افت و خیز تولید خودرو در نیمه نخست امسال
گروه خودرو- سه خودروساز بزرگ کشور با تولید ۶۵۷ هزار ۹۱۷ دستگاه انواع خودرو سواری در نیمه نخست امسال، به رشدی ۹/۴ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته دست یافتند. در این آمار که روی سایت انجمن خودروسازان قرار گرفته، ایرانخودرو افت یک درصدی را تجربه کرده و سایپا و پارس خودرو نیز به ترتیب ۷/۱۸ و سه دهم درصد رشد را به خود دیدهاند.
از نکات قابل توجه آمار موردنظر میتوان به رشد تقریبا دو برابری تولید تندر-۹۰، افت پژو ۴۰۵ و کاهش تولید پراید پارسخودرو اشاره کرد. رشد تولید خودروهای داخلی طی نیمه نخست امسال در شرایطی است که به نظر میرسد خودروسازان داخلی هنوز در بعد «کیفیت» روند کندی را طی میکنند و تمرکز بیشتر آنها، روی افزایش تیراژ است. اگرچه رشد تولید خودرو در شرایط فعلی کشور، نکتهای مثبت به حساب میآید، اما قطعا تا زمانی که کیفیت تولیدات رشدی قابل قبول نداشته باشد و رضایت مشتریان حاصل نشود، چشمانداز روشنی پیشروی این صنعت نیست. به عبارت بهتر، رشد تولید زمانی ارزش بیشتری پیدا خواهد کرد که متناسب با آن، کیفیت نیز ارتقا یابد و این هدف، جز با سرمایهگذاری در بخش تحقیق و توسعه و تجهیز به فناوری و تکنولوژی روز دنیا، حاصل نخواهد شد. ارائه محصولات باکیفیتتر، تنوع بیشتر خودروها، ارتقای خدمات پس از فروش و مواردی از این دست، نیازهای بازار خودرو کشور به حساب میآیند و مشتریان انتظار آنها را از خودروسازان داخلی میکشند. هرچند محدودیتهای بینالمللی و افزایش هزینههای تولید دو مشکل غیرقابل انکار و مهم خودروسازان محسوب میشوند، اما از آن سو در نظر گرفتن برخی حمایتهای دولتی مانند «تعرفه» (که عملا ۱۱۰ درصد است) نیز دست خودروسازان را برای ارائه محصولاتی باکیفیتتر و به روزتر باز گذاشته است.
تداوم افت تولید پژو ۴۰۵ و روآ
به سراغ آمار برویم و ببینیم اوضاع تولید انواع خودرو سواری در کشور طی شش ماه نخست امسال به چه شکل بوده است.
ابتدا از ایران خودرو شروع میکنیم، شرکتی که در تولید پژو ۴۰۵ و روآ افت تولید داشته، اما تیراژ پژو ۲۰۶ و پارس و سمند خود را افزایش داده است. در این بین، پژو ۴۰۵ در مجموع ۱/۳۶ درصد افت تولید را به خود میبیند و در حال حاضر دومین محصول پرتیراژ ایران خودرو به شما میرود. پژو روآ نیز که قائدتا باید تولید آن از ابتدای مهرماه متوقف شده باشد، در مقایسه با نیمه نخست سال گذشته ۲/۴ درصد افت تولید را تجربه کرده است. بنابر اولتیماتومی که سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به ایران خودرو داده، روآ به دلیل پاس نکردن برخی استانداردهای موردنظر، نباید از اول مهرماه امسال به تولید رسیده باشد. حال باید منتظر آمار بعدی ماند و دید آیا ایران خودرو به تولید روآ در مهرماه نیز ادامه داده است یا خیر؟ اما کاهش تولید روآ و ۴۰۵ در شرایطی است که ایران خودروییها توانستهاند تیراژ پژوپارس و پژو ۲۰۶ را به ترتیب ۷/۵ و ۷/۷ درصد رشد دهند. طبق آمار، ۲۰۶ که در مدلهای صندوقدار، معمولی و دوگانهسوز به تولید رسیده، هم اکنون پرتیراژترین محصول ایران خودرو به حساب میآید. نکته قابل توجه در مورد ۲۰۶ اینجاست که طبق آمار، ظاهرا ایران خودرو مدل اتومات آن را در نیمه نخست امسال به تولید نرسانده است، حال آنکه در لیست فروش این شرکت نام ۲۰۶های اتومات (تیپ ۶ و V۹ ) نیز به چشم میآید. در مورد پژوپارس نیز باید گفت که بیشتر تولید این محصول، به سایتهای خراسان و بابل ایران خودرو مربوط میشود. به جز پارس، دیگر پژویی ایران خودرو به نام «۲۰۷ آی» نیز با رشد تولید مواجه و تیراژ آن در مقایسه با نیمه نخست سال گذشته، بیش از سه برابر شده است. این محصول در دو مدل اتومات و دندهای به تولید میرسد. از پارس و «۲۰۷ آی» که بگذریم، ایران خودرو توانسته تولید سمند را نیز در شش ماه نخست امسال ۷/۱۴ درصد رشد دهد. ۱۴۹ دستگاه از حدود ۶۶ هزار و ۶۰۰ سمند تولیدی، به سایت بابل ایران خودرو تعلق دارد. سمند در حال حاضر سومین محصول پرتیراژ ایران خودرو به شمار میرود. اما سری هم به تک شاسی بلند پرحاشیه ایران خودرو بزنیم. سوزوکی گرندویتارا که مدتی است در بازار خودرو کشور ترمز بریده و اختلافی شدید میان قیمت کارخانه و بازار آن به چشم میآید، طی شش ماه نخست امسال با افت تولیدی ۹/۴ درصدی مواجه شده است. ایران خودرو خراسان توانسته تنها دو هزار و ۲۳۷ دستگاه ویتارا را مونتاژ کند و به اعتقاد کارشناسان، یکی از دلایل بروز شکاف قیمتی کارخانه و بازار این شاسی بلند ژاپنی، همین کاهش تیراژ است.
افت تولید ریو
از ایران خودرو رد شویم و به سایپا برویم تا ببینیم دومین خودروساز بزرگ کشور شش ماه نخست امسال را چگونه پشت سر گذاشته است. آن طور که آمار میگوید، این شرکت در تولید ریو با افت تولید روبرو شده، اما تیبا و پراید آن، افزایش تیراژ را به خود میبینند. در این بین، ریو که تا پایان سال ،جاده مخصوص را ترک خواهد کرد، ۱/۱۹ درصد افت تولید را تجربه کرده است و این به نوعی حذف تدریجی ریو از خط تولید سایپا محسوب میشود. ریو نیز به خاطر کمبود عرضه، افزایش قیمت در بازار خودرو کشور را تجربه کرده است. از ریو که بگذریم، پراید به عنوان پرتیراژترین خودرو تولید داخل، در مجموع ۰۱/۴ درصد رشد تولید را به خود میبیند. این درصد رشد، با احتساب پرایدهای تولیدی پارس خودرو به دست آمده است. البته خود پارس خودرو در تولید پراید ۱۱ درصد افت را به خود میبیند. اما به سراغ تیبا برویم، خودرویی که ظاهرا دیگر در جاده مخصوص به تولید نمیرسد و هم اکنون فقط در سایپای کاشان تولید میشود. این محصول تازه وارد، در نیمه نخست امسال ۱۴ هزار و ۴۳۶ دستگاه تولید داشته و این در حالی است که سایپا طی مدت مشابه سال گذشته تنها ۱۶۷ دستگاه از این محصول را به تولید رسانده بود.
تولید یک دستگاه قشقایی
ظاهرا هنوز هم مشکل تامین قطعات نیسان قشقایی حل نشده، زیرا پارس خودرو در نیمه نخست امسال تنها یک دستگاه از این محصول را مونتاژ کرده است. این شرکت در عوض ۴۶۵ دستگاه نیسان تینا را به تولید رسانده، که در مقایسه با نیمه نخست سال گذشته، رشدی ۵۸ برابری را به خود میبیند. پارس خودروییها البته در مونتاژ دیگر محصول ژاپنی خود به نام ماکسیما، ۴/۱۶ درصد افت را تجربه کرده است. این در شرایطی است که پارس خودرو توانسته تولید مگان را نسبت به نیمه نخست سال گذشته، ۴/۳۸ درصد رشد دهد. همچنین تیراژ تندر-۹۰ این شرکت نیز به بیش از دو برابر نیمه نخست سال گذشته رسیده است. تندر-۹۰ البته در ایران خودرو نیز به تولید میرسد و این شرکت توانسته تیراژی ۱۲ هزار و ۱۰۸ دستگاهی و متعاقب آن، رشدی ۵۰ درصدی را در تولید تندر از خود به جا بگذارد.
ارسال نظر