امیرحسین خسروی

اخیرا بسیاری از خودروهای وارداتی توسط برخی افراد سودجو از کشورهای حوزه خلیج فارس خریداری شده و پس از کمی تعمیر و دست کاری در آمپر خودرو، به اسم خودرو صفر در داخل کشور فروخته شده و سودهای کلانی را نصیب واردکنندگان کرده است. این درحالی است که حدود ۸۰درصد از خودروهای وارداتی از طریق کشور امارات به ایران وارد می‌شود. حتی به تازگی اخباری مبنی بر اینکه بیش از ۱۵۰دستگاه از خودروهای وارداتی دست دوم تحت عنوان خودرو صفر فروخته می‌شود منتشر شده است. همچنین این احتمال می‌رود که بسیاری از افراد اغفال شده تاکنون بی‌خبر از این موضوع باشند. براساس گزارش‌های به دست آمده تعمیرکاران افغان در خیابان‌های خاصی در امارات متحده عربی، خودروهای مدل بالای با کارکرد ۶ تا ۸هزار کیلومتر را بازسازی کرده و توسط افراد سود جو به شکل حرفه‌ای مشابه یک خودرو صفر کیلومتر به مردم می‌فروشند. بر همین اساس امیر رشیدمهرآبادی کارشناس تشخیص خودروهای وارداتی برای ارتقای آگاهی خریداران خودروهای وارداتی ضمن اشاره به اینکه کنترل خودروهای وارداتی در گمرک کشور، اسنادی است و کمتر به مسائلی از قبیل مسائل فنی توجه می‌شود نکات مهم در هنگام خرید یک خودرو وارداتی را برشمرده که در پی‌آید:

۱ - تمامی اطلاعات واقعی یک خودرو وارداتی در متن برگ ترخیص گمرکی درج شده است لذا خریداران باید اصل برگه‌های ترخیص را با دقت بررسی کنند تا از سال ساخت خودرو، تجهیزات جانبی، شماره فنی، شماره موتور و شماره شاسی آگاه شوند و آن را با شماره‌های حک شده در لای درب خودرو پشت کمربند ایمنی (طرف راننده)، بدنه داخلی موتور، داخل اتاق زیر صندلی عقب و سینی داشبورد تطبیق دهند.

۲ - معمولا کد VIN که همان شاسی خودرو است در سمت چپ شیشه جلو حک شده و همانند اثر انگشت افراد، این شماره برای خودرو منحصر به فرد است، لذا مشتریان حتما از طریق شبکه پست الکترونیکی شرکت سازنده اصلی خودرو اطلاعات سال ساخت را استعلام بگیرند.

۳ - در هنگام خرید یک خودرو وارداتی دقت داشته باشید که قطعات فرعی جایگزین اصلی نشود.

۴ - آمپر خودروهای جدید به صورت دیجیتالی بوده و استنباط عموم براین است که کیلومتر خودروهای جدید غیرقابل تغییر است. اما این باور درستی به حساب نمی‌آید چرا که کیلومترهای دیجیتالی قابل نفوذ هستند بنابراین بهترین وسیله برای آگاهی ازکیلومتر واقعی خودرو وارداتی، دستگاه دیاگ است تا به واسطه آن از طریق ECU یعنی همان مغز هوشمند خودرو اطلاعات درست کارکرد خودرو آشکار شود.

۵ - به گلگیرها و موم قطعات بدنه خودرو توجه ویژه داشته باشید.

۶ - چنانچه یک خودرو وارداتی، تصادفی و محل تصادف به جای صافکاری تعویض شده باشد، از طریق دستگاه‌های تعیین رنگ شدگی (مجهز به آهن ربا) قابل تشخیص نیست لذا برای اطمینان بیشتر از یک کارشناس حرفه‌ای در امر صافکاری و نقاشی استفاده کنید.

۷ - به دیسک چرخ‌ها و انتهای ترمز از لحاظ استفاده شدن وسائیدگی توجه کنید.

۸ - در هنگام خرید یک خودرو وارداتی حتما به لاستیک‌های آن توجه ویژه داشته باشید و به زائده‌هایی که شبیه میخ در اطراف و وسط لاستیک است دقت کنید، چرا که این زائده‌ها پس از ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلومتر از بین می‌روند.

۹ - موتور خودرو کارکرده به دلیل حرارتی که از خود ایجاد می‌کند بعد از ۲ تا ۳هزار کیلومتر آثاری را روی بدنه موتور ایجاد می‌کند.

۱۰ - چنانچه اگزوز خودرو گرم شود گلویی اگزوز تغییر شکل ظاهری می‌دهد. بنابراین به اگزوز خودرو توجه کنید.

۱۱ - روغن موتور خودرو صفر کیلومتر حتما باید تمیز باشد.

۱۲ - به غیر از چسپ‌هایی که روی قطعات مختلف خودرو و درون موتور قرار می‌گیرد بوی نویی خودرو نیز می‌تواند راهنمای خوبی باشد.