گروه خودرو- هرچند سازمان راهداری کشور مسوول تدوین آیین‌نامه واردات کامیون‌های دست دوم به کشور است، اما سازمان مذکور این روزها جهت تدوین مشخصات فنی خودروهای مورد نیاز، جلسات مشورتی با مسوولان خودرویی وزارت صنایع و معادن و بازرگانی و همچنین موسسه استاندارد برگزار کرده است. بر اساس قانون برنامه پنجم توسعه، ورود کامیون‌های کارکرده با عمر کمتر از سه سال به منظور سرعت بخشیدن به طرح نوسازی ناوگان باری بین شهری سال گذشته در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. هر چند این قانون با مخالفت‌هایی از سوی برخی خودروسازان مواجه شد اما به دلیل عدم تامین خودروهای باری در کشور جهت جایگزینی با خودروهای فرسوده، مجلس طبق قانون برنامه پنجم توسعه مجوز ورود کامیون‌های دست دوم را به دولت داد. در همین راستا دی ماه گذشته هیات وزیران با آیین‌نامه اجرایی این قانون موافقت کرد.

حال در شرایطی قرار داریم که شرکت‌های حمل ونقل جاده‌ای پس از مصوبه هیات وزیران به منظور جایگزینی خودروهای فرسوده خود در انتظار ابلاغ آیین‌نامه از سوی سازمان راهداری هستند این در حالی است که سازمان راهداری هنوز آیین نامه مذکور را به شرکت‌های حمل و نقل ارسال نکرده است.

طبق قانون، آیین‌نامه مذکور می بایست تا شهریور ماه امسال ابلاغ و شرکت‌های حمل‌ونقل جاده‌ای نیز در شش ماهه دوم به واردات می‌پرداختند که تاکنون این اتفاق نیفتاده است.

در همین زمینه شهریار افندی‌زاده معاون وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به این سوال خبرنگار ما که از وی پرسید چه زمانی شرکت‌های حمل ونقل جاده‌ای می‌توانند اقدام به واردات خودروهای دست دوم کنند، پاسخ داد :مشخصات فنی این خودروها با مشورت موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی و همچنین مسوولان خودرویی وزارت صنعت و معدن و تجارت در حال تدوین است، و سازمان راهداری با نظرخواهی از مسوولان وزارتخانه مذکور و موسسه استاندارد مشخصات فنی این آیین‌نامه را تهیه خواهد کرد.

وی تاکید کرد که با تهیه مشخصات فنی‌، آیین‌نامه به شرکت‌های حمل و نقل ابلاغ خواهد شد.