گروه خودرو- سهم کدامیک از شرکت‌های خودروساز در افت ۶۶ درصدی صادرات شش ماه گذشته بیشتر است؟ایران خودرو یا سایپا.

این سوال در حالی مطرح است که طبق آمارهای گمرک جمهوری اسلامی ایران،صادرات خودروسازان در شش ماهه گذشته با افت ۶۶ درصدی مواجه بوده، با این حال شرکت سایپا عنوان می‌کند که رشد متوسط صادرات محصولاتش سالانه ۵۴ درصد است. بر همین اساس، آمار شش ماهه گمرک نیز حکایت از آن دارد که خودروی پراید بیشترین سهم را درمیان خودروهای صادراتی دارد و عراق نیز به عنوان کشور طرف معامله رکورددار می‌باشد. در همین زمینه دوشنبه گذشته محسن جوان معاون صادرات و امور بین‌الملل گروه خودروسازی سایپا در جمع معدودی از خبرنگاران قرار گرفت وبه تشریح جزئیات صادرات این گروه خودروسازی پرداخت. وی در مصاحبه مطبوعاتی خود درباره صادرات سودآور خودرو‌های سواری سایپا و همچنین صادرات تیبا برای نخستین بار سخن به میان آورد.

صادرات تیبا برای اولین بار

از آنجایی که آمار صادرات اعلام شده از سوی گمرک نشانگر افت ۶۶ درصدی خودرو است، ولی در نشست معاون صادرات سایپا، خبری از افت و کاهش صادرات نبود. وی در این زمینه عنوان کرد: در دهه ۸۰ صادرات گروه خودروسازی سایپا رشد قابل توجهی داشته است این در حالی است که صادرات سال ۸۹ نسبت به سال ۸۸ بالغ بر ۳۰۰ درصد رشد صادرات داشته است. وی افزود: طی دهه گذشته صادرات سایپا بیش از ۷۰ برابر شده است.معاون صادرات گروه سایپا همچنین گفت: امسال ۵ هزار دستگاه تیبا به عراق و سوریه صادر خواهد شد.وی با بیان اینکه امسال برای اولین بار تیبا صادر خواهد شد، اظهار داشت: قراردادهای اولیه برای صادرات ۵ هزار دستگاه تیبا به عراق و سوریه منعقد شده و تولید این محصول نیز در سودان، ونزوئلا و سوریه تا سال ۲۰۱۲ میلادی پیش‌بینی شده است.

وی همچنین با تاکید بر اینکه مذاکره برای صادرات تیبا از دو سال پیش با بلاروس،‌ روسیه، اوکراین و ترکیه آغاز شده است، گفت: برای صادرات تیبا به زودی این محصول مطابق با استاندارد یورو ۴ تولید خواهدشد.

جوان افزود: همواره از موضوع صادرات خودرو به عنوان یک اقدام زیان‌ده نام برده می‌شده اما هم اکنون صادرات در سایپا با سودآوری روبه‌رو است و حاشیه سود مناسبی به همراه دارد.

وی با بیان اینکه توسعه بازارهای صادراتی در مناطق خاورمیانه، آسیای میانه و مرکزی، شمال، مرکز، غرب و شرق آفریقا و آمریکای لاتین مد نظر شرکت سایپا است، تصریح کرد: طبق برنامه‌ریزی انجام شده تا سال ۹۵ به میزان قابل‌قبولی از صادرات خودرو خواهیم رسید.

وی تصریح کرد: در حال حاضر علاوه بر صادرات محصولات سایپا، سایت‌های تولیدی در ونزوئلا و سوریه ایجاد شده و به زودی سایت سایپای سودان نیز به بهره‌برداری خواهد رسید.

معاون صادرات سایپا ادامه داد:‌ سایت سایپای سودان با توان تولید سالانه ۳۰ هزار دستگاه خودرو طی یک ماه آینده افتتاح خواهد شد.

وی ادامه داد: طی ۳ سال اخیر ۶۰ هزار دستگاه خودرو به عراق صادر کرده‌ایم و کار مونتاژ خودرو در این کشور از اواخر سال گذشته آغاز شده است.

جوان ادامه داد: در حال مذاکره با مصر، الجزایر، غنا، کامرون، ‌ساحل عاج، آذربایجان و ارمنستان برای صادرات محصولات سایپا هستیم.

وی با اشاره به متوسط افزایش ۵ درصدی قیمت محصولات صادراتی سایپا در ونزوئلا گفت: طرحی برای افزایش ۳ درصدی قیمت محصولات صادراتی سایپا به سوریه در حال تهیه است.

قیمت پراید در کشورهای مختلف

جوان در ادامه قیمت محصول پراید این شرکت را در بازار سوریه ۱۰هزار دلار، کشور مصر هشت هزار و ۵۰۰دلار، الجزایر با کاهش آپشن، هشت هزار و ۷۰۰دلار و کشور سودان را ۱۴هزار دلار اعلام کرد.به گفته وی، محصول صبا در کشور سوریه با حجم موتور

۱۱۰۰سی.سی و بصورت کاربراتوری و بدون کولر عرضه می شود. در الجزایر هم بخشی از آپشن‌هایی که در محصولات داخلی وجود دارد (ترمز ای.بی.اس، ...) حذف شده است.

تا کی پراید تولید می‌شود؟

در ادامه محسن جوان در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه پراید تا چه زمانی تولید خواهد شد، گفت :این محصول همچنان تولید می‌شود زیرا مورد نیاز بازار است و تا زمانی که تقاضا برای خرید پراید داشته باشیم این محصول را تولید می‌کنیم زیرا محصول فعلی ما جای توسعه و رشد دارد . وی افزود: ذائقه بازار به بازار متفاوت است و ما درخواست زیادی از سوی کشورهایی داریم که محصولاتمان به آنجا صادر می‌شود که همین محصول را با همین مشخصات ولی آپشن‌های کمتر تولید کنیم.