عرضه گازوئیل استاندارد، همزمان با تولید خودروهای دیزلی

مژگان میرزایی- با اعلام رفع ممنوعیت شماره‌گذاری خودروهای دیزلی که در ابتدای سال جاری از سوی وزرای کارگروه ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و مصرف سوخت (ستاد تبصره ۱۳ سابق) به خودروسازها ابلاغ شد، برنامه‌ریزی برای تولید این نوع خودروها به طور جدی آغاز شد.

هرچند که شرکت ایران‌خودرو تولید خودروهای دیزلی را از سال‌ها پیش در دستور کار داشت، اما به دلیل ممنوعیت عرضه، تنها به صادرات آن می‌پرداخت، اما با لغو قانون چهل ساله، تولید خودروهایی همچون پژو ۴۰۵، ۲۰۶ و سمند به صورت دیزلی از سوی این شرکت اعلام شد.

علاوه بر تولید خودروهای مذکور، این شرکت طراحی موتور بر پایه دیزل را نیز به طور جدی آغاز کرده تا محصولی بر پایه دیزل عرضه کند.

سایپا نیز طی سال جاری علاوه بر رونمایی از وانت جدید این شرکت که اولین محصول دیزلی سایپا محسوب می‌شود، از طراحی موتور پایه دیزل برای خودروهای سواری نیز

خبر داده و اعلام کرد که به زودی خودروهای دیزلی این شرکت عرضه خواهد شد.

اما فعالیت شرکت‌های خودروساز مبنی بر تولید خودروهای دیزلی همزمان با لغو قانون ممنوعیت شماره‌گذاری این نوع خودروها در حالی شدت گرفته که شرکت پخش و پالایش فرآورده‌های نفتی نیز که با وجود قانون مذکور تولید گازوئیل استاندارد را به فراموشی سپرده بود، فعالیت‌هایی را در این زمینه آغاز کرده است.

در این زمینه گفت‌و‌گویی با مدیرپالایش شرکت پخش و پالایش، انجام داده‌ایم که در ذیل می‌آید:

تولید گازوئیل استاندارد در دستور کار

امین‌ا... اسکندری، مدیر پالایش شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در خصوص چگونگی تامین گازوئیل استاندارد از سوی شرکت پخش و پالایش می‌گوید: با لغو ممنوعیت شماره‌گذاری خودروهای دیزلی شرکت پخش و پالایش در خصوص تولید گازوئیل استاندارد اعلام آمادگی کرده و در حال حاضر برخی از پالایشگاه‌های داخلی تولید گازوئیل با PPM ۵۰ را در دستور کار دارند و در صورتی که نیاز خودروسازان بیش از حجم تولید گازوئیل داخلی باشد شرکت‌ مابقی نیاز را از طریق واردات تامین خواهد کرد.

به گفته اسکندری به محض آنکه شرکت‌های خودروساز تولید و یا واردات خودروهای دیزلی را آغاز کنند عرضه گازوئیل استاندارد در کشور آغاز خواهد شد تا در این خصوص مشکلی به وجود نیاید.

گفته اسکندری در خصوص عرضه گازوئیل استاندارد در حالی است که هنوز جایگاهی برای عرضه گازوئیل استاندارد، از سوی شرکت پخش و پالایش درنظر گرفته نشده و معلوم نیست که گازوئیل استاندارد از چه طریقی در اختیار متقاضیان قرار خواهد گرفت.

اسکندری در این خصوص می‌گوید: در حال حاضر به مراکز عرضه بنزین تکلیف شده که جایگاه‌هایی را برای عرضه گازوئیل به طور همزمان در نظر بگیرند تا عرضه این سوخت با مشکل مواجه نشود.

به گفته اسکندری با توجه به عرضه گازوئیل در جایگاه‌های بنزین این جایگاه‌ها به صورت چند منظوره فعالیت خواهند کرد و در عرضه آن هیچ مشکلی به وجود نخواهد آمد.

اسکندری در پاسخ به این پرسش که آیا گازوئیل استاندارد به موقع در اختیار خودروسازها قرار خواهد گرفت یا خیر نیز می‌گوید: ما تعهد کرده‌ایم که گازوئیل مورد نیاز را تامین کنیم و به تعهدات خود نیز پایبندیم و در صورتی که نتوانیم از طریق تولید اقدامات لازم را انجام دهیم گازوئیل استاندارد را وارد خواهیم کرد.

گازوئیل استاندارد از سال ۸۹

از سوی دیگر و بر اساس تبصره ۳ مصوبه هیات وزیران که در سال ۱۳۸۰ به تصویب رسید، وزارت نفت مکلف شد که گازوئیل استاندارد را تا ابتدای سال ۱۳۸۹ تامین و در کشور توزیع کند.

اسکندری در ادامه در پاسخ به این پرسش که آیا شرکت پخش و پالایش می‌تواند در زمان مقرر گازوئیل را به استاندارد جهانی برساند یا خیر می‌گوید: در حال حاضر پالایشگاه اصفهان تولید گازوئیل استاندارد را در کشور آغاز کرده و پالایشگاه‌های اراک و بندرعباس نیز در آینده نزدیک به سطح استاندارد مورد نظر خواهند رسید.

به گفته اسکندری در حال حاضر گازوئیل با ۵۰اppm در اختیار شرکت واحد اتوبوسرانی قرار می‌گیرد که نشان‌دهنده آن است که کار استانداردسازی آغاز شده اما هنوز نتوانسته‌ایم به تولید انبوه برسیم به همین منظور بخشی از نیاز از طریق واردات تامین می‌شود.

استانداردسازی سوخت آغاز شده

اسکندری در ادامه درخصوص ادعای شرکت‌های خودروساز مبنی‌بر اینکه عرضه بنزین غیراستاندارد موجب کاهش راندمان و کیفیت خودروهای با تکنولوژی بالا و جدید شده است، می‌گوید: این گفته صحت ندارد تولید بنزین در کشور براساس استاندارد شرکت ملی نفت صورت می‌گیرد و هیچ انحرافی از استانداردهای موجود صورت نمی‌پذیرد.

به گفته اسکندری بنزین تولید شده بیش از توزیع در جایگاه‌ها مجددا تست شده و از لحاظ کیفی برای آنها گواهینامه صادر می‌شود که این امر موجب شده امکان کاهش کیفیت در بنزین وجود نداشته باشد.

وی در ادامه درخصوص ابراز نارضایتی شرکت‌های خودروساز به اکتان بنزین تولید شده در کشور می‌گوید: در حال حاضر بنزین تولیدی در پالایشگاه‌ها با اکتان ۸۷ و براساس استاندارد یورو ۲تولید می‌شود که این استاندارد براساس استاندارد خودروهای تولیدی در کشور است. از سوی دیگر و براساس برنامه اجرای طرح توسعه و بهینه‌سازی پالایشگاه‌های نفتی به استاندارد یورو ۵ ارتقا خواهد یافت.

اسکندری در ادامه در خصوص برنامه‌های این شرکت برای استانداردسازی بنزین می‌گوید: براساس برنامه‌های اعلام‌شده کار استاندارد سازی بنزین در شرکت پخش و پالایش آغاز شده و امیدوارم که تا اواخر سال ۱۳۹۱ و یا اوایل ۱۳۹۲ بتوانیم بنزین تولیدی در کشور را به استاندارد یورو ۵ برسانیم.

از سوی دیگر و براساس مصوبه هیات وزیران که در سال ۱۳۸۰ به تصویب رسید مقرر شد که کلیه خودروهای سبک و سنگین از سال ۸۴ تا پایان سال ۱۳۸۸ استاندارد

یورو ۲، از سال ۱۳۸۹ تا پایان سال ۱۳۹۱ استاندارد یورو ۳ و از سال ۱۳۹۱ تا پایان سال ۱۹۹۳ استاندارد یورو ۴ر۱ اخذ کنند که به گفته کارشناسان رسیدن به استانداردهای اعلام شده در گرو استانداردسازی سوخت است که به همین منظور هیات وزیران وزارت نفت را موظف به استاندارد سازی سوخت در پالایشگاه‌های کشور کرد.

و براساس این تبصره وزارت نفت موظف شد بنزین مطابق با استانداردهای مذکور را حداقل ۶ماه بیش از جدول زمان‌بندی مذکور تامین و به میزان کافی در جایگاه‌های کشور توزیع کند و در صورت تاخیر در عرضه بنزین با استاندارد یورو ۳ استانداردسازی از خودرو نیز به تاخیر خواهد افتاد.

اما تاخیر در اجرای پروژه‌های وزارت نفت موجب شد که کارشناسان محقق شدن این وعده را در سال ۸۸ غیرممکن دانسته و زمان استاندارد سازی سوخت را حداقل تا ۳سال آینده در کشور غیرممکن بدانند.

اسکندری در این خصوص می‌گوید: هیچ مشکلی برای تولید بنزین براساس استاندارد یورو ۳ وجود ندارد و شرکت پخش و پالایش از آمادگی لازم برای تولید بنزین براساس این استاندارد برخوردار است.

اسکندری معتقد است این که گفته می‌شود استاندارد سازی در خودرو وابسته به استاندارد سوخت است گفته صحیحی است اما شرکت‌های خودروساز نیز باید اقدامات لازم را برای تولید خودروهای استاندارد انجام دهند یا خودرویی را به تولید برسانند که مصرف و راندمان کمتری داشته باشد و نه این که همه چیز را منوط به بنزین بدانند. وی در ادامه می‌گوید: در حال حاضر خودروسازان در تلاش برای افزایش کیفیت خودروهای تولیدی هستند و پخش و پالایش نیز می‌خواهد هر چه سریع‌تر سوخت را به استاندارد مدنظر برساند.