگان رنو، سهمی دیگر را در این بازار برای خود به دست آورد.

از سوی دیگر گسترش خودروهای شاسی بلند و ابراز علاقمندی مشتریان ایرانی به این نوع از خودروها موجب شده که شرکت پارس‌خودرو نیز در تدارک ورود این نوع خودروها باشد تا بتواند در این بازار نیز سهمی داشته باشد، این شرکت که تاکنون پاترول و رونیز را تولید و به بازار عرضه می‌کرد طی یکسال گذشته واردات مورانو را در دستور کار خود قرار داد که تداخل در واردات این خودرو توسط افراد حقیقی موجب توقف واردات این خودرو از سوی پارس‌خودرو شد، پس از شکست در طرح واردات خودروی مورانو این شرکت هم‌اکنون سعی دارد قشقایی خودروی شاسی بلند جدید شرکت نیسان را وارد کشور کند.

به گفته تفرشی مدیرعامل شرکت پارس‌خودرو مذاکرات برای ورود این دو خودروی جدید در مرحله پایانی قرار دارد و دو شرکت در حال چانه‌زنی بر سر چگونگی واردات و پس از آن تولید این خودرو هستند به گفته تفرشی نیسان تی‌ینا جایگزین ماکسیما خواهد شد و قشقایی نیز جایگزین مورانو خواهد شد.

نیسان تی‌ینا از موتور ۲۵۰۰لیتری با توان ۱۵۰ اسب بخار قدرت برخوردار است، این خودرو روی پلت‌فرم D نیسان طراحی شده و در دنیا قیمتی در حدود ۲۸میلیون تومان را به خود اختصاص داده اما مسوولین این شرکت قیمت این خودرو را در ایران در حدود ۴۵ تا ۵۰میلیون تومان اعلام کرده‌اند. نیسان قشقایی نیز روی شاسی C نیسان قرار دارد و از موتور ۱۶۰۰ و ۲۰۰۰ لیتری بهره می‌برد و قیمتی در حدود ۲۷میلیون تومان در بازار جهانی دارد و در ایران به قیمتی در حدود ۵۰ تا ۶۰میلیون تومان خواهد رسید. به منظور بررسی آخرین وضعیت مذاکرات برای تولید تی‌ینا و قشقاقی همچنین دلایل افت قیمت مگان و ماکسیما در بازار ،گفت‌و‌گویی داشتیم با عبدالله بابایی معاونت فروش شرکت پارس‌خودرو که در ذیل می‌آید.

عبد‌الله بابایی معاونت فروش شرکت پارس‌خودرو در پاسخ به این پرسش که مذاکرات برای تولید تی‌ینا و قشقایی در چه مرحله‌ای قرار دارد گفت: در‌حال‌حاضر تیمی شامل مدیریت استراتژیک، مدیریت بازرگانی، مدیریت بازاریابی و فروش و معاونت مهندسی محصول برای مذاکره با شرکت نیسان تشکیل شده که این تیم چگونگی تولید و یا مونتاژ این خودرو را بررسی کرده و این مذاکرات هم‌اکنون به مرحله نهایی خود رسیده است.

وی در پاسخ به این پرسش که با توجه به ورود خودروهای لوکس به کشور آیا تی‌ینا توان رقابت در بازار خودروهای لوکس را خواهد داشت یا خیر افزود: تی‌ینا رقیب خوبی برای خودروهای آزرا و کمری است و دلیل آن این است که این خودرو به صورت CBU وارد کشور نمی‌شود بلکه شرکت برنامه تولید این خودرو را به صورت CKD دارد که این امر یکی از مزیت‌های مهم این خودرو خواهد بود.

وی در خصوص اینکه همزمان با ورود تی‌ینا خودروهای پژو ۴۰۷ و C۴ نیز به بازار عرضه می‌شوند که از لحاظ قیمتی با این خودرو در یک سطح قرار دارند آیا این خودرو با مشکل مورانو در بازار قیمتی مواجه نخواهد شد، عنوان کرد: این خودروها در کلاس‌های متفاوتی قرار دارند که این امر موجب می‌شود در بازار تداخل ایجاد نشود و متقاضیان برحسب نوع و سلیقه خود خودروی موردنظر خود را انتخاب کنند.

وی در پاسخ به این پرسش که تولید این خودرو به چه صورتی خواهد بود عنوان کرد: در ابتدا تعداد محدودی از این خودرو به صورت CBU به منظور سنجش بازار وارد کشور می‌شود و پس از آن مونتاژ این خودرو به صورت CKD آغاز خواهد شد.وی در ادامه اظهار داشت به دلیل تیراژ پایین سرمایه‌گذاری برای رسیدن به تولید داخل برای این خودرو مقرون به صرفه نیست ولی اگر تیراژ افزایش یابد امکان رسیدن به تولید داخلی مقدور خواهد شد.

جوایز بانک و افت قیمت مگان

افت قیمت مگان در بازار طی چند هفته گذشته یکی دیگر از سوالات مطرح شده از معاونت فروش شرکت پارس خودرو بود، پس از افزایش قیمت مگان در سال گذشته که قیمت این خودرو را به بیش از ۳۰میلیون تومان در بازار آزاد رساند، طی چند هفته گذشته بازار با افت بسیار قیمت این خودرو مواجه شد به طوری که هم اکنون مگان در کارخانه با قیمت ۲۵میلیون تومان عرضه می‌شود. اما این خودرو در بازار آزاد با قیمت ۲۴میلیون و ۵۰۰هزار تومان خرید و فروش می‌شود. بابایی در خصوص دلایل افت قیمت مگان در بازار آزاد گفت: افت قیمت به بازار مربوط می‌شود اما به دلیل آنکه تیراژ این خودرو محدود است قیمت آن به مرور به حالت سابق باز می‌گردد.

وی در ادامه عنوان کرد: تحویل هزار و ۱۰۰ دستگاه از جوایز بانک به برندگان رکود قیمت این خودرو در بازار را به همراه داشت و این به دلیل آن بود که برندگان بلافاصله خودرو را در بازار آزاد و با قیمت کمتر به فروش رساندند و چون سرمایه‌گذار نبودند قیمت فروخته شده چندان برای آنها اهمیت نداشت به همین دلیل مگان با افت بسیار در بازار مواجه شد اما این مشکل نیز به مرور برطرف خواهد شد.

از سوی دیگر قیمت ماکسیما نیز طی چند هفته گذشته به زیر قیمت کارخانه رسیده به طوری که در حال حاضر این خودرو در بازار با قیمت ۳۸میلیون تومان معامله می‌شود در حالی که قیمت کارخانه‌ای آن ۳۹میلیون و ۸۵۰هزار تومان است.

به گفته فعالان بازار خودرو به دلیل آن که ماکسیما با شرایط پلاک شده در بازار موجود نیست مشتریان مجبور هستند که برای خرید این محصول مونتاژی پارس‌‌خودرو به نمایندگی‌ها مراجعه کنند که این امر افت قیمت این خودرو را در پی داشته است.

بابایی در خصوص افت قیمت این خودرو می‌گوید: ماکسیما افت قیمت نامحسوسی در بازار داشته که در حال حاضر این افت قیمت تا حدودی جبران شده و بازار به حالت قبلی بازگشته است.