گروه خودرو- مدیرعامل ایران خودرو به فاصله اندکی پس از تهدید مدیرعامل سایپا مبنی بر توقف خط تولید تندر-۹۰ در صورت عدم افزایش قیمت کارخانه‌ای این محصول، اعلام کرد تندر به حاشیه ضرر رسیده و اگر این وضعیت ادامه یابد ایران‌خودرو نیز خط تولید آن را متوقف ‌می‌کند. این در شرایطی است که طی جلسه برگزار شده پنجشنبه گذشته منوچهر منطقی پیشنهاد ثبات قمیت تندر را مطرح کرد، پیشنهادی که دست آخر رای نیز آورد و قرار است از امروز پیش‌فروش مرحله جدید این محصول از سوی ایران خودرو و پارس خودرو آغاز شود.

خبرگزاری فارس روز گذشته طی گزارشی به بررسی دلیل پذیرش عدم افزایش قیمت تندر-۹۰ از سوی خودروسازان پرداخته که طی آن مدیرعامل ایران خودرو در نظر گرفتن تندر برای اقشار کم‌درآمد جامعه را جزو دلایل ثبات قیمت تندر عنوان کرده است البته محسن صالحی‌نیا مدیرعامل دفتر ماشین‌سازی و نیروی محرکه وزارت صنایع و معادن نیز در این زمینه توضیحاتی داده است.

مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو گفت: در حال حاضر بر اساس قیمت‌های اعلام شده در مورد تندر-۹۰ با ضرر روبه‌رو هستیم، ولی سعی داریم با همکاری رنو پارس قیمت تندر-۹۰ برای اقشار کم‌درآمد جامعه به حدود قیمت تعیین شده برسد.

منوچهر منطقی اظهار داشت: تندر-۹۰ در ابتدا قرار بود جایگزین پیکان شده و به نوعی خودروی اقشار کم‌درآمد باشد، اما با شروع تولید این محصول به دلایل مختلف از جمله افزایش دستمزدها و قیمت مواد اولیه، تغییر قیمت یورو و از همه مهم‌تر عدم تسلط شرکت رنو پارس بر زنجیره سازندگان قطعه در ایران، قطعات خودرو تحویلی از سوی رنو پارس در چند مرحله گران شد.

وی گفت: با وجود شرایط ناخواسته که موجب گران شدن قیمت تندر-۹۰ شد، ایران خودرو تمام تلاش خود را در راستای سیاست‌های اعلام شده وزارت صنایع مبنی‌بر کاهش قیمت این محصول برای اقشارکم‌درآمد و همچنین دفاع از منافع سهامداران به کار می‌گیرد.

وی کاهش قیمت و افزایش کیفیت تندر-۹۰ را یکی از مهم‌ترین اهداف خودروسازان عنوان کرد و گفت: در حال حاضر بر اساس قیمت‌های اعلام شده در مورد تندر-۹۰ با ضرر و زیان روبه‌رو هستیم ولی سعی داریم با همکاری رنو پارس قیمت تندر-۹۰ برای اقشار کم‌درآمد جامعه به حدود قیمت تعیین شده برسد و سبد محصول تندر-۹۰ در مجموع برای سهامداران با سود همراه باشد.

منطقی در پایان موفقیت ایران خودرو در تامین اهداف وزارت صنایع در جهت تثبیت قیمت تندر-۹۰ و حفظ منافع سهامداران را اقدامی موثر در جهت رقابت‌پذیری در سطح جهان عنوان کرد. همچنین مدیرکل خودرو و نیرو محرکه وزارت صنایع و معادن نیز از اتخاذ دو راهکار به منظور جلوگیری از زیان ده بودن تولید تندر-۹۰ و ادامه تولید و فروش این خودرو با قیمت‌های قبلی خبر داد.

محسن صالحی‌نیا با بیان اینکه رنو پارس خواستار افزایش قیمت قطعات تحویلی خود به خودروسازان ایرانی بوده‌ است گفت: شرکت رنو پارس بر اساس هزینه‌های داخلی و خارجی خود خواستار افزایش قیمت قطعات تحویلی به خودروسازان بود، در حالی که طی دو ماه اخیر اعداد و ارقام این هزینه‌ها با روندی کاهشی همراه بوده و حتی پیش از آن نیز به نظر می‌رسید که امکان ایجاد برخی تغییرات در قیمت‌ها وجود دارد. وی ادامه داد: بر این اساس و پس از برگزاری جلساتی بین تولید‌کنندگان، نمایندگان وزارت صنایع، سازمان گسترش و رنوپارس دو راهکار برای حل مشکل ایجاد شده در زمینه قیمت تمام شده تندر مصوب شد که بر اساس یکی از آنها قیمت قطعات تحویلی از سوی تامین‌کننده قطعات کاهش خواهد یافت.

وی با بیان اینکه شرکت‌های خودروساز داخلی با هزینه‌هایی روبه‌رو هستند افزود: به همین دلیل هرچقدر تیراژ تولید بالاتر باشد هزینه‌های تولید نیز سرشکن خواهد شد و در همین راستا با توجه به اینکه تیراژ تولید تندر-۹۰ در حال افزایش است، خودروسازان پذیرفتند هزینه‌های تولید خود را متعادل و سرشکن کنند.

صالحی‌نیا توضیح داد: در برخی شرایط خودروسازان بخشی از قطعات مورد نیاز خود را از طریق شرکت‌های داخلی و بخشی را نیز از شرکت‌های خارجی خریداری می‌کنند و هزینه‌هایی مانند مونتاژ، رنگ، تست و همچنین هزینه‌های فروش و خدمات پس از فروش را متحمل می‌شوند، ولی در مورد تولید تندر-۹۰ شرایط متفاوت است و تولید‌کنندگان، قطعات مورد نیاز خود را چه داخلی و چه خارجی از طریق یک شرکت تامین‌کننده به نام رنو پارس خریداری می‌کنند که این شرکت نیز بر اساس داخلی یا خارجی بودن قطعات تحویلی هزینه‌هایی را بر قطعات تحویلی لحاظ می‌کرد.

وی ادامه داد: قرار شد این هزینه‌های مترتب بر تامین قطعات متعادل شود تا قیمت تمام شده خودروسازان نیز کاهش یابد.

به گفته وی شرکت رنو پارس هر چهار ماه یک بار در مورد هزینه‌های مترتب بر تولید خود توافقی را با خودروسازان انجام می‌دهد که با توجه به افزایش نرخ ارز در یک مقطع زمانی خواستار افزایش هزینه‌ها بودند، در حالی‌که زمان تصمیم‌گیری‌ ما این هزینه‌ها کاهش یافته بود.

مدیرکل خودرو و نیرو محرکه وزارت صنایع با بیان اینکه درخواست شرکت رنو پارس برای افزایش قیمت قطعات کمتر از ۱۰‌درصد بود تصریح کرد: خودروسازان افزایش قیمتی را ازسوی رنو پارس نپذیرفتند و فعلا توجیهی برای افزایش قیمت قطعات تندر-۹۰ وجود ندارد.

وی در مورد مدت زمان حفظ قیمت‌های فعلی تندر-۹۰ نیز گفت: مدت زمان مشخصی برای اعمال قیمت‌های فعلی مشخص نشده و تصمیم اتخاذ شده تا اطلاع ثانوی قابل‌اجرا است.