حل و فصل مشکل شماره‌گذاری فراز

گروه خودرو- مخالفت راهور ناجا با شماره‌گذاری «فراز» آن قدر ادامه پیدا کرد که پای رییس جمهور نیز به ماجرای این کامیون باز شد.

آن طور که مدیرکل دفتر ماشین سازی و نیروی محرکه وزارت صنعت و معدن و تجارت عنوان کرده است، محمود احمدی‌نژاد دستور داده که با در نظر گرفتن دیدگاه متخصصان، مشکل شماره‌گذاری کامیون «فراز» حل و فصل شود. به گفته محسن صالحی‌نیا، بنابر دستور احمدی نژاد قرار است طی نشستی با حضور سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، دانشکده خودرو دانشگاه علم و صنعت و پلیس راهور ناجا، آخرین وضعیت استانداردهای مربوط به ایمنی و همچنین کیفیت «فراز» بررسی شده و نتایج آن اعلام شود.

وی تاکید کرده که نتایج این جلسه ملاک شماره‌گذاری «فراز» خواهد بود.

این موضوع در شرایطی است که از بین سازمان استاندارد، دانشکده خودرو علم و صنعت و راهور ناجا، اولی و دومی پیش تر موضع مثبت خود را در مورد «فراز» اعلام کرده بودند، اما راهور ناجا همچنان موضعی منفی نسبت به عرضه این کامیون دارد و آن را شماره‌گذاری نمی‌کند.

ماجرای فراز

اما اصل داستان چیست؟ «فراز» کامیونی چینی است که توسط ایران خودرودیزل وارد کشور شده و این شرکت قصد دارد به واسطه آن، خاطره تلخ «هوو» را از بین ببرد.

اما هوو چه بود؟ این کامیون چند سال پیش توسط مسوولان وقت ایران خودرودیزل وارد کشور شد و به دلیل شرایط فروش آسانی که داشت، خیلی راحت در بازار خودروهای تجاری کشور جا افتاد و در کل حدود ۱۶ هزار دستگاه آن مجوز ورود به جاده‌های ایران راکسب کرد. اگرچه فروشی که «هوو» برای ایران خودرودیزل به ارمغان آورد، مسوولان این شرکت را خشنود و امیدوار کرد، اما با تصادفاتی که دامن آن را گرفت، دیگر اجازه واردات نیافت.

اوضاع به شکلی بود که هرگاه تصادفی برای «هوو» رخ می‌داد، پلیس پای ترمز این کامیون را وسط می‌کشید و ایمن نبودن آن را علت اصلی حوادث می‌دانست.

از آن سو البته ایران خودرودیزل نیز به هیچ وجه زیر بار ناامن بودن «هوو» نمی‌رفت و پای عواملی دیگر را در تصادفات این کامیون به وسط می‌کشید. با همه اینها، پلیس در نهایت نه تنها تردد «هوو» را محدود کرد، بلکه موجبات ممنوعیت واردات آن را نیز فراهم آورد.

هرچند با این اتفاق، گمان می‌رفت داستان «هوو» به تاریخ پیوسته، اما ایران‌خودرودیزلی‌ها که خاطرات خوشی از «فروش» هوو داشتند، باز هم به سراغ شرکت سازنده هوو رفته و محصولی جدید را که خود نام «فراز» را برای آن برگزیده بودند، وارد کشور کردند. آنها البته تاکید داشتند که «فراز» با «هوو» فرق دارد و با ورود آن به کشور، مشکلات و حواشی قبلی تکرار نخواهد شد. با این حال، راهور ناجا که به هیچ وجه دل خوشی از هوو نداشت، از همان ابتدا بر عدم شماره‌گذاری «فراز» تاکید کرد. راهوری‌ها معتقد بودند -هستند- که «فراز» همان «هوو» است و تنها در صورت انجام تست‌های لازم از سوی شرکت‌های خارجی، نسبت به شماره‌گذاری این کامیون اقدام می‌کنند. با این موضع پلیس، ایران خودرودیزل تست‌های موردنظر راهور ناجا را در کشور «چک» انجام داد و تاییدیه موسسه استاندارد را نیز اخذ کرد، اما راهور که خاطرات تلخی از «هوو» داشت، باز هم نسبت به ایمنی «فراز» اطمینان نیافت و تا به امروز نیز زیر بار شماره‌گذاری این کامیون نرفته است.

دلایل مخالفت راهور ناجا

با وجود آنکه برخی کارشناسان معتقدند عدم عرضه فراز به بازار، کمبود خودروهای تجاری و افزایش قیمت آنها را در بر داشته، اما راهور ناجا نیز دلایل خاص خود را برای عدم شماره‌گذاری این کامیون دارد.

آن طور که مسوولان راهور اعلام کرده‌اند، «هوو» تنها ۷/۱ درصد از بازار کل کامیون‌های کشور سهم دارد، اما با این حال عامل ۱۰درصد از تصادفات چند سال کشور بوده است.

آنها بر این باورند که تفاوتی میان هوو و فراز وجود ندارد و ورود فراز به جاده‌های کشور بازهم آمار تصادفات را بالا خواهد برد. موضع پلیس نسبت به این ماجرا به شکلی است که فرمانده نیروی انتظامی از «هوو» به عنوان ارابه مرگ یاد کرده و معاونت فنی مهندسی پلیس نیز آن را اژدهای دوم چین نامیده است.

مسوولان راهور در آخرین اظهارنظرهای خود تاکید کرده اند که فراز به دلیل داشتن مشکلات فنی و شباهت با هوو شماره‌گذاری نمی‌شود، چراکه ممکن است بر تعداد تصادفات افزوده شده و آمار مرگ و میر رشد کند. به عبارت بهتر، پلیس که پایین آوردن آمار تصادف و مرگ و میر جاده‌ای را جزو اهداف بزرگ خود می‌داند، نمی‌خواهد با شماره‌گذاری فراز، مقدمات حوادثی دیگر را فراهم بیاورد.

ایران خودرودیزل چه می‌گوید؟

اما به کیلومتر ۸ جاده ساوه برویم و ببینیم ایران خودرودیزلی‌ها چه دلایلی مبنی بر «هوو» نبودن «فراز» دارند.

آن طور که مسوولان این شرکت عنوان کرده‌اند، فراز هم خانواده هوو به شمار می‌رود و محصول همان شرکت سازنده هوو است، اما کیفیت و ایمنی بالاتری دارد. به گفته آنها، هوویی که هم اکنون در جاده‌های کشور تردد می‌کند، «هوو ۳۷۰» نام دارد و نام اصلی «فراز» نیز «هوو۳۸۰» است.

«فراز»، که در واقع ورژن برتر «هوو» به شمار می‌رود، ترمز ضدقفل «ABS» دارد، ترمزی که «هوو» فاقد آن بود و پلیس نیز به همین موضوع اعتراض داشت. «فراز» دارای تجهیزات ایمنی همچون سیستم کروز کنترل، محدودکننده سرعت و سیستم کنترل و عیب‌یاب الکترونیکی است، اما «هوو» این ویژگی‌ها را ندارد.

همچنین، کامیون «فراز» بر خلاف هوو دارای ترمز کمکی بوده و ظرفیت تانک باد آن نیز بیشتر از «هوو» است.

ایران خودرو دیزل البته به جز موارد بالا، به دو موضوع دیگر نیز برای شماره‌گذاری فراز اشاره می‌کند. به گفته مسوولان این شرکت، برخی از تصادفاتی که برای هوو رخ داده، ریشه در غیراستاندارد بودن تریلرهای وصل شده به این کامیون دارد.

آنها در واقع معتقدند، برخی از رانندگان هوو، تریلرهای غیراستاندارد را روی این کامیون نصب کرده و همین موضوع باعث بروز تصادف شده است. دلیل دوم ایران‌خودرودیزل نیز به جوان بودن رانندگان هوو مربوط می‌شود.

به اعتقاد آنها، چون هوو با شرایط ساده‌ای به فروش رسیده، افراد کم‌تجربه نیز مشتری آن شده و نتوانسته‌اند در شرایط حساس، کامیون خود را کنترل کنند. این موضوع در شرایطی است که ظاهرا ایران‌خودرودیزل نمی‌خواهد اشتباهی را که در مورد نحوه فروش هوو انجام داد، در مورد فراز نیز مرتکب شود.

با این شرایط فعلا باید منتظر ماند و دید آیا جلسه سازمان استاندارد، دانشکده خودرو دانشگاه علم و صنعت و پلیس، به رفع مشکل شماره‌گذاری «فراز» می‌انجامد یا اینکه ماجرای این کامیون باز هم ادامه پیدا خواهد کرد؟