محمود نظری

بر اساس سیاست صرفه‌جویی در مصرف بنزین و هدفمند کردن یارانه‌ها، سهمیه بنزین برخی از خودروهای خارجی لوکس و همچنین خودروهای تولید داخل حذف شده است.

با اجرای این سیاست، آینده صنعت خودروسازی و جهت‌گیری واردات خودرو نیز در خور توجه قرار می‌گیرد؛ چرا که سهمیه بنزین خودروهای با حجم موتور بالای ۱۳۰۰ سی‌سی خارجی لوکس و همچنین خودروهای بالای ۲۰۰۰سی‌سی تولید داخل حذف شده و امید می‌رود با اجرای این سیاست علاوه بر صرفه‌جویی در یارانه سوخت، به هدفمندسازی یارانه‌ها نیز کمک کند.

با اجرای این سیاست علاوه بر اینکه دیدگاه‌های متفاوتی در زمینه مصرف سوخت مطرح است، در خصوص آینده صنعت خودروسازی نیز مسائل مختلفی پیش کشیده می‌شود.

۱ - از آنجا که اکثر خودروهایی که مورد استفاده عموم مردم قرار می‌گیرد خودروهای با حجم موتور ۱۳۰۰سی‌سی تا ۲۰۰۰ است، بنابراین در این شرایط خرید خودرو داخلی بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد؛ ولی از آنجا که این خودروها نسبت به خودرو مشابه خارجی از مصرف سوخت بالاتری برخوردارند، خودروسازان داخلی به ارتقای کیفیت خودروهای مذکور توجه بیشتری خواهند داشت.

چرا که با سهمیه‌ بنزین مشخص مسافت طولانی‌تری طی خواهند کرد. بنابراین در کوتاه مدت اجرای سیاست جدید سهمیه‌بندی بنزین، قیمت خودروهای تولید داخل با مصرف بنزین کمتر را افزایش خواهند داد و در بلندمدت خودروهای مذکور جای خود را به خودروهای با کیفیت بیشتر خواهد داد.

۲ - از آنجا که خودروهای بالای ۱۳۰۰سی‌سی وارداتی از سهمیه بنزین برخوردار نمی‌شوند، این زمینه فراهم می‌شود تا خودروسازان داخلی با واردات اجزا و قطعات خودروهای خارجی ۱۳۰۰ تا ۲۰۰۰سی‌سی، آنها را در داخل کشور (و اطلاق خودرو داخلی به آنها که از سهمیه بنزین برخوردارند) آنها را مونتاژ کنند.

بر این اساس با توجه به حضور کمرنگ خودرو ۱۳۰۰ تا ۲۰۰۰سی‌سی خارجی، موقعیت خوبی فراهم می‌شود تا خودروسازان داخلی از این شرایط بهره‌برداری کنند.

از سوی دیگر در صورتی که حقوق ورودی خودرو به شکل کنونی باشد و سیاست سهمیه‌بندی بنزین نیز به شکل فعلی باقی بماند، واردات خودرو در حجم موتورهای مختلف به سه صورت زیر خواهد بود.

واردات خودرو تا حجم موتور ۱۳۰۰سی‌سی

بر اساس سیاست جدید سهمیه‌بندی بنزین که سهمیه‌بندی بنزین به خودروهای تا ۱۳۰۰سی‌سی خارجی تعلق می‌گیرد و خودروسازها از سوی دیگر قیمت خودرو ۱۳۰۰سی‌سی در مقایسه با قیمت خودروهای داخلی ۱۳۰۰ تا ۲۰۰۰سی‌سی بسیار بالا است و همچنین خودروهای خارجی بالای ۲۰۰۰سی‌سی که از امکانات بیشتری برخوردارند و قیمت آن در مقایسه با قیمت ۱۳۰۰سی‌سی وارداتی، مقرون به صرفه‌تر است، بنابراین واردات خودروهای ۱۳۰۰سی‌سی از رونق قابل توجهی برخوردار نخواهد بود.

ورود خودروهای با حجم موتور ۱۳۰۰ تا ۲۰۰۰سی‌سی

در خصوص ورود خودروهای ۱۳۰۰ تا ۲۰۰۰سی‌سی لازم به ذکر است با توجه به اینکه خودروهای مذکور از سهمیه بنزین برخوردار نیستند؛ ولی خودرو مشابه داخلی آن دارای سهمیه‌ بنزین است و خودروسازها از نظر قیمت قادر خواهند بود این نوع خودروها را به قیمت مناسب‌تری عرضه کنند، بنابراین ورود این خودروها نیز بسیار محدود می‌شود.

ورود خودروهای با حجم موتور بالای ۲۰۰۰ سی‌سی

از آنجا که خودروهای خارجی و داخلی ۲۰۰۰ سی‌سی به بالا از سهمیه بنزین برخوردار نیستند، لذا انگیزه خودروسازان داخلی به تولید آنها کمتر خواهد بود. از طرف دیگر چون خودروهای مذکور گران‌قیمت‌اند و مورد استفاده افراد با درآمدهای بالا قرار می‌گیرند در نتیجه عدم اختصاص سهمیه‌ بنزین برای آنها از اهمیتی برخوردار نیست و بنابراین بازار مربوط به خود را خواهند داشت وحتی این بازار از رونق بیشتری نیز برخوردار خواهد شد؛ چرا که خودروهای مذکور علاوه بر موارد مورد اشاره از کیفیت مناسبی برخوردارند و عنوان خودرو خارجی را یدک می‌کشند که در تقاضای افراد اهمیتی خاص پیدا می‌کند.