اعجوبهای به نام نانو
گروه خودرو-در سرسرای مرکز تحقیقات شرکت خودروسازی تاتاموتورز هند که در نزدیکی تاسیسات تولیدی این شرکت در حومه شهر پیون قرار گرفته دو خودرو بر روی سکویی در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته است. یکی از این دو خودرو نمونه کاملی از «نانو»، محصول ۲۵۰۰دلاری تاتا است که ماه ژانویه سالجاری میلادی رونمایی شد و بهرغم برخورداری از همه استانداردهای ایمنی خودروهای به مراتب گرانتر موجود در بازار هند قیمتی به مراتب پایینتر دارد. آنگونه که گمان میرود تولید و عرضه نانو سرآغاز انقلابی در عرصه خودروهای ارزان خواهد بود. دیگر خودرو روی سکو قرار گرفته، نمونه برش خورده از بغل نانو است که تمامی بخشهای داخلی این محصول را در برابر چشمان بازدیدکنندگان قرار میدهد.
راوی کانت، مدیرعامل شرکت تاتا با اشاره به نمونه برش خورده میگوید: از کارکنان واحد تحقیقات خواستهایم به این مساله فکر کنند که چطور میتوان بدون کاستن از کیفیت نانو از قیمت آن کاست.
تلاش برای ساخت ارزانترین خودروی دنیا هنوز به خط پایینتر نرسیده است. اگرچه نانو از پاییز سالجاری میلادی وارد بازار میشود، اما خاستگاه طرح به سال ۲۰۰۳ میلادی و زمانی که راتان تاتا، رییس هیاتمدیره تاتاموتورز که بخشی از مجموعه شرکتهای تاتا به ارزش ۵۰میلیارد دلار است تولید خودرویی مردمی را برای تاتا هدفگذاری کرد.
تاتا برای تیم طراحی که توسط مهندس ۳۲ساله توانمند و جاهطلبی به نام گریش واگ مدیریت میشد سه محور تبیین کرد. محصول نهایی باید ارزان تمام میشد، منطبق با استانداردهای ایمن و زیستمحیطی بوده و تا آنجا که به مولفههایی چون سرعت و مصرف سوخت مربوط میشود باید خودرویی قابل قبول از آب درمیآمد.
تیم طراحی در ابتدا به طرحی رسید که به جای در، میلههایی در اطراف داشت و سقفی از برزنت پلاستیکی ضخیم سرنشینان را در برابر بارانهای موسمی شدید محافظت میکرد. این نمونه بیشتر به چهار چرخهای موتوردار شبیه بود تا خودرویی تمام عیار و همانطور که واگ هم اذعان دارد هیچکس آن را جدی نگرفت.
این شرکت به کاتالیزور برای تسریع برنامه تولید خودروی ارزان در تاتا موتورز تبدیل شد. واگ تصمیم گرفت برای جبران شکست اقدام به طراحی خودرویی کند که دیگر چهارچرخهای موتوردار خوانده نشود.
حرکت در طول تاریخ
داستان طراحی نانو تلفیقی از خلاقیت و نبوغ در داخل و خارج تاتاموتورز است. تاتا در گام اول مدیران تمامی شرکتهای تامین قطعه برای تاتا را به نشست ویژه فرا خواند و پس از نشان دادن آن نمونه اولیه خام خواستار مساعدت و کمک آنها شد.
شرکتهای طرف قرارداد تاتا از جمله بوش آلمان که کامپیوتر مرکزی خودرو را تولید میکند نسبت به موفقیت طرح تردید داشتند. طرفهای محلی هم چندان با خوشبینی به آن نگاه نمیکردند.
با این حال تاتا اصرار داشت و دائما تکرار میکرد در صورت موفقیت پروژه نانو نه تنها تاریخ صنعت خودرو پیچ دیگری را پشت سر میگذارد که شرکتهای دستاندرکار این پروژه قادر به باز تعریف ظرفیتها و توانمندیهای تولید خود در غالب آن خواهند بود.
گروه رانه که از تامین کنندگان قطعه برای تاتا است و سیستم فرمان محصولات این شرکت را تامین میکند روی کاهش وزن این سیستم متمرکز شد. میل فرمان توپر را با لوله فولادی توخالیای جایگزین کردند که وزن کل سیستم و به تبع آن هزینه ساخت را به طور قابل توجهی کاهش داد.
در حالی که فرمان خودرو به طور طبیعی از دو قطعه تشکیل میشد با طراحی مجدد سیستم فرمان تک قطعهای شدن تا مراحل ماشین کاری و ساخت پیش میرود.
هاریش لاکشمی، مدیرعامل گروه رانه با تاکید بر این که تولید سیستم فرمان تک قطعهای پیش از این سابقه داشته اما هدف از ساخت آن کاهش قیمت و وزن محصول نهایی نبوده است این نوآوری را خلاقانه توصیف میکنند.
شرکت GKNINDIA از زیر مجموعههای شرکت بینالمللی GKN که تامینکننده پلوس برای محصولات تاتا است طی یک سال ۳۲ نمونه از پلوسیهای جدید را برای نانو طراحی کرد.
این شرکت با به خدمت گرفتن طراحان GKN در ایتالیا و فرانسه عاقبت موفق به تولید پلوسی شد که سبکتر و ارزانتر از نمونههای متعارف بود. از آنجا که نانو، دیفرانسیل جت است GKN، شصتی ساده که حداقل نیاز را به ماشین کاری دارد برای این محصول تولید کرد.
روند ماراتنوار
تیم طراحی نانو کمکم گسترش یافت تا آنجا که تعداد مهندسان این تیم به ۵۰۰ نفر رسید. سر هم کردن قطعات طراحی شده برای نانو آسان نبود.
به عنوان مثال باید به قوای محرکه این محصول اشاره کرد که سه بار طراحی شد.
در حالی که مهندسان طراحی بدنه کار خود را تمام کرده بودند تغییر موتور موجب شد که آنها ناچار به افزایش ۱۰ سانتیمتری طول خودرو شوند. دقت به جزئیات موجب شد که محصول نهایی، خودرویی راحت از کار درآید. این مساله وقتی در کانون توجه قرار گرفت که راتان تاتا در نمایشگاه خودروی هند و زمانی که نانو رونمایی شد بهرغم جثه درشت خود به راحتی توانست سوار آن شده و پیاده شود.
واگ در ابتدا سعی کرد موتوری آماده را برای نصب روی نانو بیابد و به همین دلیل هم موتورهای کوچک موجود در بازار را مورد بررسی قرار داد.همه نمونهها نامناسب بود به همین دلیل او در سال ۲۰۰۵ تصمیم گرفت موتور را طراحی کند. نمونه اول ۴۳۰ سیسی حجم داشت و وقتی روی موتور اولیه نصب شد فاقد قدرت لازم بود.
در مرحله بعد حجم موتور را ۹درصد افزایش داد و در نهایت موتوری به حجم ۶۳۰ سیسی طراحی کرد که افزایش اندازه موتور موجب شد طراحان بدنه فضای جلوی پا را هم باز طراحی کنند تا امکان نصب موتور در محفظه زیر کاپوت فراهم آید.در نهایت ران تاتا که مردی بلند قد است خواستار طراحی دوباره اتاق به گونهای شد که افراد بلند قد هم به راحتی بتوانند سوار نانو شده، پیاده شوند و سواری خوبی با آن داشته باشند.
روند تولید نانو به مسابقهای از خلاقیت و نبوغ تبدیل شد که همه دستاندرکاران تولید این محصول در آن مشارکت داشتند. این خلاقیت و نوآوری به تولد نانو منجر شد که محصولی منحصر به فرد در بازار خودرو تلقی میشود.
ارسال نظر