خواب‌هایی که «اولاند» برای خودروسازی ما می‌بیند

گروه خودرو - پیگیری روند انتخابات فرانسه، از بسیاری جهات برای دولتمردان کشورمان حائز اهمیت بود.

با پایان دور اول انتخابات و قرار گرفتن سارکوزی در لبه پرتگاه، پیش‌بینی‌ها حاکی از آن بود که فرانسوا اولاند، سوسیالیست فرانسوی به طور حتم برنده دور دوم انتخابات خواهد شد. با این پیش‌بینی‌ها بود که گمانه‌زنی در مورد آینده روابط اقتصادی، سیاسی ایران و فرانسه از سوی کارشناسان و آگاهان به امور جاری شکل گرفت.

اینکه نیکلا سارکوزی به لحاظ شخصیتی مایل بوده تا از وی به عنوان شخصیتی تاثیرگذار در مسائل سیاسی و اقتصادی نام برده شود، تاثیرش را در روابط ایران و فرانسه به‌خصوص بر سر فعالیت‌های هسته‌ای ایران گذاشته بود. همچنین وی پرچمدار و برنامه‌ریز تحریم‌های بین‌المللی ایران از سوی دیگر کشورها به‌خصوص کشورهای غربی بود.به اعتقاد برخی از کارشناسان بسیاری از مواضع سارکوزی از ارتباط تنگاتنگ وی با ایالات‌متحده آمریکا ناشی می‌شد.

حال پس از اعلام خبر پیروزی فرانسوا اولاند سوسیالیست فرانسوی، نگاه‌ها به خصوص در ایران به رویکرد وی در قبال مسائل سیاسی، اقتصادی معطوف شده است. هر چند برخی کارشناسان روابط بین‌الملل معتقدند که تا وقتی وی زمام امور را به دست نگیرد نمی‌توان ارزیابی دقیقی از رویکرد وی در مورد ایران داشت، اما این نکته برای همه محرز است که حزب سوسیالیست، بر نزدیکی بیشتر بر توده‌های مردم و کارگران تاکید دارد که با توجه به مشکلات معیشتی مردم طی چند سال گذشته وی به طور حتم تصمیماتی اتخاذ نخواهد کرد که موجبات نارضایتی توده‌های مردم را فراهم آورد.

اما گذشته از مواضع رییس‌جمهور جدید فرانسه، آن چه بعد از نتایج دور دوم، اذهان بسیاری از صنعتگران به خصوص زنجیره خودروسازی کشور را به خود مشغول کرده، سرنوشت ادامه همکاری ایران با خودروسازان فرانسوی است.

حال این سوال مطرح است که رویکرد اولاند گذشته از مسائل سیاسی همچون پرونده هسته‌ای ایران،در قبال ارتباط تنگاتنگ برخی شرکت‌های فرانسوی با ایران چگونه خواهد بود.

هر چند پس از اتحاد گروه پژو سیتروئن و جنرال موتورز، برخی آن را برنامه‌ای از پیش تعیین شده از سوی دولت‌های غربی برای تحریم صنعت خودرو کشورمان ارزیابی کردند، اما ظاهرا هنوز اتفاق خاصی به غیر از بروز مشکلاتی در نقل‌و‌انتقالات پولی یقه طرف‌های ایرانی، فرانسوی را نگرفته است.

اما این اتحاد در وهله اول به ضرر کارمندان و کارگران فرانسوی شد که در کارخانه اولنه در حومه پاریس مشغول به کار بودند. در کارخانه مذکور بیش از سه هزار و پانصد نفر از کارکنان شرکت پژو- سیتروئن فعالیت می‌کنند. پژو پس از مشارکت با جنرال موتورز تاکید کرده بود که این کارخانه را تعطیل خواهد کرد.

حال کارکنان کارخانه اولنه که انتخابات جاری را دنبال می‌کردند، امیدهای زیادی به پیروزی اولاند داشتند چرا که معتقد بودند این عضو حزب سوسیالیست فرانسه به طور حتم آنان را از شرایط موجود نجات خواهد داد.

با این حال در زمان تبلیغات انتخابانی هیچ یک از دونامزد متعهد نشده بودند که کارخانه را باز نگه دارند.

با این وجود پس از شکل‌گیری اتحاد پژو - سیتروئن و جنرال موتورز نگرانی‌ها از قطع ارتباط خودروسازان فرانسوی با زنجیره خودروسازی کشورمان بیشتر شد، این در شرایطی است که هم اکنون ۴۰ درصد بازار خودرو کشورمان با همکاری شرکت پژو تامین می‌شود. حال این سوال به طور جدی مطرح است که با روی کارآمدن اولاند، این زنجیره ارتباطی چگونه به کار خود ادامه خواهد داد. آیا رییس‌جمهور جدید فرانسه همچون سارکوزی تعلق خاطر جدی به سیاست‌های اتخاذ شده از سوی آمریکا ندارد، راه را برای ارتباطات جدید و یا هموار کردن؛ همکاری‌های جاری مرتفع خواهد کرد؟

و یا اینکه وی سیاست سختگیرانه‌تری نسبت به سارکوزی اتخاذ می‌کند و کمر به قطع همکاری زنجیره خودروسازی فرانسه با ایران خواهد بست؟ هر چند به اعتقاد برخی آگاهان به مسائل بین‌المللی اظهار نظر در این مورد کمی زود است، اما اتحاد شکل گرفته توسط پژو - سیتروئن و جنرال موتورز که در زمان سارکوزی اتفاق افتاد، خیلی بر روابط زنجیره خودروسازی دو کشور تاثیرگذار نبود.

از سوی دیگر خودروسازان کشورمان نیز معتقدند که این اتحاد نقشی بر عملکرد آنها نداشته است این در حالی است که به گفته برخی منابع آگاه روند تاثیرگذاری به تدریج و با فاصله زمانی زیاد بر صنعت خودرو و قطعه اثرگذار خواهد بود.

در همین حال شرکت پژو- سیتروئن در تاریخ ۲۹ فوریه ۲۰۱۲ اتحاد استراتژیک و بلند مدت خود را اعلام کرد.

در این اعلامیه پژو به صراحت اعلام کرد که «پس از اتحاد استراتژیک دو شرکت به‌صورت مستقل و با رعایت اصل رقابت پذیری به بازاریابی و فروش محصولات خود ادامه خواهند داد.»

تاکید پژو- سیتروئن هر چند بر فعالیت مستقل دو شرکت است، با این حال نمی‌تواند خیلی بر عملکرد این شرکت در ارتباطش با ایران بی تاثیر باشد، چرا که این اتحاد در دوران رییس‌جمهوری سارکوزی شکل گرفت و وی نیز یکی از سردمداران وضع تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران بود.

حال در شرایطی حزب سوسیالیست بر مسند قدرت نشسته که به گفته اولاند، دغدغه وی رفع مسائل اقتصادی و معیشتی مردم، رفاه بیشتر و خدمات درمانی و آموزشی بهتر، کاهش سن بازنشستگی و اشتغال است.

به گفته برخی کارشناسان در طی سال‌های گذشته با توجه به بحران اقتصادی و تجاری حاکم در اروپا، شرایط معیشتی برای مردم فرانسه سخت تر شده است.

حال این سوال برای بسیاری از کارشناسان مطرح است که آیا رییس‌جمهور منتخب فرانسه بر محدودیت‌های بیشتر با ایران تاکید خواهد کرد یا با توجه به شرایط موجود اصل را بر همکاری و یافتن زمینه‌هایی برای توسعه و همکاری بیشتر قرار می‌دهد.

مشکل، نقل و انتقالات پولی است

رضا نجفی‌منش عضو هیات مدیره انجمن قطعه‌سازان و همچنین یکی از اعضای اتاق ایران و فرانسه در واکنش به طرح این سوال که چه پیش‌بینی از وضعیت زنجیره خودروسازی کشورمان با روی کارآمدن اولاند رییس‌جمهور این کشور دارد، عنوان می‌کند که روی کارآمدن رییس‌جمهور جدید خیلی در سیاست‌های کلی این کشور تغییراتی به‌وجود نخواهد آورد، حال آنکه اولاند برخلاف سارکوزی بیشتر به مسائل داخلی اهمیت می‌دهد تا امور بین‌المللی.

وی با تاکید بر اینکه پژو شرکتی خصوصی است و دولت‌ها خیلی در امور مربوط به شرکت‌های خصوصی دخالت نمی‌کنند اظهار داشت که سارکوزی حساسیت ویژه‌ای نسبت به همکاری و ارتباط شرکت‌های فرانسوی با ایران داشت، و همین عامل سبب شد که برخی اتحاد استراتژیک پژو و جنرال موتورز را با هدف تخریب زنجیره خودروسازی ایران، تلقی کنند.

وی همچنین به این نکته اشاره می‌کند که هم‌اکنون ایرادی که به اولاند می‌گیرند این است که وی در هیچ وزارتخانه دولتی مشغول نبوده است، اما طرفدار کارگران است و می‌خواهد در امور اقتصادی و حل مشکلات معیشتی مردم پیشرو باشد.

نجفی منش بر همین اساس استدلال می‌کند که ممکن است با این روند، رییس‌جمهور جدید حتی نگاه ویژه‌ای نیز به همکاری شرکت‌های فرانسوی با ایران داشته باشد.

این عضو اتاق ایران و فرانسه همچنین خبری از انجمن قطعه‌سازان فرانسه می‌دهد و تاکید می‌کند که اعضای این انجمن هم اکنون لابی‌ای تشکیل دادند و مذاکراتی نیز با مدیر عامل پژو و مقامات دولتی داشته‌اند تا راهکاری برای رفع همکاری با شرکت‌های ایرانی پیدا کنند.

نجفی منش در ادامه عنوان می‌کند که هم اکنون پژو به طور رسمی قطع ارتباط خود با ایران را اعلام نکرده این در حالی است که نقل و انتقالات پولی معضلی است که مانع همکاری شرکت‌های خودروسازی دو کشور شده است.