گازوئیل استاندارد در راه است
مژگان میرزایی- ستاد تبصره ۱۳ سابق در حالی در سال ۸۵ با هدف گسترش ناوگان حملونقل عمومی، بهینهسازی مصرف سوخت و نوسازی خودروهای فرسوده تشکیل شد که موازی با آن در سال گذشته سازمان حفاظت محیطزیست طی موافقتنامهای با سازمان مدیریت و برنامهریزی سابق و با دریافت مبلغ ۵میلیارد و ۴۰۰میلیون تومان جایگزین و اسقاط ۶۰۰دستگاه مینیبوس فرسوده را در دستور کاری خود قرار داد. بر اساس آمار اعلام شده از سوی سازمان حفاظت از محیط زیست هم اکنون بیش از چهارهزار مینیبوس گازوئیلسوز فرسوده با عمر بیش از چهل سال در کشور در حال تردد هستند که بیشتر این مینیبوسها، گازوئیل
PPM ۵۰۰استفاده میکنند که این امر آلودگی بیش از حد هوا به خصوص در تهران را منجر میشود.
از سوی دیگر سازمان حفاظت از محیطزیست در سال ۸۳ طرح تعویض موتورسیکلتهای دوزمانه فرسوده به چهارزمانه را نیز در دستور کار خود قرار داد و مقرر شد که سالانه ۱۰هزار موتورسیکلت دوزمانه با اعطا ۵۰درصد قیمت موتور به صورت وام بلاعوض به متقاضیان، نوسازی شود. که این سازمان موفق شد در دو سال اول اجرای این طرح ۲۰هزار موتور سیکلت دوزمانه را نیز جایگزین کند. به گفته مدیر طرح کاهش آلودگی هوای شهر تهران در حال حاضر ۱۶۰هزار دستگاه موتور سیکلت دو زمانه در کشور وجود دارد که از این تعداد ۴۰هزار دستگاه در شهر تهران در حال تردد هستند.
۶۰۰مینیبوس فرسوده از رده خارج میشود
مراسم جایگزینی مینیبوسهای دیزل فرسوده با «ون» روز گذشته با حضور مدیران سازمان محیطزیست و برخی مسوولان نیروی انتظامی برگزار و در این مراسم نمادین اولین «ون» جایگزین به متقاضی آن واگذار شد.
فتحا... امی، مدیر طرح جامع کاهش آلودگی هوای تهران در این مراسم از خرید ۶۰۰ دستگاه «ون» با استاندارد یورو ۳ خبر داد و گفت: در سال ۸۶ جایگزینی ۱۵۰۰مینیبوس فرسوده با ون بنزینسوز در دستور کار این سازمان قرار گرفت که در فاز اول جایگزین ۶۰۰دستگاه مینیبوس فرسوده اجرا خواهد شد.
به گفته امی در حال حاضر ۵۰دستگاه «ون» بنزینسوز خریداری شده وارد کشور شده و مراحل واگذاری آن در حال انجام است.
طرح نوسازی مینیبوسهای فرسوده پیش از این نیز چندین بار مطرح اما در فازهای قبل به دلیل مناسب نبودن خودروهای تولید شده در داخل کشور این طرح به مرحله اجرا نرسید.
امی در این خصوص اظهار داشت: طرح نوسازی مینیبوسهای فرسوده دو بار مطرح شد که در مرحله اول ون تولیدی که توسط یک شرکت داخل ساخته شده بود از اتاق مناسب برخوردار نبود که این امر منجر به ارجای ونهای تولیدی شد. مرحله دوم نیز ونهای تولیدی نتوانستند استاندارد لازم را کسب کنند که این دو مرحله تاخیر در اجرای این طرح را به همراه داشته است. به گفته امی به دلیل این که شرکتهای خودروساز نتوانستند خودروی «ون» با کیفیت را به تولید رسانند سازمان بهینهسازی با همکاری بخشخصوصی مجبور به مذاکره با طرف خارجی شد که در این خصوصی با یک شرکت کرهای توانستیم به توافق برسیم.
وی از اختصاص ۹میلیون یارانه به دارندگان مینیبوسهای فرسوده خبر داد و گفت: تسهیلات این مینیبوسها با سود سالانه ۱۷درصد و طی ۶ ماه به متقاضیان واگذار میشود.
براساس اعلام سازمان بهینهسازی در فاز اول مینیبوسهای مدل ۶۰ تا ۶۴ به مدت دو ماه فرصت دارند تا نسبت به تعویض مینیبوس فرسوده خود اقدام کنند.
امی در ادامه عمر ناوگان حملونقل عمومی در شهرهای بزرگ دنیا را ۲۰ سال قید کرد و اظهار داشت: در حالی که عمر ناوگان حملونقل عمومی در دنیا ۲۰ سال است این امر در تهران به بیش از ۴۰ سال میرسد که این امر تنها مختص مینیبوسها نبوده بلکه تاکسیها را نیز شامل میشود.
طرح جایگزینی موتورسیکلتهای دو زمانه متوقف شد
علاوه بر اجرای طرح اسقاط و جایگزینی مینیبوسهای فرسوده سازمان حفاظت محیط زیست طرح جایگزینی موتورسیکلتهایی و زمانه را نیز در دستور کار خود قرار داد که براساس این طرح این سازمان میباید تا پایان سال گذشته ۳۰هزار موتورسیکلتها چهارزمانه را جایگزین دوزمانهها کند. امی در این خصوص نیز اظهار داشت تاکنون سه فاز از طرح جایگزینی موتورسیکلتهای دوزمانه اجرا شده که فاز اول و دوم و به دلیل استقبال دارندگان اینگونه موتورسیکلتها به صورت کامل به مرحله اجرا درآمد اما فاز سوم این طرح با وجود سه بار تمدید از سوی سازمان محیطزیست با عدم استقبال مواجه شد بهطوریکه در این فاز تنها سه هزار موتور سیکلت دوزمانه جایگزین موتورسیکلتهای چهارزمانه شد.
به گفته امی پس از سه بار تمدید از سوی سازمان محیطزیست طرح جمعآوری موتور سیکلتهای دوزمانه متوقف شده و به مرور این موتور سیکلتها از رده خارج میشوند.
به گفته امی موتور سیکلتهای جدید دارای استاندارد یورو یک هستند که در سال گذشته برای کشور ما تاییده شده است.
گازوئیل استاندارد در راه است
یکی دیگر از مباحث مطرح شده در مراسم افتتاح طرح جایگزینی مینیبوسهای دیزل فرسوده بحث غیراستاندارد بودن گازوئیل مصرفی در کشور بود که فاطمه واعظجوادی رییس سازمان محیطزیست کشور در این خصوص اظهار داشت: هیات وزیران در اولین مصوبات خود وزارت نفت را مکلف به تولید و عرضه گازوئیل با استاندارد یورو ۵ کرد. درحالحاضر نیز چهار پالایشگاه در حال انجام طرح گوگردزدایی هستند که این طرح باید در سال ۱۳۹۰ به بهرهبرداری کامل برسد.
به گفته واعظ جوادی گازوئیل مصرفی در ناوگان اتوبوسرانی کشور درحالحاضر دارای ۳۵۰ PPM است که این رقم برای ناوگان مینیبوسرانی به۵۵۰ PPM میرسد بدیهی است ارقام فوق نشان دهنده فاصله بسیار گازوئیل مصرفی در ایران با استانداردهای جهانی است.
واعظ جوادی معتقد است با اجرای طرح گوگردزدایی در کشور گوگرد موجود در گازوئیل مصرفی در کشور به۵۰ PPM میرسد که
در آن زمان ما به استاندارد جهانی دست خواهیم یافت.
ارسال نظر