گروه خودرو- در حالی که سال گذشته، مجلس شورای اسلامی لایحه حمایت از تولید خودروهای هیبرید و برقی را به تصویب رساند ظاهرا هنوز تلاشی جدی از سوی برخی خودروسازان مبنی بر اجرای درخور این لایحه صورت نگرفته است. این موضوع را می‌توان از گفت‌وگوی علی‌اصغر جعفری استاد دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی با ایسنا متوجه شد.

وی با اشاره به اینکه دو سال است طرح تولید پراید هیبرید در این دانشگاه آغاز شده گفت: همچنان منتظر حمایت شورای شهر و کارخانه سازنده پراید هستیم تا امکان ساخت پراید هیبرید را پیدا کنیم هرچند که تاکنون پاسخ مثبتی در این زمینه به ما ارائه نشده است. جعفری با اشاره به اینکه با توجه به اتمام طراحی پراید هیبرید، خرید و نصب قطعات و تست خودرو، نهایتا طی یکسال قابل انجام است، افزود: طراحی موتور این محصول به نحوی است که برخلاف دیگر موتورهای احتراقی - برقی دنیا که توامان با یکدیگر کار می‌کنند، در یک حالت، کاملا احتراقی و در یک حالت کاملا برقی است که این موضوع سبب می‌شود ساخت و تعمیر آن ساده‌تر و کم‌هزینه‌تر باشد، اظهارات این استاد دانشگاه در شرایطی است که هم‌اکنون بیشتر خودروسازهای معتبر دنیا با توجه به هزینه‌های سرسام‌آور سوخت‌های فسیلی روی به استفاده از انرژی‌های پاک مانند برق در تولید محصولات خود آورده‌اند که البته به لحاظ قیمت بالا و جا نیفتادن چندان خودروهای هیبریدی و برقی در بازار، هنوز ورود این نوع محصولات به بازارهای جهانی خیلی جدی نیست و تقاضای آن‌چنانی ندارند.

جعفری در ادامه گفت‌وگوی خود به سمند برقی نیز اشاره کرد و گفت: این محصول را طی سال‌های ۸۱ تا ۸۴ به سفارش ایران‌خودرو، طراحی و به این شرکت تحویل دادیم. وی در عین حال افزود: البته بنده معتقدم سمند برقی گزینه مناسبی برای تولید و عرضه به بازار نیست چرا که وزن سمند در کل سنگین است و برای برقی شدن، مناسب به حساب نمی‌آید، اظهارات جعفری در حالی است که منوچهر منطقی، مدیرعامل ایران‌خودرو سال گذشته اعلام کرد طی سال ۸۷ خودروی هیبریدی در این شرکت ساخته خواهد شد.