خبرگزاری فارس - پس از بی‌نتیجه‌ ماندن سیزدهمین جلسه شورای سیاستگذاری صنعت خودرو در مورد تعیین قیمت تندر-۹۰، جلسه اخیر مربوط به تعیین قیمت این خودرو که با حضور نمایندگان سایپا و ایران خودرو در سازمان گسترش برگزار شد نیز به نتیجه نرسید.

تعیین قیمت‌های جدید تندر-۹۰ حدود دو ماه است که در دستور کار شورای سیاستگذاری صنعت خودرو قرار دارد و تاکنون به نتیجه نرسیده است، این در حالی است که اخیرا تندر-۹۰ تولیدی برخی شرکت‌ها به قیمت‌های بالاتر از قیمت‌های قبلی به فروش می‌رسد.

افزایش قیمت تندر در شرایطی اتفاق افتاد که مسوولان وزارت صنایع بارها بر لزوم ثابت ماندن قیمت این خودرو تاکید کرده‌اند اما تولیدکنندگان در موضع‌گیری‌های خود به تهدید متوسل شده و اعلام کرده‌اند در صورت عدم افزایش قیمت تندر، خط تولید آن را متوقف خواهند کرد.

به این ترتیب خودروسازان و سازمان گسترش به عنوان سهامداران اصلی این بنگاه‌های تولیدی در یک طرف و وزارت صنایع در طرف مقابل قرار گرفته و نظرهای متفاوتی را در مورد تعیین قیمت تندر-۹۰ اعلام می‌کنند.

وزیر صنایع نیز در برابر افزایش قیمت فروش تندر از سوی خودروسازان تنها به این موضوع اکتفا کرد که قیمت‌ها نباید خودسرانه افزایش یابد اما تاکنون تصمیم‌گیری مشخصی در این مورد انجام نشده است.

رحیم اسماعیلی، عضو هیات‌مدیره سازمان گسترش در این مورد با تاکید بر لزوم افزایش قیمت تندر-۹۰ گفت: در صورتی که قیمت تمام شده تولید تندر به دلیل افزایش نهادهای تولید و دستمزد کارگران بالا رود، چاره‌ای جز افزایش قیمت فروش این خودرو نداریم و به همان میزان باید در بهای فروش تغییر ایجاد شود.

وی تاکید کرد: برای بقای تولید یک محصول، در صورتی که قیمت تمام شده پایین‌تر از بهای فروش آن باشد‌، امکان ادامه تولید وجود ندارد.

اسماعیلی در این مورد معتقد است: در صورتی که بازار کشش لازم برای خرید هر خودرو را دارا باشد، بهتر است برای تولید بهینه به همه خودروها توجه شود و هر محصولی قیمت مخصوص خود را داشته باشد.

اما با وجود تاکید منطقی، مدیرعامل ایران خودرو بر لزوم افزایش قیمت تندر-۹۰ و بحث‌هایی که وی مبنی‌بر احتمال جایگزینی یک خودروی جدید به جای تندر مطرح کرد، سرایی‌نیا، مدیر فروش ایران‌‌خودرو می‌گوید: قصد توقف تولید تندر-۹۰ را نداریم و در صورت پیش‌فروش این خودرو به تعهداتمان عمل خواهیم کرد. وی تاکید کرد: نباید با توقف خط تولید تندر-۹۰ به سمت از بین بردن فرصت‌های شغلی حرکت کنیم.

سرایی نیا در مورد قیمت پیشنهادی خودروسازان به شورای سیاستگذاری صنعت خودرو برای فروش تندر-۹۰ نیز اظهار داشت: پیشنهاد ما دقیقا در حد حاشیه سود فروش این خودرو است و خواستار ۳ تا ۴‌درصد سود در این مورد هستیم. وی در عین حال ضرر تولید ۷۰۰‌هزار تا دو میلیون تومانی را در تولید هر دستگاه تندر-۹۰ تاکید کرد و گفت: برای اجرای مرحله دوم پیش‌فروش این خودرو منتظر تعیین قیمت‌های جدید هستیم.

در همین حال عضو کمیسیون صنایع مجلس معتقد است: پیش فروش تندر-۹۰ بدون اعلام قیمت نهایی فروش این خودرو از نظر حقوقی درست نیست.

مهدی صادقی اظهار داشت: فروش تندر-۹۰ به مردم بدون اینکه قیمت نهایی این خودرو اعلام شود روش درستی نیست، هر چند خودروسازان در چارچوب اختیارات خود می‌توانند به این شیوه اقدام به فروش کنند و مشتریان نیز در قرارداد خود تبعات چنین خریدی را می‌پذیرند.

منطق حکم می‌کند تولید تندر ادامه یابد

موضوع احتمال توقف تولید تندر در حالی توسط خودروسازان مطرح شده که برخی از کارشناسان معتقدند با توجه به سرمایه‌گذاری انجام شده جهت ایجاد خط تولید این خودرو و همچنین به‌دلیل وقت و هزینه‌ای که توسط دستگاه‌های مختلف برای نهایی شدن قرارداد تولید این خودرو صرف شد، توقف خط تولید پس از گذشت تنها یکسال از آغاز تولید، کار قابل‌قبولی نیست.

محسن صالحی‌نیا، مدیرکل ماشین‌سازی و نیرو محرکه وزارت صنایع در واکنش به بحث‌های مطرح شده مبنی‌بر احتمال توقف خط تولید تندر-۹۰ و تولید یک خودروی جایگزین اظهار داشت: تولید هر خودرو در چارچوب سیاست‌ها و ضوابط وزارت صنایع امکان‌پذیر است و منطق حکم می‌کند که تولید تندر-۹۰ با توجه به سرمایه‌گذاری انجام شده،‌ ادامه یابد. وی در عین حال گفت: شرکت‌های خودروساز تصمیم‌گیر اصلی تولید یک خودرو هستند و می‌توانند در جلسات هیات‌مدیره خود در این مورد تعیین تکلیف کنند. وی افزود: تاکنون تصمیمی در مورد قیمت‌های جدید تندر-۹۰ اتخاذ نشده و خودروسازان می‌توانند در مورد قیمت فروش محصول خود تصمیم‌گیری کنند.

تعیین قیمت تندر-۹۰ در حالی تاکنون نهایی نشده که این پروژه به عنوان یکی از مهم‌ترین طرح‌های صنعتی کشور طی سال‌های اخیر مورد توجه مسوولان، صنعتگران و مردم قرار داشته‌است. در چنین شرایطی مطرح شدن بحث‌هایی مبنی‌بر احتمال توقف خط تولید این خودرو به معنی نادیده گرفتن سرمایه‌گذاری انجام شده و همچنین زیر سوال بردن این طرح بزرگ ملی است. به این ترتیب تسریع در تعیین تکلیف قیمت تندر که زمانی به عنوان یک خودروی مردمی ارزان قیمت مطرح بود، از اهمیت بالایی برخوردار است تا از این طریق حقوق خریداران این خودرو نیز محفوظ بماند.