خبرانتقاد کارشناسان از سیاستهای نادرست مصرف سوخت
بیتوجهی دولت به استفاده از سوخت الپیجی در خودروها
گروه خودرو -با توجه به رتبه ۱۰۴ ایران در میان ۱۴۰ کشور دنیا از نظر استانداردهای آلایندگی، سوخت ال.پی.جی (LPG) از جمله سوختهایی بود که میتوانست در رفع مشکل آلایشهای زیست محیطی و رفع بحران آلودگیهای شهری کمک شایانی کند.هم اکنون برخلاف قانون مصوب و به دلایل غیرکارشناسانه، بهرهمندی خودروهای دوگانه سوز از سوخت ال.پی.جی حتی در اولویتی بسیار پایینتر از گاز سی.ان.جی قرار گرفته است.
با فاصله کوتاهی از کاهش استفاده از این اکسیژن مایع در خودروهای در سال ۸۴ حدود ۱۶۷هزار میلیارد ریال صرف هزینه اجتماعی مشکلات مربوط به آلایندگیهای زیست محیطی در کشور شد که به طور قطع این مسئله در حال حاضر، هزینههای سنگین تری را بر دوش دولت گذاشته است.
از طرفی طی سالهای اخیر قیمت گذاری LPG درهالهای از ابهام قرار گرفته است، در همین حال سایر کشورها با توسعه سوخت LPG در خودروها از ایران پیشی گرفته اند، در حالی که ایران هزینههای گزافی را صرف واردات بنزین میکند و دولت همچنان توجهی به مزیتهای استفاده از LPG ندارد.
استفاده از سوخت LPG در کاهش آلودگی هوا موثر است
بنابراین گزارش، حسن مرادی عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه بیش از سه چهارم کشورهای دنیا از ال.پی.جی برای سوخت خودروهای خود استفاده میکنند، میگوید: هماکنون در کشورهایی مانند انگلستان، آلمان و ژاپن و بسیاری کشورها که به سمت استفاده از گاز در حرکتند و به صورت گسترده از سوخت LPG برای خودروها استفاده میکنند.
این عضو کمیسیون انرژی با یادآوری سرمای بیش از حد هوا در زمستان سال گذشته، ال.پی.جی را برای جلوگیری از یخزدگی مناسبتر از سایر سوختها میداند و در خصوص جایگاههای این سوخت بیان میکند: در حال حاضر ۲۸ جایگاه عرضه سوخت LPG در کشور وجود دارد، که در شهرهای بزرگ به خصوص تهران جایگاههای این سوخت رو به کاهش بود و با تلاشهای صورت گرفته دو جایگاه بسته شدهاین سوخت نیز بازگشایی شده است.
وی با ابراز تاسف از پیشی گرفتن استفاده از این سوخت توسط برخی کشورها از ایران، در زمینه صادرات مخزن و کیت LPG، اظهار میکند: چند سال پیش برخی کشورهایی که در مجاورت کشورمان قرار داشتند، استانداردهای خود را در زمینه مخزن و کیت LPG از ایران دریافت میکردند و هیچگونه امکاناتی نیز در زمینه تولید این محصولات نداشتند، اما هماکنون به صادرکننده این محصولات به ایران تبدیل شدهاند.
سیانجی و ال.پی.جی مکمل یکدیگرند
سید مجدالدین دشتی دبیر کمیته تولیدکنندگان کیت گازسوز و تجهیزات جانبی انجمن قطعه سازان، نیز در این خصوص میگوید: ال.پی.جی(LPG) به موازات بحث مبارزه با آلودگی هوا و با توجه به قانون نحوه و چگونگی جلوگیری از آلودگی هوا مصوب ۱۳۷۴ و آیین نامه اجرائی آن مصوب ۱۳۷۶ به عنوان تنها راه حل جایگزین از سوی مهندسان مشاور ژاپنی برای ایران مطرح شد.
دشتی با بیان اینکه طی ۱۰سال گذشته مصرف بنزین نسبت به سایر تولیدات نفتی افزایش چشمگیری پیدا کرده و تقریبا دو برابر شده است، تصریح میکند: هم اکنون روزانه ۲۸۷میلیون مترمکعب گاز تولید میشود که در سال ۱۳۷۰ حدود ۲۰۴میلیون مترمکعب بوده است که این میزان ۳۰میلیون مترمکعب در روز در سرچاهها میسوزد. به گفته دبیر کمیته تولیدکنندگان کیت گازسوز؛ وزن مخصوص بنزین برابر ۷۳درصد کیلوگرم بر هر لیتر و ارزش حرارتی آن معادل ۸۳/۴۵ مگاژول بر هر کیلوگرم است در حالیکه وزن مخصوص ال.پی.جی، ۵۴/۰ کیلوگرم بر هر لیتر و ارزش حرارتی آن برابر ۲۷/۴۷ مگاژول بر هر کیلوگرم است.
وی تاکید میکند: ارزش حرارتی یک کیلوگرم ال.پی.جی برابر ۰۳/۱ ارزش حرارتی یک کیلوگرم بنزین و سهدرصد بیشتر است.دشتی با بیان اینکه سوخت «سی.ان.جی» و «ال.پی.جی» مقابل یکدیگر نبوده و مکمل هم هستند، اضافه میکند: حدود ۱۰۰هزار خودرو در سال ۱۳۷۶ به سوخت ال.پی.جی مجهز شد و متاسفانه به دلیل قیمتها و اظهارات غیر کارشناسی این سوخت به فراموشی سپرده شد.
دبیر کمیته تولیدکنندگان کیت گازسوز با بیان اینکه متاسفانه هم اکنون فقط چهار تولیدکننده تجهیزات ال.پی.جی در کشور فعالیت میکنند، میگوید: هزینه نصب و تجهیز یک خودرو به سوخت ال.پی.جی، حدود چهارمیلیون ریال است و قیمت این سوخت نیز در بازار جهانی بین هشت تا ۱۰درصد کمتر از هر لیتر بنزین است.وی با بیان اینکه روزانه ۱۲هزار تن ال.پی.جی در کشور تولید میشود، خاطرنشان میکند: گفته میشود که مخزن ال.پی.جی سنگین تر از سی.ان.جی است در حالیکه ورق مخزنهای ال.پی.جی ۵/۳ و سی.ان.جی ۵/۷ است، همچنین مساله وارداتی بودن ال.پی.جی و پرداخت سوبسید برای آن نیز صحت ندارد.دشتی میافزاید: اختصاص ۷/۵درصد از GDP کشور برای بهداشت و سلامت ناشی از آلودگی هوا و با توجه به اینکه نزدیک به ۷۵درصد آلودگیهای زیست محیطی ناشی از احتراقات سوختی است که بیشتر مسئله استفاده از گازها در سوخت خودرو را نمایان میکند.
دولت از توسعه ال.پی.جی غفلت کرده است
محمد قمی عضو کمیسیون انرژی مجلس، با اشاره به اینکه ال.پی.جی یکی از گازهای مناسب و ارزشمندی است که در مقایسه با گاز سی.ان.جی مزایای بسیاری دارد، اظهار میکند: طبق مصوبه اصل ۱۳۸ قانون اساسی، در راستای توسعه استفاده از سوختهای جایگزین و تنوع در سبد سوخت و کاهش بار مالی واردات بنزین، وزارت نفت مکلف است نسبت به توسعه استفاده از گاز مایع نفتی در خودروهای پرمصرف موجود به نحوی اقدام کند که طرح استفاده از گاز مایع نفتی به عنوان مکمل طرح استفاده از گاز طبیعی فشرده باشد.
وی با اشاره به اینکه باید در زمینه استفاده از LPG شفافیت لازم در کشور ایجاد و تمام ذهنیتهای غیر واقعی در این زمینه پاک شود، تصریح میکند: این مسئله در قانون پیش بینی شده که دولت موظف است جایگزینهایی برای بنزین قرار دهد و زمانی که گاز مایع مطلوبیت بیشتری دارد، دولت بر حسب تعهد خود باید آن را انجام و در راستای توسعه آن تلاش کند.قمی با اشاره به نامطلوب بودن گازی که به خودروهای سی.ان.جی سوز وارد میشود، بیان میکند: گاز فشردهای (سیانجی) که در حال حاضر از آن برای سوخت خودروها استفاده میکنیم ناخالصیهایی دارد که موجب میشود موتور وسایل نقلیه پس از مدتی دچار اشکال شود. این عضو کمیسیون انرژی با تاکید بر اینکه دولت در زمینه تولید سوخت مناسبی نظیر ال.پی.جی ضعف دارد، تصریح میکند: چنانچه دولت میخواهد قیمت بنزین منطقی و عادلانه شود یکی از مطلوبترین روشها این است که از گاز سوز شدن وسایل نقلیه غفلت نکند.وی با تاکید بر لزوم اجرای قانون توسط دولت، اظهار میکند: برمبنای قانون باید خودروها گازسوز شوند و زمانی که بین انواع سوختهای گازی یکی از مطلوبیت بیشتری برخوردار است باید زمینههای استفاده از آن گسترش یابد نه اینکه جایگاههای این سوخت به دلایل غیرکارشناسی بسته شود. قمی در خصوص برخی انتقادات به سوخت ال.پی.جی، یادآور میشود: هزینه راهاندازی جایگاه LPG به مراتب کمتر از جایگاههای «سی.ان.جی» است و خودروی مجهز به «ال.پی.جی» هیچ گونه افت راندمانی ندارد.
وی با بیان این که سوخت «ال.پی.جی» از هر نظر به نفع مصرفکنندگان و جامعه است میافزاید: دولت باید پاسخگوی عدم اجرای مصوبات قانونی در رابطه با سوخت «ال.پی.جی» باشد، زیرا این مساله دستیابی به اهداف بهینهسازی مصرف سوخت خودروها را نیز سرعت میدهد.
این گزارش میافزاید: کارشناسان در مورد میزان ایمنی سوخت ال.پی.جی بر این باورند که با توجه به گذشت زمانی بالغ بر هشت سال از نخستین خودروهایی که به ال.پی.جی در کشور مجهز شدند- و برخلاف اینکه تعداد زیادی از این ۱۰۰هزار خودرو، تاکسی و یا خودروهای پرمصرف بوده است گزارشی مبنی بر ناایمن بودن دریافت نشده و حوادث احتمالی ایجاد شده در استفاده ناصحیح از کپسول خانگی در خودروها است.
ارسال نظر