گروه خودرو-سه خودروساز بزرگ کشور با تولید ۵۲۸ هزار و ۸۴۴ دستگاه انواع محصولات سواری در پنج ماه نخست امسال، به رشد سه درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته دست یافتند. این موضوع در شرایطی است که ایران خودرو و پارس خودرو باز هم با افت تولید روبه‌رو شدند، اما سایپا رشد را به خود می‌بیند. بنابر آماری که روی سایت انجمن خودروسازان قرار گرفته، ایران خودرو و پارس خودرو به ترتیب افت تولیدی ۶/۲ و ۴/۲ درصدی را تجربه کرده‌اند و سایپا به رشدی ۲/۱۷ درصدی دست یافته است. ایران خودرو و پارس خودرو در آمار قبلی (چهار ماهه) نیز با افت تولید روبه‌رو بودند.

از دیگر نکات قابل توجه آمار تولید پنج ماه نخست امسال می‌توان به تداوم رشد تولید تندر و کاهش تیراژ پژو ۴۰۵ و ریو اشاره کرد.

افت پژو۴۰۵، رشد ۲۰۶ اما به سراغ جزئیات آمار پنج ماهه برویم و ببینیم اوضاع تولید خودروهای سواری تولید داخل به چه شکل بوده است.

آن طور که در آمار ایران خودرو آمده، پژو ۴۰۵ این شرکت، افت تولیدی ۴/۳۰ درصدی را در مقایسه با پنج ماه ابتدایی سال گذشته تجربه کرده است. ۴۰۵ زمانی محصول شماره یک ایران خودرو به شمار می‌رفت، اما کم کم جای خود را به پژو ۲۰۶ داد و هم اکنون باید ۲۰۶ را پرتیراژترین محصول این شرکت دانست. طبق آمار، ۲۰۶ در بازه زمانی موردنظر پنج درصد رشد تولید را به خود می‌بیند. ایران خودرو توانسته در پنج ماه نخست امسال یک هزار و ۴۹۲ دستگاه ۲۰۶ دوگانه سوز را به تولید برساند، اما ظاهرا حتی یک دستگاه ۲۰۶ اتومات را نیز تولید نکرده است. رشد تولید ۲۰۶ در شرایطی است که طی یکی دو ماه گذشته عرضه این خودرو به بازار کم شده و قیمت آن افزایش چشمگیری را به خود می‌بیند. همچنین «پژو ۲۰۷ آی» نیز که داستان مشابهی در بازار دارد، در مقایسه با پنج ماه ابتدایی سال گذشته، رشدی سه هزار و ۸۶۳ دستگاهی را به خود می‌بیند. اما در بین دیگر محصولات ایران خودرو، پژو پارس رشدی ۶/۵ درصدی را تجربه کرده است. این محصول علاوه بر تهران، در سایت‌های مشهد و بابل ایران خودرو نیز به تولید می‌رسد. از پارس که بگذریم، با افت تولید دوباره پژو روآ روبه‌رو می‌شویم. این محصول که هنوز هم حرف و حدیث‌ها در مورد زمان رفتن و ماندنش ادامه دارد، در پنج ماه امسال افتی جزیی (۲۴ دستگاهی) را به خود می‌بیند. دیگر محصول ایران خودرو یعنی سمند نیز توانسته ۱۵ درصد رشد تولید را تجربه کند، اما گرندویتارای این شرکت باز هم با افت تولید روبه‌رو شده است. این محصول که هم اکنون اختلافی ۱۴ میلیونی میان قیمت بازار و کارخانه آن به چشم می‌آید، در بازه زمانی موردنظر تنها یک هزار و ۷۴۲ دستگاه تولید داشته و این موضوع از افت ۱/۷ درصدی ویتارا حکایت دارد. ظاهرا این محصول با کمبود قطعات دست و پنجه نرم می‌کند.

ریو بازهم افت کرد

هرچند سایپا توانسته بر خلاف ایران خودرو و پارس خودرو به رشد تولید دست یابد، اما آمار نشان می‌دهد که این شرکت باز هم با افت تولید ریو مواجه شده است. این خودرو که فقط تا پایان امسال میهمان جاده مخصوص است، در مقایسه با پنج ماه ابتدایی سال گذشته ۶/۲۲ درصد افت داشته، تا سایپایی‌ها از همین حالا خود را آماده خداحافظی با آن کرده باشند. آن طور که مسوولان سایپا اعلام کرده‌اند، به دلیل مخالفت کیاموتورز با نصب ایربگ روی ریو، تولید این خودرو فقط تا پایان امسال ادامه خواهد داشت. اما در بین دیگر محصولات سایپا، پراید با رشد تولید مواجه شده است. طبق آمار، سایپا با کمک زیرمجموعه خود (پارس خودرو) در مجموع حدود ۲۴۳ هزار دستگاه پراید را در پنج ماه ابتدایی امسال به تولید رسانده، که این رقم از رشد ۴/۲ درصدی پراید حکایت دارد. پراید در حالی پرتیراژترین خودرو کشور به شمار می‌رود، که دارای کمترین کیفیت بین خودروهای تولید داخل است. از پراید بگذریم و نگاهی به آمار تولید تیبا بیندازیم، خودرویی که با گذشت سه سال از رونمایی آن، هنوز به روند تولید مطلوبی نرسیده است. طبق آمار، سایپا در پنج ماه ابتدایی امسال ۱۱ هزار و ۴۹۵ دستگاه تیبا را به تولید رسانده و تمام این تیباها نیز در سایت کاشان این شرکت تولید شده‌اند. این محصول بر خلاف بیشتر خودروهای داخلی با قیمتی زیر کارخانه در بازار به فروش می‌رسد.

خبری از قشقایی نیست

هرچند پارس خودرویی‌ها عنوان می‌کنند که مشکل تامین قطعات نیسان قشقایی برطرف شده، اما آمار نشان می‌دهد حتی یک دستگاه نیز از این محصول در پنج ماه امسال به تولید نرسیده است. در میان دیگر محصولات مونتاژی نیسان در پارس خودرو، تینا تنها ۳۳۶ دستگاه تولید داشته و ماکسیما نیز با تیراژی ۸۸۹ دستگاهی، ۶/۲۴ درصد افت را تجربه کرده است. آن طور که فعالان بازار می‌گویند، کمبود ماکسیما در بازار سبب شده قیمت این خودرو افزایش یابد. افت تولید ماکسیما در شرایطی است که پارس خودرو توانسته در تولید مگان حدود ۳۴ درصد رشد کند. این شرکت طی پنج ماه نخست امسال سه هزار و ۶۹۴ دستگاه مگان را مونتاژ کرده است. مگان نیز جزو خودروهایی محسوب می‌شود که اختلاف قابل توجهی میان قیمت کارخانه و بازار آن به چشم می‌آید.

تداوم رشد تندر-۹۰

اگرچه هنوز نمی‌توان تیراژ تندر-۹۰ را مناسب و مطلوب ارزیابی کرد، اما به هر حال آمار نشان می‌دهد که این محصول به رشد تولید خود در پنج ماه ابتدایی امسال ادامه داده است. بر این اساس، در مجموع حدود ۳۰ هزار دستگاه تندر-۹۰ در پنج ماه ابتدایی امسال به تولید رسیده، که این موضوع از رشد ۸۷ درصدی آن حکایت دارد. حدود ۲۱ هزار دستگاه از تندرهای تولیدی، سهم پارس خودرو به حساب می‌آید و مابقی را نیز ایران خودرو به تولید رسانده است. ۷۴۵ دستگاه از تندرهای ایران خودرو، دوگانه سوز هستند، اما تمام تندرهای پارس خودرو در مدل بنزین سوز به تولید رسیده‌اند.