ایسنا- یک کارشناس خودرو با هشدار شیوع برداشتن کاتالیست کانورتور اگزوز خودرو در میان جوانان تاکید کرد: این کار می‌تواند آسیب زیادی به موتور خودرو وارد کند.

رسول شقاقی کارشناس خودرو با بیان این مطلب یادآورشد: عده زیادی از مردم باتوجه به این که فکر می‌کنند با برداشتن کاتالیست کانورتور شتاب اولیه خودرو افزایش می‌یابد، اقدام به این کار می‌کنند. هرچند در ابتدا این امر باعث افزایش شتاب اولیه به مقدار ناچیز و افزایش قدرت موتور از ۳ تا ۷ اسب بخار می‌شود، ولی پس ازمدتی قدرت موثر موتور خودرو از حالت نرمال اولیه خود نیز کمتر می‌شود و در نتیجه این کار نتیجه کاملا برعکس می‌دهد.

وی در تشریح دلیل وقوع چنین امری توضیح داد: کاتالیست کانورتور خودرو دارای یک سنسور اکسیژن است که هوای لازم برای احتراق در موتور را از طریق ارتباط با ECU (مغز هوشمند) کنترل می‌کند و در واقع تنظیم کننده مکش هواست و با تنظیم این میزان هوا احتراق سوخت خودرو نیز متناسب با وضعیتی که دور موتور دارد، تنظیم می‌شود.

به گفته این فعال صنعتی ممکن است وقتی این کاتالیست برداشته و سنسور از دور خارج شود، سیستم تنظیم هوای ورودی به موتور به هم خورده و سوخت متناسب با دور موتور خودرو نسوزد و احتراق به صورت ناقص انجام شود؛ بنابراین علاوه براین که آلایندگی موتور بالا می‌رود، به دلیل احتراق ناقصی که انجام می‌شود، قطعات موتور نیز دچار فرسایش می‌شوند.

وی در پاسخ به این سوال که کدام یک از خودروهای داخلی با برداشتن کاتالیست کانورتور آسیب بیشتری می‌بینند؟ اظهار کرد: این کار برای عمده خودروهای ساخت داخل مضرر است، مگر این که خودرو به صورت مرتب به مراکز تنظیم موتور مراجعه کند که این کار نیز در کمتر مواقعی رخ می‌دهد.

شقاقی تاکید کرد: درحال حاضر برخی خودروهای روز اروپا به دلیل این که دارای سیستم بسیار پیشرفته‌ هستند، وقتی کاتالیست کانورتور از خودرو خارج می‌شود، پس از استارت، سنسور اکسیژن به ECU پیغام خطا می‌دهد. متاسفانه فروشندگان اگزوز در ایران اولین توصیه‌ای که به مشتریان‌شان می‌کنند، برداشتن کاتالیست کانورتور برای افزایش قدرت موتور است که البته این کار در تعمیرگاه‌های مجاز خودروسازی انجام نمی‌شود.

وی خاطرنشان کرد: با برداشتن این کاتالیست کانورتور ضمن احتراق ناقصی که در موتور به وجود می‌آورد، گازهای سمی نیز از اگزوز خودرو بدون هیچ فیلتری خارج شده که این امر آثار بسیار زیان‌باری برای محیط زیست دارد. این کارشناس خودرو با انتقاد از این که سازمان حفاظت محیط زیست هیچ دستورالعمل جدی برای جلوگیری از این کار ندارد، تاکید کرد: در سال‌های گذشته در برخی کشورهای اروپایی، به وسیله دستگاهی، خروجی اگزوز خودروهایی که پشت چراغ قرمز می‌ایستادند بررسی می‌شد که اگر میزان گازهای آلاینده آن‌ها خارج از حد استاندارد بود، آن خودرو جریمه می‌شد و این درحالی است که حتی تست خروجی اگزوز برای تعیین آلایندگی آن در مراکز معاینه فنی ما جدی گرفته نمی‌شود. او در پایان گفت: باید با اگزوزسازان متخلف در این زمینه برخورد و برای کاتالیست خودروها فرهنگ‌سازی شود؛ ضمن این که نباید نقش پلیس و سازمان محیط زیست را دور از نظر داشت.

کاتالیست کانورتور (CAT) قطعه‌ای است که در مسیر گازهای خروجی اگزوز قرار می‌گیرد و پس از رسیدن به دمای بالا باعث شکسته شدن ترکیبات گازهای خروجی شده و گازهای سمی و آلوده کننده محیط زیست را کاهش می‌دهد. این قطعه اسفنجی شکل به دلیل این‌که در مسیر گازهای خروجی مانع ایجاد می‌کند، تا حد کمی موجب کاهش قدرت موتور می‌شود.

عمر این قطعه پس از مدتی پایان یافته و منافذ اسفنجی آن بسته می‌شود و در نتیجه در کار موتور اختلال ایجاد می‌کند که باید به موقع تعویض شود. همچنین اگر بنزین سرب‌دار در این خودروها مصرف شود، به سرعت در منافذ اسفنج رسوب کرده و مسیر گازهای خروجی مسدود و در نتیجه خودرو متوقف می‌شود.

استفاده از این قطعه از نظر سازمان محیط زیست اجباری شده و تمامی خودروهای ساخت داخل از نیمه دوم سال ۱۳۸۱ به این قطعه مجهز شده‌اند.