خودروهای فرسوده امسال، جایگزین ندارند

گروه خودرو - شرایط پیش ثبت‌نام طرح بدون جایگزین (نقدی) در بهار ۹۱ اعلام شد تا نوسازی خودروهای فرسوده در برنامه پنجم توسعه همچنان ادامه داشته باشد.

بر این اساس شرایط پیش ثبت‌نام طرح بدون جایگزین خودروهای فرسوده از دو طریق اینترنتی و حضور در مراکز اسقاط صورت می‌گیرد و صاحبان خودروهای فرسوده از مدل ۵۶ تا ۶۸ می‌توانند در این طرح شرکت کنند. ثبت نام به صورت حضوری همین حالا در مراکز انجام می‌شود و ثبت‌نام ‌اینترنتی هم از اواسط هفته دیگر امکان پذیر خواهد بود.

در همین حال روز گذشته امیررضا رجبی معاون نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور در نشست خبری خود با خبرنگاران با اشاره به وجود ۴۰۰ هزار سواری شخصی فرسوده اعلام کرد که تمهیدات لازم برای از رده خارج کردن این تعداد خودرو که مدل‌های بین سال‌های ۱۳۵۶ تا ۱۳۶۸ را شامل می شود، در قالب طرح بدون جایگزین در سال ۹۱ آماده شده است.

وی تاکیدکرد که در طرح سال ۹۱ یک فرصت خوب برای دارندگان این خودروها در نظر گرفته شده، به طوری که براساس این طرح مدیریت حمل و نقل و سوخت تا تاریخ ۳۱ خردادماه امسال شرایط پرداخت را معادل سال ۹۰ قرار داده است.

رجبی تاکید کرد که به این ترتیب کسانی که برای اسقاط خودروهای خود از دو راه مراجعه به مراکز اسقاط خودرو و یا ثبت نام اینترنتی اقدام کنند ارزش گواهی اسقاط بیشتری را نسبت به کسانی که بعد از این تاریخ اقدام به ثبت نام کنند دریافت خواهند کرد.

رجبی مبلغ ارزش گواهی اسقاط خودروهای فرسوده را بسته به مدل خودروها دانست به این صورت که از مدل ۱۳۵۶ تا ۱۳۵۸، ۱۰ میلیون ریال، از ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۲، ۱۲ میلیون ریال، از مدل ۱۳۶۳ تا ۱۳۶۴، ۱۳ میلیون ریال، مدل ۱۳۶۵مبلغ ۱۵ میلیون ریال، مدل ۱۳۶۶ تا ۱۳۶۸، نیز ۱۵ میلیون ریال خریداری می‌شود.

رجبی خروج این تعداد خودرو را وابسته به مراجعه متقاضیان دانست و گفت: ما از لحاظ تامین منابع هیچ مشکلی نداریم و این ۴۰۰ هزار خودرو ظرف امسال و سال آینده از رده خارج خواهند شد و حتی اگر تمام دارندگان این خودروها امسال هم برای ثبت‌نام مراجعه کنند، هیچ مشکلی وجود ندارد.

معاون نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور با اشاره به اینکه امسال اولویت اسقاط کردن خودروها با طرح‌های بدون جایگزین خواهد بود، گفت: صاحبان خودرو همزمان با ثبت‌نام در طرح نقدی خودروهای فرسوده باید یک حساب جاری جام بانک ملت افتتاح کنند تا پس از استعلام شماره ملی دارنده این حساب، مبلغ خودرو به حساب شخص واریز شود.

متقاضیان می‌توانند برای ثبت نام اینترنتی این طرح نیز به آدرس WWW. NOSAZIN.NET که برای نخستین بار مهیا شده مراجعه کنند. ثبت نام اینترنتی از هفته آینده امکان پذیر است و مالکان خودروهای فرسوده برای ثبت نام از هر دو راه مراجعه حضوری و اینترنتی می‌توانند اقدام کنند که برای این کار باید پلاک منطقه‌ای (ایران) و یا گواهی تسجیل از راهور ناجا را دارا باشند. همچنین داشتن سند قطعی به نام مالک خودروی فرسوده و یا وکالت بلاعزل از مالک هم ضروری است.

شرایط خروج خودروهای فرسوده در سال جاری در شرایطی است که طی سال‌های گذشته، خودروی جایگزین با وام بانکی در دستور کار این ستاد قرار داشت. عدم تامین به موقع خودرو و وام بانکی مشکلاتی را برای دارندگان خودروهای مذکور به‌وجود آورد با این شرایط، رجبی تاکید می کند که متقاضیان بیشتر طرح بدون جایگزین را می پسندند.

تسریع نوسازی کامیون‌ها و مینی بوس‌ها

یکی دیگر از برنامه‌های سال ۹۱ تسریع در روند نوسازی کامیون‌ها و مینی‌بوس‌ها در کشور است. به گفته رجبی کار اسقاط کامیون‌ها از سال ۹۰ آغاز شد اما آمار آن راضی‌کننده نیست.

به گفته رجبی در حال حاضر اولویت اسقاط و نوسازی کامیون‌ها با شرکت‌های حمل و نقل است همچنین تسهیلات بلاعوض برای اسقاط آنان در سال جاری اختصاص یافته که بانک‌ها مسوول پرداخت آن خواهند بود.

وی تاکید می‌کند که در سال گذشته بیش از۵۰۰ دستگاه کامیون و۱۹۰۰ دستگاه مینی‌بوس نوسازی شده است که امسال نیز قرار است تعداد قابل توجهی از خودروهای سنگین فرسوده نوسازی شوند. به گفته رجبی در بحث خودروهای سنگین فرسوده از جمله مینی‌بوس و کامیون نیز امسال برنامه‌ریزی شده که ۱۰‌هزار از این تعداد نوسازی شوند که تسهیلات ویژه‌‌ای نیز از سوی بانک‌ها برای نوسازی خودروهای سنگین در نظر گرفته شده است.

در حال حاضر و با توجه به وجود ۲۰۰ هزار دستگاه کامیون فرسوده در کشور شاید با واردات کامیون‌های دست دوم این روند سریع‌تر هم پیش برود، اما ورود کامیون‌های دست دوم همچنان در دست بررسی است و معلوم نیست چه زمانی محقق شود.

رجبی همچنین با اشاره به تعامل سال گذشته بانک‌ها و خودروسازان و همچنین مردم در بحث نوسازی خودروهای سنگین تاکید کرد: با ارائه تسهیلات ویژه از سوی بانک‌ها شرایط خوبی برای نوسازی خودروهای سنگین فرسوده فراهم شده است که این طرح امسال با سرعت بیشتری انجام خواهد گرفت.

وی در رابطه با گلایه کامیون داران از شرایط سخت دریافت وام هم گفت: با توجه به سنگین بودن مبلغ وام که بین ۴۵ تا ۸۰ میلیون است تامین ضامن و وثیقه این مبلغ هم به همان نسبت سخت‌گیرانه‌تر است.

سن تاکسی‌ها به زیر ۶ سال رسید

برنامه‌های نوسازی تاکسی‌های فرسوده در سال ۹۱ نیز همچنان ادامه خواهد داشت. رجبی با اشاره به اسقاط ۳۳ هزار دستگاه تاکسی در سال گذشته گفت: روند نوسازی تاکسی‌ها در تهران به خوبی پیش رفت و در برخی از شهرهای کشور کل تاکسی‌های فرسوده نوسازی شد. همچنین نوسازی ۱۱۵ هزار تاکسی فرسوده در چند سال اخیر سن تاکسی‌ها را در کشور به زیر ۶ سال رسانده است.

معاون نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حمل، نقل و سوخت کشور در نشست خبری خود همچنین از طرح جدیدی برای نوسازی ناوگان حمل و نقل روستایی خبر داد و گفت: برای انجام این کار بین ستاد مدیریت حمل، نقل و سوخت کشور و بانک قرض‌الحسنه مهر ایران تفاهم‌نامه‌ای امضا شده است.

صنعت بازیافت خودرو

یکی دیگر از برنامه‌های سال۹۱ ستاد، توسعه و تکمیل صنعت بازیافت خودروهای فرسوده از طریق ایجاد و تکمیل مراکز صنعتی بازیافت است. رجبی نبود این صنعت را حلقه مفقوده نوسازی خودروهای فرسوده دانست و گفت: از سال ۸۵ که این جریان شروع شده صنعت بازیافت و انجام اصولی آن یکی از برنامه‌های جدی بوده که در صورت اجرایی شدن می‌تواند به اصلاح چرخه حمل و نقل بسیار کمک کند.

رجبی با بیان اینکه توجه به این صنعت کمک زیادی به کاهش آلودگی خواهد کرد، افزود: با همکاری سازمان استاندارد ملی ایران، استانداردهایی نیز برای این کار تعیین خواهد شد تا سریع‌تر به اهداف پیش‌بینی شده برسیم.

ممنوعیت تردد خودروهای فرسوده عملی می‌شود؟

تردد خودروهای بالای ۲۵ سال که طبق مصوبه برنامه کاهش آلودگی هوا باید از سال‌ها قبل اجرا می‌شد، ظاهرا این بار هم به‌‌رغم تاکید رییس سازمان حفاظت از محیط زیست اجرا نخواهد شد. بنا به گفته محمدی‌زاده قرار است از تیر ماه سال جاری از تردد خودروهای بالای ۲۰ سال جلوگیری شود، اما رییس پلیس راهور دیروز در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس اعلام کرده که برنامه‌ای برای جلوگیری از تردد خودروهای فرسوده ندارند. سردار اسکندر مومنی در این خصوص گفت: در این زمینه هیچ دستورالعملی به ما ابلاغ نشده و اصولا ما هیچ برنامه و طرح خاصی برای خروج خودروهای فرسوده از شبکه جاده‌ای کشور نداریم.

بر اساس برنامه چهارم توسعه نیز باید خودروهای فرسوده از شبکه خارج می‌شدند که این قانون تا کنون محقق نشده است. با توجه به گفته‌های مؤمنی به نظر می‌رسد این بار هم مانند اسفند ماه ۸۹ که قرار بود از تردد خودروهای فرسوده جلوگیری شود، هیچ اتفاقی رخ ندهد.

روز گذشته رجبی نیز در واکنش به سوال یکی از خبرنگاران در این مورد پاسخ واضح و روشنی نداد.