گروه خودرو- نرخ رشد فروش خودرو در کشور چین در سال ۲۰۱۱ میلادی، بیشتر از ۲۵ درصد بوده و همین مساله سبب شد تا اغلب برندهای خودروساز در اثر فعالیت در این بازار و دیگر بازارهای در حال توسعه آسیا شاهد افزایش درآمد و سودآوری خود باشند. ولی به نظر می‌رسد این وضعیت به پایان رسیده است و اخبار منتشر شده از چین حکایت از عدم سودآوری کلان این بازاربرای برندهای خودروسازی دارد. آمار نشان می‌دهد دولت چین قوانینی برای محدود کردن سطح مبادلات خودرو در شهرهای بزرگ وضع کرده است و قوانین دیگری هم در این کشور در حال بررسی است که در صورت تایید شدن، راه‌اندازی کارخانه خودروسازی برندهایی که تا به حال در این کشور کارخانه نداشته‌اند ممنوع است. جان کایل یکی از تحلیل گران بازار خودرو این قانون تازه را این طور تفسیر می‌کند: «دولت چین با وضع این قانون می‌گوید که ما نمی‌توانیم میهمان تازه را در اقتصاد کشورمان بپذیریم زیرا میهمانان زیادی داریم و همین اندازه برای ما کفایت می‌کند.»

این خبر از یک طرف برای شرکت‌هایی همچون جی ام و تویوتا که کارخانه های بزرگی در چین دارند خوشایند بود زیرا زمینه را برای افزایش سهم آنها در بازار خودرو فراهم می‌کند. ولی از طرف دیگر این پیام برای خودروسازان دنیا به این معنی بود که دیگر رشد ۳۰ درصدی و ۲۵ درصدی فروش خودرو در چین به پایان رسیده است و بخش بزرگی از افراد طبقه متوسط و بالای این کشور خودرو خریداری کرده‌اند.

در حال حاضر جنرال موتورز، بزرگ‌ترین خودرو ساز خارجی فعال در بازار چین است. این شرکت که در سال ۲۰۱۱ میلادی ۱۹/۹ میلیارد دلار سود خالص از فروش محصولاتش در چین به دست آورد در همین سال سهمی برابر با ۱۳ درصد از بازار چین داشت که نسبت به سال ۲۰۰۱ میلادی سه برابر شده بود. در سال ۲۰۰۱ میلادی سهم این برند در بازار خودروی کشور چین کمتر از ۴/۱ درصد گزارش شده بود. فولکس واگن هم یکی دیگر از برندهای خودروسازی دنیا است که سهم بزرگی از بازار خودروی چین را به خود اختصاص داده است.

این برند در زمره اولین برندهایی بود که وارد چین شد و هم اکنون سهمی معادل ۱۱ درصد از کل بازار به این برند اختصاص دارد. این برند در سال گذشته بیش از ۷/۳ میلیارد دلار از فروش محصولاتش در چین درآمد کسب کرد. همچنین درآمد خالص فولکس واگن در سال ۲۰۱۱ میلادی برابر با ۲۰/۵ میلیارد دلار آمریکا بود.

در حال حاضر سهم مالکیت خودرو در کشور چین برابر با ۷/۴ درصد از کل جمعیت این کشور است در حالی‌که ۵۱ درصد از ساکنان کشور ژاپن و ۸۱ درصد از کل ساکنان آمریکا مالک خودرو هستند و این بازارها تا اندازه زیادی اشباع شده است. اما چین جای زیادی برای رشد دارد و پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۱۲ میلادی فروش خودروهای تولید جی ام در کشور چین با افزایش همراه باشد.

هنری اسوارتیکی از تحلیلگران بازار خودرو انتظار دارد رشد فروش خودرو در چین در سال ۲۰۱۲ میلادی کمتر از ۱۷ درصد باشد. اما با وجود کم شدن نرخ رشد فروش خودروهای سواری در بازار چین در سال ۲۰۱۲ میلادی پیش‌بینی‌ها از افزایش نرخ رشد فروش خودروهای لوکس خبر می‌دهد. در سال ۲۰۱۱ میلادی فروش خودروهای لوکس در چین ۱۲ درصد رشد داشته و انتظار می‌رود در سال جاری میلادی نرخ رشد فروش خودروهای لوکس در چین بیشتر از ۱۶ درصد باشد. این در حالی است که پیش‌بینی می‌شود بازار خودروهای سواری در کشور چین تنها ۱۵ درصد درسال جاری رشد کند که نصف نرخ رشد فروش خودرو در سال گذشته خواهد بود.

به هر حال بازار خودروی چین هنوز هم یکی از بازارهای پر رونق برای خودروسازان است ولی این رونق و سود اقتصادی حاصل نصیب شرکت‌هایی می‌شود که در سال‌های گذشته جای خود را در چین تثبیت کرده‌اند نه شرکت‌های دیگر.