آماده‌سازی کارخانه ایران‌خودرو خراسان برای تولید دومین خودرو ملی

گروه خودرو- روز گذشته فاز تکمیلی ایران‌خودرو در شهرک صنعتی بینالود خراسان رضوی با حضور محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهوری، علی‌اکبر محرابیان وزیر صنایع و معادن، منوچهر منطقی مدیرعامل ایران‌خودرو و جمعی از مدیران‌ ایران‌خودرو و نمایندگان مجلس افتتاح شد. به گفته منوچهر منطقی، ایران‌خودرو خراسان اولین و بزرگترین مجموعه خودروسازی پس از انقلاب است که به دست متخصصان داخلی ساخته شده است. بر این اساس طراحی خط مونتاژ نهایی و بدنه به وسیله متخصصین گروه صنعتی ایران‌خودرو و بیش از ۸۰درصد ماشین‌آلات و تجهیزات نیز ساخت صنعتگران ایرانی می‌باشد.

مجموع سرمایه‌گذاری ارزی و ریالی کل پروژه بالغ بر ۱۵۰۰میلیارد ریال بوده و این شرکت با ظرفیت نهایی ۱۵۰‌هزار دستگاه خودرو در سال و فروش تقریبی ۲۲۰۰میلیارد تومان فعالیت خواهد کرد.

هرچند روز گذشته مراسم افتتاح فاز تکمیلی ایران‌خودرو خراسان رضوی بود اما منطقی در حاشیه این مراسم عنوان کرد که سه فاز دیگر تا پایان آماده‌سازی این پروژه مانده است.

ظاهرا محل شرکت ایران‌خودرو رضوی، پیرو وعده رییس‌جمهور به طبقه متوسط جامعه برای ساخت خودروی ارزان قیمت در نظر گرفته شده و فازهای بعدی نیز برای آماده‌سازی این خودرو در حال شکل‌گیری است.

خودروی مردمی، خودرویی است، که دستور ساخت آن از سوی رییس‌جمهور به ایران‌خودرو طی دو سال گذشته داده شد، این در حالی است که رییس‌جمهور نیز در مراسم فازهای تکمیلی شرکتی که قرار است به ساخت خودروی ارزان‌ بپردازد روز گذشته شرکت کرد.

منوچهر منطقی در حاشیه این مراسم به خبرنگاران گفته است که طی یکی دو سال آینده خودرویی با قیمت مناسب نه ارزان عرضه خواهد شد.

وی همچنین تاکید کرده که تا پایان سال ۸۸ ایران‌خودرو یک میلیون دستگاه برای نیاز داخل و ۲۲۰هزار دستگاه دیگر نیز برای صادرات تولید خواهد کرد.

منطقی در ادامه گفته است که برای رسیدن به برنامه‌ریزی سال ۸۸، این شرکت روی خودروی مردمی حساب می‌کند.

منطقی همچنین به نکته دیگری نیز اشاره کرده و اینکه برای تحقق وعده رییس‌جمهور، ایران‌خورو باید با خودروساز خارجی جوئینت شود. این در حالی است که وی از خودروساز خارجی مورد نظر که قرار است با این شرکت، خودروی مردمی را تولید کند، نامی نبرده، اما پیش‌بینی می‌شود که با توجه به حضور مدیرعامل پژو در ایران، شرکت مورد نظر، یار و شریک قدیمی ایران‌خورو یعنی پژو باشد.

می‌توانیم طی ۱۰سال آینده در رتبه اول صنعت خودروسازی دنیا قرار بگیریم

مراسم افتتاح فاز تکمیلی ایران‌خودرو خراسان روز گذشته در حالی برگزار شد که رییس‌جمهور از توانایی خودروسازان ایرانی برای رسیدن به رتبه اول صنعت خودروسازی دنیا طی ۱۰سال آینده خبر داد.

محمود احمدی‌نژاد گفت: ایران امروز در عرصه صنعت بین‌الملل و در پنج بخش مختلف به سرعت در حال فتح بازارها بوده و حضوری قوی و با برنامه در این عرصه دارد.

وی با بیان اینکه تقاضای بین‌المللی از روسیه گرفته تا آمریکای جنوبی برای خودروهای ایرانی به صورت تصاعدی در حال رشد است، افزود: صنعت خودروسازی در بین سایر صنایع داخلی دارای بیشترین ارزش افزوده بوده و امروز بسیار خوشحالم ایران‌خودرو خراسان با مدیریت مناسب توانسته، ۸۰درصد از سالن رنگ مجموعه را داخلی‌سازی کند چرا که این کار یعنی امید به آینده و رسیدن به توانمندی‌های بالاتر.

احمدی‌نژاد در ادامه تلویحا ماموریتی سنگین را به خودروسازان داخلی به خصوص ایران‌خودرو داده و در این زمینه تاکید کرد: با توانمندی که امروز بنده در جوانان ایرانی می‌بینم، می‌توانیم طی ۱۰سال آینده در رتبه اول صنعت خودروسازی دنیا قرار بگیریم.

رییس‌جمهور همچنین از مدیرعامل ایران‌خودرو خواست تا ماموریت‌های بزرگی را به سایت خراسان این شرکت محول کند. وی در این زمینه گفت: مثلا هم‌اکنون می‌توان به ایران‌خودرو خراسان ماموریت داد تا طی پنج سال آینده بازار آسیا را در دست گرفته و مال خودش کند.

احمدی‌نژاد با اشاره به اینکه دولت در خدمت صنعت خودروسازی بوده و موانع بر سر راه پیشرفت آن را برمی‌دارد تاکید کرد: خودروسازان داخلی باید تنوع محصولات خود را افزایش داده و برای همه سلیقه‌ها، پاسخی مناسب داشته باشند.

رییس‌جمهور در ادامه به ایران‌خودرو تاکید کرد برای تولید خودروهای تجاری نیز برنامه‌ریزی وسیع‌تری انجام داده و با تولید محصولات بهینه در این زمینه، مصرف گازوییل را که هم‌اکنون ۶۵لیتر در ۱۰۰کیلومتر است به ۳۰لیتر برساند.

احمدی‌نژاد همچنین با اشاره به اینکه هنوز حجم منابع تلف شده در صنعت خودروسازی کشور بالا است، از ایران‌خودرو خواست در این زمینه اقدامات موثرتری را به انجام برساند اما اظهارات رییس‌جمهور در شرایطی بود که مدیرعامل ایران‌خودرو از رونمایی دومین محصول ملی این شرکت با نام خودرو مردمی (۱۲ X) خبر داد.

منوچهر منطقی در این زمینه گفت: هدف ما رساندن تیراژ تولید سالیانه به یک میلیون دستگاه است که با تولید و عرضه خودرو مردمی طی اردیبهشت ماه سال آینده می‌توانیم زودتر به این هدف نائل شویم.

بر این اساس ایران‌خودرو تا پایان سال ۸۸، یک میلیون و ۲۲۰هزار دستگاه خودرو تولید خواهد کرد که یک میلیون آن برای بازار داخل و مابقی نیز برای بازارهای صادراتی در نظر گرفته شده است.

توان گازسوز کردن تمامی خودروها وجود دارد

توانایی امروز صنعت خودرو در حدی است که می‌توانیم تمامی خودروهای تولیدی‌مان را به صورت گازسوز تحویل دهیم، ولی در این زمینه با محدودیت‌هایی روبه‌رو هستیم که امیدواریم هرچه زودتر برطرف شوند.

وزیر صنایع و معادن نیز در این مراسم با بیان این مطلب افزود: از ابتدای کار دوگانه‌سوز کردن و تبدیل خودروها که به کاهش توان موتور منجر می‌شد، سعی کردیم این نقص را برطرف کنیم که به دنبال آن شرکت‌های ایران خودرو و سایپا توانستند موتور پایه‌گازسوز را تولید کنند.

وی به محوری بودن تولید خودروهای عمومی و نوسازی ناوگان خودروهای فرسوده اشاره کرد و گفت: برخورداری مردم از بحث حمل‌و‌نقل عمومی چشمگیر بوده است و در بحث نوسازی ناوگان باید گفت که متوسط مصرف یک خودرو فرسوده در کشور بین ۲۰ تا ۲۲ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر بود که با بیش از ۵۰۰‌هزار دستگاه خودرویی که از رده خارج شده، متوسط مصرف به ۶ تا ۷ لیتر رسیده است.

محرابیان تاکید کرد: طبق برنامه‌ها و مستنداتی که در سال‌های ۱۳۸۳ و ۱۳۸۴ مشاهده کردیم، این نگرانی در کشور بود که ظرفیتی که برای تولید خودرو در داخل وجود دارد، مازاد بر نیاز کشور باشد که طی مسیری که در این راستا تعریف کردیم، این نگرانی نیز برطرف شد.

به گفته وی در سال گذشته در حوزه نیروی محرکه حدود ۷۰۰ میلیون دلار در مجموع صادرات داشتیم که ۸/۵‌درصد از کل صادرات بخش صنعت و معدن را شامل می‌شود. در مقایسه با سال ۱۳۸۵ نیز حدود ۷۰‌درصد رشد صادرات داشتیم.

او با اشاره به طرح تحول اقتصادی رییس جمهور با اظهار این‌که کار مطالعات این طرح از سال ۱۳۸۳ دنبال می‌شد، گفت: یکی از محورهای مهم این طرح هدفمند کردن یارانه‌هاست. در این بخش در سال‌های گذشته نیمی از یارانه‌هایی که دولت ‌پرداخت می‌کرد، در ارتباط مستقیم با بحث حمل و نقل بود که در سال ۱۳۸۴ حدود نیمی از یارانه‌ها به این بخش اختصاص یافت و با اصلاح این بخش می‌توانیم نیمی از راه هدفمند کردن یارانه‌ها را طی کنیم.

او در ادامه به تبصره ۱۳ اشاره کرد و افزود: در سال‌های ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶ برای اجرای برنامه تبصره ۱۳ سه محور کلی داشتیم که یکی از آنها تغییر مصرفی نیروی محرکه کشور بود. از ابتدای سال ۱۳۸۵ در کل مسیر خودروسازی کشور ۱۶‌هزار دستگاه خودرو گازسوز تولید کردیم و در سال گذشته نیز مجموع تولیدات گازسوزی که تولید و تحویل مشتری شد، چیزی حدود ۴۳۰‌هزار دستگاه بود.

نخستین خودروسازی توسط متخصصان داخلی

مدیرعامل ایران خودرو نیز گفت: ایران خودروی خراسان، نخستین و بزرگ‌ترین مجموعه خودروسازی پس از انقلاب است که به دست متخصصین داخلی ساخته شده است.

وی اظهار داشت: طراحی خط مونتاژ نهایی و بدنه این کارخانه به وسیله متخصصان گروه صنعتی ایران خودرو انجام شده است.

وی افزود: همچنین بیش از ۸۰ درصد ماشین‌آلات و تجهیزات این کارخانه، ساخت صنعتگران ایرانی است.

منطقی با بیان اینکه کارخانه یادشده در احداث سایت‌های خارج از کشور الگویی برای انتقال فناوری به سایر کشورها بوده است، اظهار داشت: با ایجاد ایران خودروی خراسان رضوی، فناوری طراحی و ایجاد پایگاه‌های تولید خودرو کسب شد که امروز با عنوان یکی از افتخارات جمهوری اسلامی‌محسوب می‌شود.

وی افزود: مجموعه فناوری و دانش مذکور در قالب یک بسته فناوری برای ایجاد پایگاه‌های ساخت و تولید خودرو توسط ایران به همه کشورها قابل ارائه است.

مدیرعامل کارخانه ایران خودرو گفت: ایران خودروی خراسان رضوی به عنوان یکی از موفق ترین طرح‌های تمرکززدایی در محدوده‌ای به وسعت ۷۳۰ هکتار و در مسیر خطوط انتقال انرژی، بزرگراه‌های ترانزیتی و شاهراه‌های اطلاعاتی کشور احداث شده که بزرگ‌ترین پروژه صنعتی خراسان رضوی است. وی مجموعه سرمایه‌گذاری ارزی و ریالی این پروژه را یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال عنوان کرد.

منطقی خاطرنشان کرد: خط رنگ به کارگرفته شده در پروژه به عنوان پیشرفته‌ترین خط رنگ کشور و خاورمیانه دارای سیستم پیشرفته ردیپ است که در این فرآیند، گردش۳۶۰ درجه‌ای بدنه انجام می‌شود.

وی درباره تاثیرات ایجاد این کارخانه در استان خراسان رضوی گفت: با توجه به اینکه ایران خودروی خراسان رضوی در منطقه محروم ایجاد شده تا این مرحله سبب اشتغال بالغ بر ۳ هزار نفر به طور مستقیم در سایت شده است.

منطقی، ظرفیت نهایی این کارخانه را ۱۵۰ هزار دستگاه و فروش تقریبی آن را ۲ هزار و۲۰۰ میلیارد تومان خواند.

امسال ۱۰۰هزار خودرو در این مجموعه تولید می‌شود

مدیرعامل کارخانه ایران خودرو خراسان رضوی نیز گفت: امروز ۸۰درصد کل سرمایه‌گذاری احداث کارخانه ایران خودرو خراسان با حضور رییس‌جمهور به بهره‌برداری رسید.

محمد مهدی سیادت در حاشیه مراسم افتتاح فاز تکمیلی کارخانه ایران خودرو خراسان رضوی در جمع خبرنگاران، با بیان این مطلب افزود: تاکنون در این مجموعه ۱۰۰هزار خودرو ساخته شده است و امسال نیز ۱۰۰هزار خودرو دیگر در این مجموعه تولید خواهد شد.

وی با بیان اینکه ظرفیت اشتغال نهایی این کارخانه ۵هزار نفر است، افزود: این کارخانه با ظرفیت نهایی ۱۵۰هزار دستگاه در سال یا ۲۵ دستگاه در ساعت راه‌اندازی شد.