گروه خودرو- آزبست نام تجاری چندین ماده معدنی است که به شکل وسیع در تهیه لنت ترمز خودرو به کار می‌رود، این در حالی است که این ماده از آلاینده‌های مهم هوا محسوب می‌شود.

استفاده از آزبست به دلیل سرطان‌زا بودن در بسیاری از کشورها ممنوع شده است. در همین حال هر چند خودروسازان داخلی تاکید دارند که استفاده از آزبست را حدود یک سال گذشته به کلی حذف کردند، اما اولتیماتوم روز گذشته معاون رییس‌جمهور به خودروسازان بار دیگر پرونده آن را باز کرد.

محمد جواد محمدی‌زاده دیروز در گفت و گو با خبرگزاری مهر با اشاره به ممنوعیت استفاده یا خرید خارجی ماده آزبست در شرکت‌های خودروساز داخلی، اعلام کرد که استفاده خودروسازان از ماده آزبست با برخورد قانونی دولت روبه‌رو خواهد شد.

اظهار نظر محمدی زاده در حالی است که چندی پیش مدیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران از میزان آزبست مصرفی در لنت‌های ترمز موجود در بازار پرده برداشت . وی با اشاره به آزمایش‌های صورت گرفته در لنت‌های موجود در بازار عنوان کرده بود که در این آزمایش میزان آزبست ۱۱ نوع لنت ترمز شامل ۶ نوع لنت داخلی و ۵ نوع لنت خارجی مورد ارزیابی قرار گرفته که نتایج همه آزمایش‌ها مثبت بوده است.

وی با اشاره به این که تمام لنت‌های مورد آزمایش ۵ تا ۳۰ درصد دارای آزبست می‌باشند، تاکید کرده بود که خودروها با هر بار ترمز کردن مقدار زیادی از این ماده سمی‌را وارد حلق شهروندان کرده و سلامتی آنها را با خطر جدی مواجه می‌کنند.اما در این زمینه رییس سازمان حفاظت از محیط با بیان اینکه به شرکت‌های خودروساز هیچگونه مجوزی برای واردات یا خرید خارجی ماده سمی‌آزبست داده نشده است، اظهار داشته که استفاده از مصوبات و پیگردهای قانونی برای استفاده از ماده آزبست در صنایع داخلی در دستور کار دولت قرار دارد. در همین حال رییس انجمن خودروسازان به خبرنگار ما گفت: خودروسازان از یکسال گذشته هیچ استفاده‌ای از آزبست نداشته‌اند. در ادامه مدیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران میزان آزبستی که برای آمریکا و اروپا ارائه شده را پنج صد هزارم فیبر بر میلی لیتر خوانده این در حالی است که در تهران این میزان به طور متوسط سه هزارم فیبر بر میلی‌لیتر است و به عبارتی آزبست هوای تهران ۶۰ برابر شهرهای آمریکا و اروپا است.