گروه خودرو - درحالی که دو سه ماه دیگر به تعیین تعرفه واردات خودرو برای سال ۸۸ باقی‌مانده، رییس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران از تمایل خود برای کاهش این تعرفه خبر داد.

احمد قلعه‌بانی در حاشیه مراسم افتتاح سه طرح خودرویی کشور عنوان کرده بود که باید برای توسعه و پیشرفت صنعت خودرو از حمایت‌های دولتی کاسته و تحولی بزرگ در این صنعت صورت گیرد. وی با بیان اینکه در صورت تدوین نهایی و ابلاغ سند راهبردی صنعت خودرو، شرکت‌های خودروساز داخلی باید بدون هرگونه حمایت دولتی به فعالیت خود ادامه داده و با تکنولوژی‌های جدید آشنا شوند تاکید کرد: یکی از این حمایت‌ها تعرفه واردات خودرو است که البته فعلا موضع خاصی درباره میزان آن ندارم. اظهارات رییس سازمان گسترش درحالی است که همواره با نزدیک‌شدن به روزهای پایانی سال، بحث تعیین تعرفه واردات خودرو به سوژه‌ای داغ و پر سروصدا تبدیل و اختلاف نظرها در این مورد بالا می‌گیرد.

به نحوی که اگر تعرفه کاهش یابد صدای اعتراض خودروسازها بلند و اگر هم ثبات پیدا کرده یا زیاد شود، بسیاری از دست‌‌اندرکاران و حتی برخی مسوولان امر با آن مخالفت می‌کنند. هرچند معمولا این اختلاف نظرها و جنگ‌های لفظی همیشه به نفع خودروسازها پایان می‌یابد. به عنوان مثال سال گذشته کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی تعرفه ۷۵درصدی را برای واردات خودرو طی سال ۸۷ درنظر گرفت که حکایت از کاهش ۱۵درصدی آن داشت،اما در نهایت این رقم در صحن علنی مجلس رای نیاورد و همان تعرفه ۹۰درصدی برای واردات خودرو طی سال‌جاری درنظر گرفته شد. البته با توجه به مواضع جدید رییس سازمان گسترش و سخت‌گیری‌ها و انتقادهایی که وی در اظهاراتش نسبت به خودروسازها روا می‌دارد شاید امسال بتوان شاهد کاهش قابل توجه تعرفه واردات بود هرچند ظاهرا وزیر صنایع و معادن آن‌گونه که از اظهارات اخیرش بر می‌آید چندان موافق کاهش تعرفه نیست.

علی اکبر محرابیان چندی پیش تعرفه را ابزاری برای حمایت از صنعت کشور خواند و عنوان کرد باتوجه به شرایط روز دنیا در مورد میزان آن در حوزه خودرو تصمیم‌گیری خواهد شد.