گروه خودرو- طی یکماه گذشته اظهارنظرهای بعضا متناقصی در مورد شماره‌گذاری خودروی وانت پیکان در رسانه‌های گروهی مشاهده می‌شود.از یک طرف راهور ناجا عدم شماره‌گذاری این خودروی متعلق به شرکت ایران خودرو را ناشی از اختلاف بین خودروساز و سازمان استاندارد می‌داند، و از طرف دیگر، رییس سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی با تاکید بر مصوبه هیات وزیران، عدم شماره‌گذاری وانت پیکان را متوجه راهور می‌داند. بر همین اساس روز گذشته سرهنگ جهانگیری معاون فنی مهندسی پلیس راهنمای و رانندگی نیروی انتظامی در گفت‌وگو با «ایسنا» ضمن بیان این مطلب که یکی از شرایط انجام شماره‌گذاری، تایید استاندارد خودروها از سوی سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران است، تاکید کرده بود که «دولت در مصوبه اخیر خود تولید وانت پیکان را تا پایان سال بلامانع دانسته لذا هم‌اکنون اختلاف و مشکل بین خودروساز و سازمان استاندارد است و پلیس نفع و یا نقشی در شماره‌گذاری یا عدم شماره‌گذاری وانت پیکان ندارد و صرفا به قانون عمل می‌کند.» اظهارات این مقام مسوول در راهور ناجا در حالی است که سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی در تاریخ ۲۹/۸/۱۳۹۰ با پیوست مصوبه نمایندگان ویژه رییس جمهور در کارگروه حمایت از تولید، شماره‌گذاری وانت پیکان را تا پایان سال ۹۰ بلامانع عنوان کرده است .بر همین اساس هر چند موسسه استاندارد خود اذعان دارد که این خودرو نمی‌تواند استانداردهای مصوب را پاس کند، اما با توجه به مصوبه هیات وزیران شماره‌گذاری آن را تا پایان امسال بلامانع خوانده است. در همین زمینه سرهنگ جهانگیری نیز راهور ناجا را براساس قانون ارتقای کیفیت خودرو، مکلف به شماره‌گذاری خودروهایی کرده که از سوی سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تایید شده باشد. بنابراین راهور ناجا با توجه به نامه ۲۰ آبان ماه سازمان استاندارد مکلف به شماره‌گذاری خودروی وانت پیکان است.

خودرویی که باید می‌رفت

پس از توقف خط تولید پیکان در سال ۸۳ شرکت ایران خودرو متعهد می‌شود که پس از تعیین جایگزینی برای وانت پیکان این خودرو را نیز ظرف ۴ یا ۵ سال از خط خارج کند. هر چند در این مدت سازمان استاندارد نیز بیکار نماند و مرتبا خروج وانت پیکان را در قالب اخطار به این شرکت یادآوری می‌کرد ،اما در نهایت در تاریخ ۱۸/۴/۱۳۹۰ اعلام کرد که وانت پیکان موفق به اخذ تاییدیه‌های استاندارد ۵۱ گانه اجباری نشده به همین دلیل شماره‌گذاری این خودرو از تاریخ ۱/۷/ ۹۰ از نظر سازمان ممنوع اعلام می‌شود. به همین ترتیب ممنوعیت شماره‌گذاری وانت پیکان به راهور ناجا نیز اعلام شد .اما پس از اعلام نظر موسسه استاندارد، هیات وزیران بر اساس مصالحی، اجازه تولید وانت پیکان را تا پایان سال ۱۳۹۰ داد.بر اساس مهلت چهارماهه دولت ، موسسه استاندارد نیز در تاریخ ۲۰ آبان ماه مجوز شماره‌گذاری وانت پیکان‌های تولیدی شرکت ایران خودرو را صادر و از پلیس راهور ناجا نیز خواست که در اسرع وقت نسبت به شماره‌گذاری خودروهای مذکور اقدام کند. حال در شرایطی قرار داریم که راهور ناجا تنها به نامه خرداد ماه سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی مبنی بر عدم شماره‌گذاری وانت پیکان استناد کرده و نامه ۲۵ آبان ماه سازمان یاد شده را وارد گود نکرده است.در همین حال بهادر کاظمی معاون سازمان ملی استاندارد به خبرنگار ما می‌گوید که این سازمان هنوز استانداردهای وانت پیکان را تایید نکرده اما بنا بر مصوبه هیات وزیران مجوز شماره‌گذاری این خودرو را صادر کرده است. وی برخی از اظهار نظرها مبنی براینکه این خودرو نتوانسته ۸ استاندارد از استانداردهای ۵۱ گانه را پاس کند، نادرست خواند و تاکید کرد که از مجموع ۵۱ استاندارد مصوب، ۳۶ استاندارد مربوط به وانت بارها می‌باشد که وانت پیکان تنها قابلیت پاس کردن ۱۳ استاندارد را دارد. وی تاکید می‌کند که سازمان استاندارد با توجه به مصوبه هیات وزیران هم اکنون موافق شماره‌گذاری وانت پیکان است و مجوزهای مورد نیاز نیز در این زمینه برای راهور ناجا صادر شده است.

اما و اگرهای مصوبه هیات دولت

معاون اول رییس جمهور ۲۵ آبان ماه طی مصوبه‌ای، تصمیم نمایندگان ویژه رییس جمهور مبنی بر تداوم تولید وانت پیکان تا پایان سال جاری را ابلاغ کرد. ابلاغیه محمدرضا رحیمی در دو بند ابلاغ شده بود. در بند اول عنوان شده که تولید خودروی وانت پیکان تا پایان سال ۱۳۹۰ مجاز است و در بند دوم نیز تداوم تولید این خودرو بعد از پایان مهلت مقرر را منوط به رعایت استانداردهای مورد نظر سازمان ملی استاندارد خوانده بود. اما سرهنگ جهانگیری در مورد این مصوبه نظر خود را دارد. وی تصریح می‌کند که در «آبان ماه سال جاری هیات دولت در مصوبه‌ای اعلام کرد که «تولید خودرو وانت پیکان تا پایان سال ۹۰ بلامانع است» در حالی که در این مصوبه هیچ گونه اشاره‌ و تکلیفی برای شماره‌گذاری آن وجود ندارد. به عبارت دیگر مصوبه اخیر هیات دولت صرفا ناظر بر تولید خودرو وانت پیکان و متوجه وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران است.» وی ادامه می‌دهد: «لذا هم‌اکنون اختلاف و مشکل بین خودروسازان و سازمان استاندارد است و پلیس نفع یا نقشی در شماره‌گذاری یا عدم شماره‌گذاری وانت پیکان ندارد و صرفا به قانون عمل می‌کند». وی همچنین تاکید می‌کند که «سازمان استاندارد تاکنون هیچ نامه‌ای مبنی بر استاندارد بودن وانت پیکان و لغو نامه قبلی خود در خصوص ممنوعیت شماره‌گذاری وانت پیکان به پلیس نداده است.» مصوبه هیات دولت اگر چه بر تولید وانت پیکان تا پایان سال جاری تاکید دارد اما هیات دولت نیز بر این امر واقف است که تا خودرویی شماره‌گذاری نشود، ادامه تولید آن تنها به ضرر اقتصاد ملی است. بنابراین تاکید بر تولید به طور حتم با شماره‌گذاری آن، مورد نظر هیات دولت می‌باشد. همچنین در مورد اینکه سرهنگ جهانگیری اذعان کرده که سازمان استاندارد تاکنون هیچ نامه‌ای مبنی بر استاندارد بودن وانت پیکان و لغو نامه قبلی خود در خصوص ممنوعیت شماره‌گذاری وانت پیکان به پلیس نداده است نیز می‌توان به نامه ۲۹ آبان ماه سازمان استاندارد به معاونت فنی مهندسی پلیس راهور ناجا اشاره کرد.