پس از تغییر در روند ثبت سفارش واردات خودرو
کشورهای مبدا واردات خودرو تغییر میکند
گروه خودرو - با توقف ثبت سفارش واردات خودرو از سال گذشته،بسیاری از رویههایی که واردکنندگان جهت واردات خودرو در پیش میگرفتند نیز تغییر یافت، ازجمله ارائه لیست گزینشی وزارت صنایع به بازرگانی با توجیه سروسامان دادن به خدمات پس از فروش خودروهای وارد شده به کشور. اما آنچه در این تغییر و تحولات بیش از همه به چشم میآید تغییر کشورهای مبدا واردات خودروهای خارجی است.
تغییر در کشورهای مبدا واردات خودرو در شرایطی است که طی سالهای گذشته با توجه به ورود بخش اعظمی از این خودروها به کشور توسط افراد حقیقی، بیشترین حجم ورود خودرو از کشورهای عربی حاشیه خیلج فارس صورت میگرفت؛ به طوریکه این کشورها در آمار ارائه شده از سوی گمرک همواره در صدر جدول کشورهای مبدا واردکننده خودرو قرار داشتند، اما در حال حاضر و با توجه به حذف افراد حقیقی از لیست واردکنندگان خودرو و اختصاص واردات خودرو به نمایندگیهای مجاز میتوان گفت از این پس شاهد تغییر کشورهای مبد واردات خودرو نیز خواهیم بود.
براساس روش در پیش گرفته از سوی وزارت صنایع و معادن،واردات خودرو از سال گذشته تنها از سوی شرکتهای دارای نمایندگی مجاز شرکتهای مادر و با توجه به تطابق شبکه خدمات پس از فروش با تعداد خودروهای وارداتی صورت میگیرد. اجرای روش موردی برای ثبت سفارش خودرو به معنی آن است که از این پس بالانس تجارت واردات خودرو از کشورهای حاشیه خلیجفارس به کشورهای تولیدکننده تغییر خواهد کرد.به گفته واردکنندگان خودرو با توجه به تغییر صورت گرفته در روند واردات خودرو از این پس کشور کره و پس از آن ژاپن جایگزین کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس خواهند شد، چرا که بیشترین خودروهای وارداتی به خودروسازان این دو کشور اختصاص دارد.
یکی از نمایندگیهای مجاز نیز در این خصوص میگوید: در سال جاری وزارت صنایع و معادن مجوز واردات خودرو را به شرط واردات از کشور تولیدکننده، صادر کرده که این امر به معنی حذف کشورهای مبدا واردات خواهد بود و کشورهای تولیدکننده از این پس کشورهای مبدا محسوب خواهند شد. شرط در نظر گرفته شده از سوی وزارت صنایع و معادن را میتوان به حذف کامل کشورهای حاشیه خلیجفارس از لیست کشورهای مبدا تعبیر کرد.
از سوی دیگر تغییر صورت گرفته در شرایطی است که سال گذشته و با افزایش هزینههای حمل بار (افزایش هزینههای لنجی برای حمل بار) برخی از واردکنندگان و تجار کشور،ترکیه را به عنوان کشور مبدا برای واردات خودرو انتخاب کردند.
ظاهرا افزایش هزینههای بار که افزایش هزینههای جانبی واردکنندگان را به همراه داشته موجب شد که واردکنندگان نیز رویه حمل خودروهای وارداتی خود را تغییر دهند، هرچند تغییر صورت گرفته از سوی واردکنندگان چندان دوام نیافت و هم اکنون دست واردکنندگان از واردات خودرو کوتاه شده است.
از سوی دیگر علاوه بر هزینه پایین حمل و نقل خودرو از ترکیه نسبت به سایر کشورهای مبدا، پایین بودن قیمت خودرو در ترکیه نسبت به کشورهای حاشیه خلیجفارس نیز در تغییر صورت گرفته تاثیر گذار بوده است.
به گفته واردکنندگان خودرو بالا بودن هزینههای جانبی در کشورهای حاشیه خلیجفارس از یک سو و اخذ عوارض جانبی از واردکنندگان از سوی دیگر در این کشورها موجب شده تا واردکنندگان خودرو کشورهای ثالث را برای واردات در نظر گیرند.
علاوه بر موارد ذکر شده از سوی واردکنندگان کاهش عرضه برخی خودروها در کشورهای حاشیه خلیجفارس نیز در افزایش قیمت خودرو در این کشورها تاثیر گذار بوده است، چرا که هماکنون عرضه محصولات تویوتا در کشورهای حاشیه خلیجفارس کاهش یافته که این امر رشد چشمگیر قیمت محصولات تویوتا در این کشورها را به همراه داشته است.
رشد قیمت در کشورهای حاشیه خلیجفارس در شرایطی است که تولید برخی از محصولات تویوتا در ترکیه موجب شده تا خرید خودرو از این کشور برای واردکنندگان مقرون به صرفه باشد.
فرید زاوه یکی از کارشناسان خودرو نیز در این خصوص میگوید: کشورهایی که خودرو از آنها تامین میشوند در دو گروه کشورهای تجاری و تولیدکننده قرار دارند که هزینه خرید از کشورهای تجاری به طور متوسط ۲۰ تا ۲۵ درصد از کشورهای تولیدکننده بیشتر است.
این کارشناس خودرو در خصوص دلایل این تفاوت قیمت میگوید: اخذ عوارض و پرداخت هزینههای جانبی در کشورهای تجاری موجب بروز این تفاوت قیمت میشود، چرا که در کشورهای تولیدکننده عوارض از صادرکننده اخذ نمیشود که این امر موجب میشود تا قیمت در این کشورها به مراتب کمتر شود.
به گفته این کارشناس خودرو، برخی از خودروسازان در کشور ترکیه سایت خودروسازی دارند که این امر موجب میشود تا قیمت این خودروها در ترکیه نسبت به سایر کشورها کمتر باشد.
وی در ادامه میگوید: در ترکیه بهای کالای عرضه شده در بازار این کشور نسبت به کالای صادراتی تفاوت قیمت بسیار دارد، چرا که این کشور تسهیلاتی برای صادرات در نظر گرفته که این امر موجب میشود تا خرید خودرو برای واردکنندگان از این کشور مقرون به صرفه باشد.
این کارشناس خودرو معتقد است با توجه به تغییرات صورت گرفته در روند واردات خودرو باید بازار سیاه خودروهای وارداتی از بین برود،چرا که از این پس واردات در اختیار یک گروه خاص قرار میگیرد که به این طریق باید چندگانگی قیمت در بازار از بین برود.
روش جدید برای واردات
اعمال روش جدید از سوی وزارت صنایع و معادن و توقف واردات از سوی واردکنندگانی که فاقد مجوز نمایندگی رسمی در کشور هستند موجب شد تا سال گذشته عرضه اوراق ثبت سفارش در بازار رونق پیدا کند به طوری که اوراق ثبت سفارش در بازار به طور میانگین ۵ تا ۳۰ میلیون تومان با توجه به مدل خودرو خرید و فروش شدند، هرچند این روش همچنان در بازار متداول است، اما در سال جاری علاوه بر روش خرید و فروش اوراق ثبت سفارش روش واردات شراکتی نیز به روش پیشین اضافه شده است.
به گفته برخی از واردکنندگان خودروهای وارداتی، در حال حاضر بعضی از نمایندگیهای رسمی اقدام به واردات خودرو به صورت شراکتی با برخی از تجار میکنند که در این روش مجوز از سوی نمایندگی اخذ شده و هزینه واردات نیز از سوی شریک تجاری تامین میشود و پس از ترخیص هر دو از سود واردات بهرمند میشوند.
علاوه بر روشهای جدیدی که واردکنندگان برای واردات در پیش میگیرند، برخی از واردکنندگان در خصوص تغییرات به وجود آمده در واردات خودرو از کشورهای اروپایی نیز میگویند: پیش از این واردکنندگان خودرو میتوانستند پس از خرید نسبت به خروج خودرو از کشور خریداری شده اقدام کنند، اما در شرایط کنونی خریدار باید دو تا سه ماه پس از خرید خودرو نسبت به ترخیص خودرو اقدام کند که این فاصله زمانی به ضرر واردکننده خواهد بود.
قیمت واقعی وارداتیها
از سوی دیگر هرچند کارشناسان امیدوارند که با ورود خودرو از سوی شرکتهای مادر، بازار سیاه خودروهای وارداتی از بین برود، اما اخذ عوارض ۱۱۰ درصدی (عوارض ۹۰درصدی خودرو به همراه هزینه خروج یک تا سه خودروی فرسوده بر اساس میزان مصرف سوخت) از واردکنندگان خودرو موجب شده تا خودروهای وارداتی هماکنون با بیش از دو برابر قیمت واقعی در بازار عرضه شوند که این امر به معنی آن است که با کمرنگ شدن سایه بازار سیاه خودروهای وارداتی بهای این خودروها چندان تغییر نخواهد کرد.
براساس نرخهای اعلامشده از سوی یکی از سایتهای واردکننده خودرو، عوارض پرداخت شده برای برخی خودروهای وارداتی به بیش از ۱۰۰میلیون تومان میرسد. براساس قیمتهای درج شده در این سایت خودروی بنز CLS در کشورهای حاشیه خلیج فارس با قیمت ۵۴میلیون تومان خریداری میشود؛ اما پس از اخذ عوارض از سوی دولت، قیمت آن به ۱۰۴ میلیون تومان در بازار داخلی میرسد، بی ام و سری شش کوپه نیز در کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز ۸۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان عرضه میشود اما با ورود به بازار ایران بهای آن به ۱۴۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان میرسد.
تویوتا کرولا نیز در بازار کشورهای حاشیه خلیجفارس با قیمت ۲۰ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان عرضه میشود که در بازار داخلی قیمت آن به ۳۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان میرسد. هیوندا جنسیس نیز در کشورهای حاشیههای خلیجفارس ۴۶ میلیون تومان عرضه میشود اما قیمت این خودرو پس از ورود به کشور به ۸۱ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان میرسد.
ارسال نظر