برای قطعه‌سازان طرف قرارداد وام می‌گیریم

مژگان میرزایی:افزایش قیمت جهانی مواد اولیه، عدم‌پرداخت مطالبات و جلوگیری از اعطای وام به قطعه‌سازان طی سال جاری تبدیل به معظل بزرگی برای قطعه‌سازان داخلی شده به طوری که طی این مدت قطعه‌سازان به منظور برطرف کردن مشکلات خود اقدام به تاسیس کمیته بحران کردند تا به این طریق بتوانند با مطرح کردن مشکلات خود حمایت دولت را به این زمینه جلب کنند.

اما با تشکیل کمیته بحران، دولت نه تنها حمایت خاصی از این صنعت نکرد بلکه چندی پیش اقدام به حذف خودروسازان و قطعه‌سازان از لیست بانک‌ها برای اعطای تسهیلات کرد که این امر موجب شد قطعه‌سازان بیش از پیش با مشکل مالی روبه‌رو شوند از سوی دیگر شرایط خاص سیاسی در کشور نیز طی سال جاری موجب شد که قطعه‌سازان برای گشایش اعتبار (LC) با مشکل جدیدی مواجه شوند به طوری که تامین‌کنندگان بزرگ مواد اولیه در دنیا واگذاری مواد اولیه به قطعه‌سازان را تنها به صورت نقدی انجام می‌دهند که این امر با توجه به مشکل نقدینگی قطعه‌سازان طی سال‌های گذشته برای آنها مقدور نبوده و در حال حاضر برخی قطعه‌سازان برای تامین مواد اولیه خود با مشکل جدی مواجه هستند. این مشکلات و دیگر مشکلات مطرح شده در صنعت قطعه‌سازی موجب شد که آن را با سعید مدنی مدیرعامل شرکت سازه‌گستر سایپا در حاشیه جشنواره ارزش‌های سازمانی شرکت سازه‌گستر در میان گذاریم. وی در این زمینه می‌گوید: راهکارهای بسیاری در نظر گرفته شده است و سعی شرکت در آن است که با کمک به قطعه‌سازان مشکلات آنها را برطرف کند. وی همچنین درخصوص مطالبات قطعه‌سازان نیز اظهار داشت که در حال حاضر شرکت سازه‌گستر هیچ بدهی به قطعه‌سازان زیرمجموعه خود ندارد و تمامی مطالبات به آنها بر اساس قرارداد منعقد شده پرداخت می‌شود.

مشکلی برای تامین قطعه نداریم

شرایط خاص سیاسی کشور باعث به وجود آمدن مشکلات بسیاری برای قطعه‌سازان داخلی شده، به طوری که در بیشتر مواقع تامین مواد اولیه و یا قطعات مورد نیاز برای مونتاژ به کندی انجام می‌شد و در برخی موارد نیز قطعه‌سازان مجبور هستند قطعات مورد نیاز خود را از طریق یک واسطه تهیه کنندکه این امر نیز بالا رفتن قیمت مواد اولیه را به وجود می‌آورد و موجب می‌شود که قطعه‌سازان نتوانند به موقع تعهدات خود را اجرایی کنند و از سوی دیگر نیز با مشکل مالی مواجه شوند.

سعید مدنی، مدیرعامل شرکت سازه‌گستر سایپا درخصوص مشکلات به وجود آمده در این شرایط می‌گوید: در شرایط فعلی سعی کرده‌ایم که خودمان را به شکلی تطبیق بدهیم و تمام راهکارهایی را که وجود دارد، امتحان کرده و به آن عمل کنیم تا به این طریق بتوانیم از سد مشکلات به وجود آمده عبور کنیم.

به گفته مدنی بحث تحریم تنها مربوط به سال گذشته و امسال نیست، بلکه سال‌های گذشته نیز این مشکل وجود داشته، به همین دلیل با توجه به تجربیات قبلی و با شروع بحث تحریم ذخیره‌سازی قطعات و کنترل قطعه‌سازان برای تهیه مواد اولیه و سفارش مداوم را در دستور کار قرار دادیم تا به این طریق با کمبود قطعه‌ مواجه نشویم.

مدنی معتقد است با توجه به تدابیر اندیشیده شده مشکلات به وجود آمده در حال برطرف شدن است، اما گاهی مشکلاتی به وجود می‌آید که به صورت موردی آن را برطرف می‌کنیم.

مشکلات به وجود آمده برای تامین قطعات موجب شد که تولید برخی خودروها در کشور با مشکل مواجه شود که این امر افزایش قیمت چند میلیونی برخی خودروهای داخلی را در پی داشته است.مدنی در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر برای تامین مواد اولیه چه خودرویی با مشکل مواجه هستند، می‌گوید: برای تامین قطعات پراید به دلیل این که قطعات آن در داخل کشور تولید می‌شود، کمترین مشکل را داریم اما خودروی زانتیا به دلیل این که بخشی از قطعات آن از خارج از کشور تامین می‌شود با مشکلاتی مواجه هستیم که سعی در برطرف کردن آن داریم.

مشکل قطعات زانتیا برطرف می‌شود

از سوی دیگر مشکلات به وجود آمده در سال‌جاری موجب شد که تیراژ تولید خودرو نسبت به مدت مشابه سال گذشت با کاهش چشمگیری مواجه شود، به طوری که شرکت‌های خودروساز عدم تامین به موقع قطعات از سوی قطعه‌سازان را دلیل این کاهش تیراژ عنوان کرده و معتقدند در صورت تامین قطعات مشکل تولید برطرف شده و خودروسازان می‌توانند برنامه‌های تولیدی خود را عملی کنند، اما مدنی برخلاف گفته شرکت‌های خودروساز معتقد است که مشکلی برای تولید خودرو در شرکت سایپا وجود ندارد و تولید در این شرکت طبق برنامه صورت می‌پذیرد.

این گفته مدنی در حالی است که براساس آمار سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران شرکت سایپا در فروردین و اردیبهشت ماه سال‌جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش تیراژ قابل توجهی داشته است. به خصوص خودروی زانتیا که کاهش تیراژ تولید آن باعث کمبود آن در بازار داخلی شده بود و بارها مسوولان شرکت سایپا کمبود قطعه را دلیل کاهش تیراژ این خودرو اعلام کردند. مدیرعامل شرکت سازه‌گستر سایپا در این خصوص می‌گوید: کمبود در خصوص برخی قطعات خودروساز زانتیا وجود دارد اما سعی ما بر آن است که این مشکل را برطرف کنیم تا تیراژ این خودرو به روال سابق بازگردد.

در صورت لزوم، قراردادها راتعدیل می‌کنیم

علاوه بر تغییر شرایط سیاسی در کشور افزایش قیمت مواد اولیه در سطح جهانی نیز موجب به وجود آمدن مشکلات جدیدی برای قطعه‌سازان شد، به طوری که در حال حاضر قطعه‌سازانی که بیشترین استفاده از مواد اولیه را دارند با مشکل قابل توجهی مواجه شده‌اند که این امر موجب شده قطعه‌سازان به منظور کنترل مشکلات به وجود آمده اقدام به تشکیل کمیته بحران کنند. مدنی در این خصوص می‌گوید: با افزایش قیمت مواد اولیه در سطح جهانی قطعه‌سازان داخلی نیز با مشکل مواجه شدند که به منظور برطرف کردن این مشکل شرکت سازه‌گستر مکانیزم آنالیز قیمت و کنترل قیمت تمام شده را در دستور کار خود قرار داده تا در صورت لزوم قراردادهای قطعه‌سازان را تعدیل کند. به گفته مدنی افزایش قیمت جهانی فولاد یکی از عمده مشکلات قطعه‌سازان برای تامین مواد اولیه است که با تعدیل قراردادها این مشکل تا حدودی برطرف خواهد شد.

برای قطعه‌سازان وام می‌گیریم

همچنین اوایل سال‌جاری و با افزایش مطالبات خودروسازان به بانک‌ها دولت طی مصوبه‌ای اعلام کرد که شرکت‌های خودروساز از لیست بانک‌ها برای دریافت تسهیلات خارج شده‌اند که این امر موجب افزایش مشکلات نقدینگی قطعه‌سازان شد.مدیرعامل شرکت سازه‌گستر سایپا در این خصوص می‌گوید: شرکت سازه‌گستر تعامل خوبی با بانک‌ها دارد و به منظور برطرف کردن مشکل قطعه‌سازان دریافت وام برای آنها را در دستور کار خود قرار داده به این صورت که این شرکت قطعه‌ساز را در بانک عامل ضمانت کرده و بازپرداخت وام را از محل مطالبات قطعه‌سازان به عهده می‌گیرد.

ورود قطعات چینی برای جبران کمبود ظرفیت

از سوی دیگر طی سال‌های گذشته و به دلیل پایین بودن تعرفه و قیمت مناسب قطعات چینی این قطعات از طریق مبادی رسمی وارد کشور می‌شود و تولید قطعات داخلی را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد، به‌طوری که در‌ حال ‌حاضر حضور قطعه‌سازی چینی برای شرکت‌های داخلی تبدیل به چماقی شده به‌‌طوری که شرکت‌های قطعه‌ساز داخلی برای ادامه حیات خود ناچار به کوتاه آمدن در مقابل خودروسازان شده‌اند، مدنی درخصوص ورود قطعات چینی به بازار می‌گوید: قطعات چینی عمدتا توسط تجار و به صورت قطعات یدکی وارد بازار می‌شوند و خودروسازان هم قطعات منفصله را وارد می‌کنند اما این قطعات از هر کشوری وارد شود باید در ابتدا استانداردهای داخلی را پاس کند تا بتواند مجوز استفاده را در داخل کشور کسب کند.مدنی در ادامه می‌گوید: تمامی قطعات وارد شده به کشور باید بتوانند استانداردهای داخلی را پاس کنند و این امر تنها مربوط به قطعات چینی نمی‌شود بلکه تمام قطعات شامل این موضوع می‌شود.مدنی درخصوص اینکه قطعه‌سازان داخلی از ورود قطعات چینی به کشور گلایه‌مند هستند نیز می‌گوید: قطعات چینی در صورت به وجود آمدن کمبود ظرفیت وارد کشور می‌شود و آن هم در شرایطی است که قطعه‌سازان داخلی نتوانند نیاز خودروسازان را برطرف سازند.

مدیرعامل شرکت سازه‌گستر در پایان درخصوص عمده‌ترین مشکل قطعه‌سازان می‌گوید: عمده‌ترین مشکل قطعه‌سازان مشکل نقدینگی است که آن هم نه به دلیل پرداخت خودروسازها بلکه به دلیل سیاست‌های انقباضی آنها است، از سوی دیگر فروشنده‌های خارجی نیز مشکل بعدی قطعه‌سازان هستند که برای فروش مواد اولیه حاضر به گشایش اعتبار با قیمت خرید ۱۰ درصد نیستند و در‌حال‌حاضر مبلغ بیشتری را برای گشایش اعتبار طلب می‌کنند که این امر موجب کاهش نقدینگی در میان قطعه‌سازان شده است.