احتراما؛ پیرو درج مطلبی تحت عنوان «بنز جای ماکسیما را گرفت، پراید ۱۴۱ باز هم آخر شد» در روز یکشنبه مورخه ۲۳/۴/۸۷ به پیوست جوابیه این شرکت ارسال می‌گردد. همچنین توضیحات پیش رو را جهت روشن کردن وضعیت کیفی پراید ۱۴۱ ارسال نموده و امید آن داریم که برابر با قانون مطبوعات، جهت تنویر افکارعمومی در آن رسانه درج شود.

ملاک ارزیابی و رده‌بندی مورد اشاره در آن نوشته، ارزشیابی انجام شده توسط شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران بوده است. در روش این شرکت امتیاز منفی خودروهای تولید شده در سه دسته مونتاژ، ساخت و رنگ تقسیم‌بندی می‌شود و این سه دسته در قالب نه معیار شامل فنربندی، تعلیق و فرمان، موتور و انتقال قدرت، ترمز، تجهیزات الکترونیکی، تزئینات داخلی و خارجی، صداهای غیرعادی، بدنه، نفوذ آب و رنگ اندازه‌گیری می‌گردد. همچنین سطوح کیفیت با توجه به میانگین نمره منفی به پنج سطح خیلی خوب (نمره منفی کمتر از ۱۲۰)، سطح خوب (نمره منفی بین ۱۲۰ تا ۲۰۰)، سطح قابل قبول (نمره منفی بین ۲۰۰ تا ۲۷۰)، سطح حداقل قابل قبول (نمره منفی ۲۷۰ تا ۴۱۰) و سطح غیرقابل قبول (نمره منفی بیشتر از ۴۱۰) تقسیم‌بندی می‌شود.

با توجه به مطالب بالا و بررسی تفصیلی و دقیق‌تر نتایج ارزشیابی خودروهای تولید داخل توسط شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، در هفته آخر خرداد ماه، موارد قابل توجهی درخصوص کیفیت خودروی پراید ۱۴۱ پارس‌خودرو به دست می‌آید.

بیشترین نمره منفی این خودرو در بخش «تزئینات داخلی و خارجی» بوده که ۱۳۲ نمره منفی دارد همچنین ۱۱۵ نمره منفی نیز به «تنظیمات بدنه» این خودرو اختصاص یافته است. اهم این ایرادات عدم تنظیم فاصله درب صندوق با ابرویی عقب و گلگیرها، عدم همسطحی چراغ عقب راست با گلگیر و صدای غیرعادی از درب جلو راست می‌باشد.

چنانچه مشاهده می‌شود دو معیار تنظیمات داخل و خارج و تنظیمات بدنه‌ای بیشترین سهم نمره منفی این خودرو (۲۴۷ نمره از ۵/۳۴۲ نمره) را به خود اختصاص داده است که هر دو جزو معیارهای «ظاهری» خودرو قرار دارند اما در معیارهای دیگر، وضع از قرار دیگر است. بر اساس همین گزارش، پراید ۱۴۱ پارس‌خودرو دارای سیستم ترمز با نمره منفی صفر، یعنی در رده خودروهای خیلی خوب و بهترین خودروهای کشور قرار دارد. در معیار فنربندی و تعلیق و فرمان، پراید ۱۴۱ پارس‌خودرو با کسب نمره منفی ۵/۲ هم ردیف خودروهای خوب و خیلی خوب قرار دارد.پراید ۱۴۱ در معیار موتور و انتقال قدرت، با کسب نمره ۷/۱۱ هم‌ردیف خودروهای خوب و حتی بالاتر از آنها قرار گرفته است.

اعداد فوق به روشنی نشان می‌دهد که در حوزه ایمنی و عملکردهای اصلی خودرو پراید ۱۴۱ پارس‌خودرو هم پایه خودروهای خیلی خوب و خوب کشور قرار دارد.

بنابراین مشتریان می‌توانند با آسودگی خاطر از ایمنی بالا و عملکرد مطلوب این خوردو آن را خریداری نمایند.

نتایج نظرسنجی از رضایت مشتریان این محصول که توسط شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران در سه ماهه اول سال ۱۳۸۷ انجام گرفته است نیز نشانگر بهبود شاخص رضایت مشتریان در طی سه سال قبل می‌باشد.

نکته آخر در این جدول آن است که پراید ۱۴۱ پارس‌خودرو از آخرین خودروی قابل قبول هم رده خود (خودروی ون نارون با نمره منفی ۴۰۸) با اختلاف ۶۶ نمره در وضعیت بهتری قرار دارد.

صادرات این خودرو به چند کشور خارجی و فروش مناسب و جلب رضایت مشتریان در بازارهای رقابتی این کشورها دلیل دیگری بر کیفیت مطلوب خودروی پراید ۱۴۱ پارس‌خودرو می‌باشد.

معیارهای ایمنی و عملکرد خودرو از اهمیت ویژه‌ای در شرکت پارس‌خودرو برخوردار است همچنان که خودروی ماکسیما از زمان آغاز تولید تاکنون به عنوان باکیفیت‌ترین خودرو در صدر جدول ارزشیابی خودروهای تولید داخل توسط شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران اعلام شده است.

لازم به ذکر است خودروی ماکسیما از سال ۱۳۸۰ به صورت ۱۰۰درصد در جدول ارزیابی تولیدات داخلی حضور داشته و با محصولی که به صورت موردی و هر چند گاه یکبار به تعداد محدودی تولید و عرضه می‌شود بایستی تفاوت داشته باشد.

در ۹/۹۹درصد مستندات اعلام شده توسط شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، خودروی ماکسیما در صدر جدول بوده است.

تولید خودروی پراید ۱۴۱ با تغییر خودروی پراید GTX توسط صنعتگران داخلی انجام گرفته و امید است با حمایت بیشتر از صنایع داخلی گام‌های موثرتری در جهت بهبود بیشتر این خودرو در زمینه‌های کمی و کیفی برداشته شود.