بدترین‌ و برترین خودروهای داخلی
حمیدرضا بهداد
با خروج بنز ۲۸۰ E از جدول ارزیابی سطح کیفی خودروهای داخلی، نیسان ماکسیما بار دیگر به صدر صعود کرد و پراید نسیم جای پراید ۱۴۱ پارس‌خودرو را در انتهای این جدول گرفت.

در این رده‌بندی که روز گذشته از سوی سازمان گسترش و نوسازی منتشر و مربوط به تیرماه سال جاری است، 24 خودرو سواری تولید یا مونتاژ داخل در 9 معیار مورد ارزیابی کیفی قرار گرفته‌اند.
این معیارها عبارتند از سیستم فنربندی و تعلیق و فرمان، سیستم موتور و انتقال قدرت، ترمز، تجهیزات الکتریکی، تزئینات داخلی و خارجی، صداهای غیرعادی، بدنه، نفوذ آب و رنگ؛ که خودروهای موجود با توجه به نمرات منفی که به دست می‌آورند مورد رده‌بندی قرار گرفته و در پنج دسته خیلی خوب، خوب، قابل قبول، حداقل قابل قبول و غیرقابل قبول دسته‌بندی می‌شوند.
هر خودرویی که امتیاز منفی آن بین صفر تا 120 باشد در دسته خیلی خوب‌ها، 120 تا 200 دسته خوب‌ها، 200 تا 277 گروه قابل قبول‌ها، 277 تا 410 گروه حداقل قابل قبول‌ها و از 477 به بالا نیز در دسته غیرقابل قبول‌ها قرار می‌گیرند.
شاید جالب‌ترین نکته رتبه‌بندی کیفی خودروهای داخلی طی تیرماه، حذف بنز ۲۸۰ E از این رتبه‌بندی است. این خودرو در رده‌بندی خرداد امسال توانست در جایگاه اول قرار بگیرد. البته به جز۲۸۰ E، محصولاتی دیگر نظیر پاژن GLV، نیسان رونیز، پروتون ویرا و چند مدل بنز دیگر هم در رتبه‌بندی تیرماه لحاظ نشده‌اند. اما در عوض پراید ۱۳۲ در این رتبه‌بندی مورد ارزیابی کیفی قرار گرفته است. همچنین ماکسیما که بار دیگر به صدر بازگشته، مجموع نمرات منفی آن ۷/۰ کاهش یافته است. پراید ۱۴۱ پارس‌خودرو نیز کاهش ۳ واحدی نمرات منفی را طی تیرماه نسبت به خرداد به خود می‌بیند. از دیگر نکات این رتبه‌بندی نیز می‌توان به بازگشت پژو۲۰۶ صندوق‌دار به جدول ارزیابی اشاره کرد. از طرفی دیگر پژو۴۰۵های تولید ایران‌خودرو خراسان که در رده‌بندی خرداد بالاتر از ۴۰۵های تولید سایت مرکزی قرار داشتند، طی رده‌بندی اخیر، در رده‌ای پایین‌تر جای گرفته‌اند. همچنین پژو روآ نیز ۴ واحد از نمرات منفی‌اش نسبت به خردادماه کمتر شده است.
ماکسیما، باز هم اول
تقریبا برای بازرسان سطح کیفی خودروهای تولیدی یا مونتاژ داخل، صدرنشینی ماکسیما در جدول محرز شده است.
این محصول نیسان ژاپن که در پارس خودرو مونتاژ می‌شود طی رتبه‌بندی اخیر نیز با امتیاز منفی 75، در رتبه اول قرار دارد. ماکسیما، در معیارهای سیستم موتور و انتقال قدرت، تزئینات، بدنه و رنگ، نمره منفی به دست آورده که بیشترین آن به معیار بدنه مربوط است و نشان از بیشتر شدن نمره منفی این خودرو در مقایسه با خرداد در این معیار دارد.
اما پس از ماکسیما، سوزوکی گراند ویتارا به عنوان تنها شاسی‌بلند جدول قرار گرفته که در مجموع، امتیاز منفی ۳/۸۳را به دست آورده است. بیشترین نمره منفی، سوزوکی به معیار تزئینات داخلی و خارجی مربوط می‌شود. این درحالی است که مزدا ۳ محصول مونتاژی گروه بهمن با یک و یک دهم اختلاف امتیاز منفی با سوزوکی، در رتبه سوم جدول جای گرفته است. بیشترین امتیاز منفی مزدا ۳ با معیار رنگ آن ارتباط دارد. این محصول ژاپنی‌الاصل همچنان در معیار نفوذ آب دارای نمره منفی است.
اما رتبه چهارم جدول در اختیار زانتیا، محصول محبوب سایپا است که امتیاز منفی معادل 3/87کسب کرده و معیار تزیینات بیشترین نمره منفی را در این خودرو دارا است. این درشرایطی است که پس از زانتیا پژو 206 معمولی و صندوق‌دار در رده‌های بعدی قرار دارند این دومحصول پرفروش ایران‌خودرو به ترتیب امتیاز منفی برابر با 4/94 و 7/96 کسب کرده‌اند که بیشترین امتیاز منفی هردو آنها به معیار تزیینات مربوط می‌شود. پس از 206 صندوق‌دار، محصول کره‌ای سایپا یعنی ریو با امتیاز منفی 8/110 قرارگرفته که بیشترین امتیاز منفی آن مربوط به‌معیار بدنه است. ریو در معیار نفوذ آب نیز نمره منفی دارد. پس از این خودرو نیز هیوندای آوانته به‌عنوان آخرین عضو دسته خیلی خوب‌ها با امتیاز 3/113 جای گرفته است. بیشترین نمره منفی آوانته به‌معیار تزئینات داخلی و خارجی مربوط می‌شود.
ورنا در صدر خوب‌ها
هیوندای ورنا که در کرمان‌خودرو به مونتاژ می‌رسد با امتیاز منفی 4/133 درصدر جدول خودروهای خوب داخل طی رتبه‌بندی اخیر قرارگرفته که بیشترین نمره منفی آن به‌معیار تزیینات مربوط است و پس از آن نیز، دیگر نماینده کرمان‌خودرو یعنی فولکس گل با پنج دهم امتیاز اختلاف جای دارد که بیشترین نمره منفی این محصول مونتاژی نیز در بخش تزئینات به حساب می‌آید. در دسته خوب‌ها به جز این‌ دو محصول، خودروهایی نظیر تندر 90، پژو پارس خراسان، MVM، سمند، پژو 405، نیز قرار دارند.
تندر ۹۰‌های متفاوت!
یک و هشت دهم اختلاف امتیاز منفی میان تندر 90های پارس‌خودرو و ایران‌خودرو آن‌چنان زیاد نیست که بتوان بین این دو ازلحاظ سطح کیفی فرق چندانی قائل شد. اما نکته عجیب میان تندر 90های این دو شرکت، تفاوت نمرات منفی آنها در تک‌تک معیارها است. به‌نحوی که این‌دو در هیچ معیاری نمرات یکسان کسب نکرده و در برخی، تندر ایران‌خودرو بهتر بوده و در برخی دیگر، تندر پارس‌خودرو! به‌عنوان مثال، تندر ایران‌خودرو در سیستم فنربندی و تعلیق، امتیاز منفی 9/2 را کسب کرده ولی تندر پارس‌خودرو در این معیار حائز امتیاز منفی نشده است. بیشترین نمره منفی تندر ایران‌خودرو به معیار بدنه مربوط شده و بالاترین امتیاز منفی تندر پارس‌خودرو نیز به بخش تزئینات مربوط است.
پژو پارس با کیفیت‌های متغیر
هرچند که پژو پارس ایران‌خودرو خراسان رتبه بهتری را در مقایسه با پژو ‌پارس‌های سایت مرکزی طی رتبه‌بندی اخیر به دست آورده‌ اما برخلاف رتبه‌بندی خرداد، پژو 405‌های سایت مرکز در رده‌بندی تیر ماه از سطح کیفی بالاتری نسبت به 405‌های تولیدی سایت خراسان برخوردار شده‌اند. به نحوی که پژو‌ پارس خراسان با امتیاز منفی 190، در جایگاه سیزدهم جدول جای گرفته اما پژو پارس سایت مرکزی رتبه هفدهم را به خود اختصاص داده است. 405‌های سایت مرکز و خراسان ایران‌خودرو نیز به ترتیب شانزدهم و هجدهم شده‌ا ند.
MVM بالاتر از سمند و پژو
محصول چینی MVM باز هم طی رتبه‌بندی اخیر سطح کیفی خودروهای تولید یا مونتاژ داخل بالاتر از محصولاتی مانند سمند، پژو پارس و پژو 405 ایران‌خودرو مرکز قرار گرفت این خودرو کم‌مصرف و کوچک در معیارهایی مانند سیستم فنربندی و تعلیق، ترمز و نفوذ آب فاقد نمره منفی بوده و با مجموع امتیاز منفی 7/186 در رده چهاردهم جدول قرار گرفته است بیشترین نمره منفی MVM به معیار بدنه آن مربوط می‌شود. در حالی که سمند با 4/2 اختلاف امتیاز منفی پس از این محصول چینی جای گرفته و بیشترین نمره منفی آن نیز به معیار تزیینات مربوط است. نکته بسیار مهم اینکه سمند در تمامی معیارها دارای نمره منفی است. البته سمند در مقایسه با ارزیابی کیفی خرداد، پنج امتیاز منفی کمتر کسب کرده است.
باز هم خودرو قابل قبول نداریم!
ظاهرا قرار نیست که در میان خودروهای تولیدی یا مونتاژ داخل، محصولی قابل قبول پیدا شود. چراکه معمولا هیچ کدام، نمره منفی بین 200 تا 277 کسب نمی‌کنند البته پژو 405 خراسان از دسته خوب‌ها و پژو روآ از گروه حداقل قابل قبول‌ها به لحاظ امتیاز منفی که دارند مستعد حضور در این دسته به حساب می‌آیند.
روآ، بدترین در سیستم موتور
گویا باید به دیدن نام پژو روآ محصول بخت‌برگشته ایران‌خودرو در صدرگروه حداقل قابل قبول‌ها عادت کرد. چرا که این خودرو در ماه‌های اخیر همواره این رتبه را در اختیار داشته و طی تیر ماه نیز آن را رها نکرده است. روآ که به نوعی خاطرات پیکان را در ذهن مشتریان ایرانی زنده می‌کند در تمامی معیارها حائز نمره منفی شده و بیشترین آنها مربوط به بخش بدنه است. این خودرو همچنین در معیار سیستم موتور و انتقال قدرت بالاترین امتیاز منفی را در میان 24محصول تحت ارزیابی کیفی، کسب کرده است. موتور روا، همانی است که روزگاری پیکان زحمت حمل آن را بر عهده داشت.
پراید ۱۳۲، تازه‌وارد منفی
رده بیستم تا بیست‌وچهارم جدول ارزیابی کیفی خودروهای داخلی را انواع پراید به اشغال خود درآورده است، به نحوی که پس از روآ، پراید 132 محصول به اصطلاح جدید سایپا با امتیاز منفی 3/291 قرار دارد و اصلا هم عجیب نیست که در تمامی معیارها نمره منفی به دست آورده باشد. این خودرو به همراه روآ، مشترکا بیشترین امتیاز منفی را در سیستم ترمز بین کل خودروهای مورد ارزیابی حائز شده‌اند.
این در حالی است که پراید صبا نیز با امتیاز منفی ۱/۲۹۳ پس از پراید ۱۳۲ جای گرفته که بیشترین نمره منفی آن به معیار بدنه مربوط میشود. پراید معمولی پارس‌خودرو نیز که دارای بیشترین امتیاز منفی در بخش بدنه بین کل خودروهای مورد ارزیابی است در رتبه بعدی قرار دارد. این محصول امتیاز منفی برابر با ۲/۲۹۴ را دارا است.
باز هم پراید 141...
نه اینکه پراید ۱۴۱ پارس‌خودرو چندان فرقی در سطحی کیفی‌‌اش به وجود آمده باشد، بلکه با ورود پراید نسیم به جمع خودروهای مورد ارزیابی تیر ماه پراید ۱۴۱ از انتهای جدول جدا شده و یکی به آخر شده است. این در شرایطی است که برخی مسوولان پارس‌خودرو مدعی‌اند که این محصول کم‌کیفیت روندی رو به رشد را در سطوح کیفی طی کرده و آن قدرها هم که می‌گویند بی‌کیفیت نیست. پراید ۱۴۱ این شرکت در معیار صداهای غیرعادی بیشترین نمره منفی را بین تمام خودروهای مورد ارزیابی به دست آورده است. پس از پراید ۱۴۱ نیز، پراید نسیم با امتیاز منفی ۳۸۰ در آخرین رده جدول قرار دارد. این خودرو در سه معیار سیستم فنربندی و تعلیق، نفوذ آب و رنگ رکورددار امتیاز منفی در میان کل خودروهای مورد ارزیابی است.