خودرو جوایز اغواکننده در بانکها
مژگان میرزایی - حضور خودرو در سبد جوایز بانکها طی سالهای گذشته موجب شده که بانکها تبدیل به ویترینی جدید برای شرکتهای خودروساز شوند به طوریکه ... بعضا حتی خودروهایی که هنوز تردد آنها در خیابان و یا جادههای کشور آغاز نشده برای اولینبار در بیلبردهای تبلیغاتی بانکها مشاهده میشوند که این امر به طور حتم هم تبلیغی برای شرکتهای خودروساز محسوب میشود و هم برای بانکها سود بسیاری را به همراه دارد. بهطوریکه انتخاب خودرویی که بتواند رضایت مشتریان بانکها را بر افتتاح حساب جلب کند تبدیل به رقابتی بزرگ میان بانکها شده است. رقابت بانکها با یکدیگر جهت جلب رضایت مشتریان به جایی رسیده که علاوه بر خودروهای جدید داخلی حضور خودروهای لوکسی همچون مگان یا بنز نیز در جوایز بانکی خودنمایی میکند.
در سالجاری خودروهای مگان، تندر-۹۰، پژو SLX، سمند سورن، ریو و MVM در حالی در سبد جوایز بانکها قرار گرفتهاند که علاوه بر عدم تردد اکثریت آنها در خیابانهای کشور هنوز شرکتهای خودروساز نتوانستهاند برای تولید آنها به تیراژ بالا دست پیدا کنند.
به گفته برخی کارشناسان حضور خودروهای جدید در سبد جوایز بانکها از سویی موجب ترغیب مردم برای بازکردن حساب بانکی میشود و از سوی دیگر موجب میشود که شرکتهای خودروساز نیز از این فرصت برای تبلیغات محصولات خود استفاده کنند.
این کارشناسان معتقدند قراردادن خودروهای جدید در سبد جوایز بانکی همچنین موجب میشود که خودروسازان بتوانند میزان اقبال عمومی از خودروهای جدید را در بازار مورد ارزیابی قرار داده و بر این اساس بتوانند میزان تولید خود را در نظر بگیرند همچنین با توجه به قیمتی که پس از عرضه خودرو توسط بانکها در بازار به وجود میآید خودروسازان میتوانند به قیمت کف و حاشیه بازار برای تعیین نرخ اصلی خودرو دست پیدا کنند.
هرچند شرکتهای خودروساز ارائه خودرو به بانکها را تنها به عنوان تعاملی مثبت با بانکها میدانند و معتقدند که سودی از این معامله عاید آنها نمیشود، اما شواهد حکایت از چیز دیگری دارد، در حال حاضر شرکتهای خودروساز تخفیف ۱۰ الی ۱۵درصد را برای ارائه محصولات خود به بانکها در نظر میگیرند ضمن آنکه بیمه این خودروها نیز به عهده شرکتهای خودروساز است.
با توجه به تمهیدات در نظر گرفته شده از سوی شرکتهای خودروساز برای بانکها میتوان به این نتیجه رسید که بانکها و خودروسازان هر دو از حضور خودرو در سبد جوایز بانکی سود میبرند اما اینکه بیشترین سود عاید کدام یک میشود جای سوال است. کارشناسان صنعت خودرو در این خصوص معتقدند با توجه به بازار موجود شرکتهای خودروساز نیازی به عرضه محصولات خود از طریق بانکها ندارند زیرا محصولات آنها همچنان در بازار با تقاضای بسیار مواجه است، اما بانکها برای جلب مشتریان و بالا بردن سود خود ناچار به استفاده از جوایز اغواکننده هستند که خودرو یکی از این جوایز به حساب میآید.
به اعتقاد این کارشناسان قرار گرفتن خودروهای جدید در سبد جوایز بانکی پیش از آغاز تردد آنها در خیابانها تنها موجب معرفی محصولات جدید میشود و سود دیگری برای خودروسازان در بر نخواهد داشت.
جوایز بهتر رشد بیشتر
به گفته جواد مقدسی کارشناس روابط عمومی بانک صادرات قرار گرفتن هدایای خوب در سبد جوایز بانکی موجب رشد سرمایه بانکها میشود به طوری که با حضور این جوایز بانکها میتوانند رشد ۹۰ تا ۹۵درصدی را تجربه کنند و در غیر این صورت تنها رشد ۳۰ تا ۴۰درصدی شامل بانکها میشود.
مقدسی در ادامه با تاکید بر اینکه خودروسازها نیازی به عرضه محصولات خود از طریق بانکها ندارند عنوان میکند: با توجه به حجم عرضه و تقاضا در بازار خودروسازها در حال حاضر نیازی به عرضه محصولات خود از طریق بانکها ندارند و تبلیغات صورت گرفته بر روی محصولات جدید نیز تنها به معرفی محصولات آنها کمک میکند و هیچ سود دیگری برای آنها ندارد.
مقدسی در پاسخ به این پرسش نیز که بانکها چگونه جوایز خود را انتخاب میکنند، عنوان میکند: کاتالوگ و مشخصات خودروها از طریق شرکتهای خودروساز در اختیار بانکها قرار میگیرد و بانکها نیز با توجه به قیمت اعلام شده از سوی شرکتهای خودروساز خودرو را انتخاب میکنند.
به گفته مقدسی مشتریان همیشه نسبت به اولینها حساسیت داشته و اشتیاق نشان میدهند بانکها نیز برای اینکه بتوانند رضایت مشتریان را جلب کنند همیشه سعی میکنند اولین را انتخاب کنند. از سوی دیگر ارائه اولین خودروها به بانکها موجب میشود که جدیدتری محصول شرکتهای خودروساز از طریق بانکها تبلیغ شوند اما به دلیل داشتن تعمد خودروسازان در قبال بانکها امکان عرضه این محصولات به بازار وجود ندارد، که این امر موجب میشود تمایل مردم به این خودروها افزایش پیدا کرده و با آغاز عرضه خودروی جدید بازار با یک افزایش قیمت بسیار مواجه شود. مقدسی در این خصوص میگوید: به دلیل اینکه بانکها از تولید و یا عرضه خودروی جدید زودتر مطلع میشوند به همین دلیل سریعتر برای دادن سفارش خودرو اقدام میکنند، خودروسازها نیز با توجه به تعهد داده شده به بانکها در فاز اول تنها میتوانند نیاز بانکها را برطرف کنند و امکان ارائه محصول به بازار وجود ندارد.
تبلیغات بانکها ثمری برای خودروسازان ندارد
محمد سرایینیا مدیر فروش شرکت ایران خودرو نیز در خصوص دلایل حضور خودرو در سبد جوایز بانکی میگوید: بانکها در جهت جلب رضایت مشتریان خود طی چند سال گذشته خودرو را در سبد جوایز بانکی خود قرار دادهاند تا بتواند از این طریق اهداف خود را پیش برند.
به گفته سرایینیا اختصاص خودرو به عنوان جایزه در بانکها موجب افزایش سوددهی بانکها میشود که این موضوع یکی از اهداف اقتصادی کشور است به همین دلیل زمانی که بانکها یک امتیاز به مردم میدهند خودروسازها هم باید حمایت کرده تا بانکها بتوانند به تعهدات خود عمل کنند.
سرایینیا در خصوص اعطای تسهیلات به بانکها از سوی شرکتهای خودروساز نیز میگوید: تخفیفی به بانکها نمیدهیم اما به دلیل اینکه قرارداد چندین ماه زودتر از زمان تحویل منعقد میشود قیمت خودرو به نفع بانکها تمام میشود، اما اینکه خودروسازان برای بانکها تسهیلات ویژه در نظر بگیرد صحت ندارد. وی در پاسخ به این پرسش نیز که آیا واگذاری خودروهای جدید به بانکها با توجه به تبلیغاتی که از سوی بانکها صورت میگیرد به سود خودروسازان است یا خیر میگوید: این تبلیغات برای خودروسازان مثبت نیست زیرا وقتی تبلیغی صورت میگیرد باید خودرو به بازار عرضه شود اما به دلیل اینکه این امر صورت نمیپذیرد سودی برای خودروسازان ندارد همچنین تبلیغات زمانی موثر است که محصول عرضه شود ولی وقتی تبلیغ صورت میگیرد اما عرضه نه پس سودی نیز برای ما نخواهد داشت.
در سیاست تبلیغی بانکها دخالت نداریم
حامد بابایی مدیر فروش شرکت پارس خودرو نیز در این خصوص میگوید: سیاست ما در قبال بانکها و مردم تعهدی است و تفاوتی ندارد که تعهد برای کدام دسته باشد اما در صورتی که تعهد میان بانکها و مردم باشد در ابتدا تعهدات مردم را انجام میدهیم و پس از آن به سراغ بانکها میرویم. وی در خصوص اعطای تسهیلات به بانکها نیز میگوید: در قرارداد بانکها یک قیمت قرارداد علیالحساب و یک قیمت مصوب وجود دارد که تخفیف در قیمت مصوب صورت میگیرد و زمانی که بانکها خودرو با تیراژ بالا بخواهند به آنها تخفیف اندکی تعلق میگیرد.
بابایی در خصوص اینکه آیا تبلیغات صورت گرفته در بانکها به نفع خودروسازان است یا خیر نیز میگوید: ما تبلیغات صورت گرفته توسط بانکها را تبلیغ نمیدانیم چون دخالتی در آن نداریم وقتی که در سیاست تبلیغی بانکها دخیل نیستیم پس سودی برای ما ندارد.
ارسال نظر