نوسازی تاکسی‌های فرسوده تهران طی سه ماه

روآ بار دیگر به ناوگان تاکسیرانی تهران پیوست

گروه خودرو - «روآ» مجوز ورود به ناوگان حمل و نقل عمومی کلان شهرها را دریافت کرد.

علی‌اصغر سرائی نیا مدیر فروش شرکت ایران خودرو روز گذشته در نشست خبری که در محل ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت برگزار شد با بیان این خبر اظهار داشت: بر اساس مجوز اخذ شده تولید «روآ» تا مهرماه ادامه خواهد داشت و این خودرو می‌تواند علاوه بر شهرهای کوچک وارد ناوگان حمل و نقل عمومی کلان شهرها نیز شود. اظهارات مطرح شده از سوی مدیر فروش شرکت

ایران خودرو در شرایطی است که اوایل سال جاری شورای عالی ترافیک از موافقت با شماره‌گذاری ۵ هزار تاکسی «روآ» به شهرهایی که رانندگان آن فاقد بضاعت مالی باشند خبر داده بود، اما مدیر فروش ایران خودرو در این نشست از آغاز شماره‌گذاری ۱۰ هزار دستگاه «روآیی» که شماره‌گذاری آنها پیش از این متوقف شده بود، از پنج‌شنبه گذشته خبر داد.

ورود مجدد روآ به ناوگان کلان شهرهای کشور در شرایطی است که سال گذشته ورود این خودرو به همراه پراید به ناوگان حمل و نقل عمومی ممنوع اعلام شده بود، اما در سال جاری قیمت پایین این خودرو در مقایسه با سایر خودروهای مد نظر برای ناوگان حمل و نقل عمومی موجب شد تا این خودرو مجدد مجوز ورود به ناوگان حمل و نقل عمومی را دریافت کند تا به این طریق طرح نوسازی تاکسی‌های فرسوده شتاب گیرد.

نوسازی ۱۱ هزار تاکسی ظرف سه‌ماه

امیررضا رجبی سرپرست معاونت نوسازی ناوگان حمل و نقل ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور نیز در این نشست با اعلام خبر نوسازی تمام تاکسی‌های فرسوده تهران ظرف سه ماه اظهار داشت: تمامی ۱۱ هزار تاکسی فرسوده شهر تهران ظرف سه ماه آینده نوسازی خواهند شد.

سرپرست معاونت نوسازی ناوگان حمل و نقل ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت ضمن بیان این خبر افزود :سال گذشته نوسازی ۶۰ هزار تاکسی فرسوده در کل کشور در دستور کار قرار گرفت که با توجه به آلودگی هوای تهران اولویت به نوسازی ۱۱ هزار تاکسی فرسوده در حال تردد به این شهر داده شد و مقرر گردید تا ظرف دو تا سه ماه آینده سن ناوگان تاکسیرانی تهران به ۱۰ سال کاهش یابد.

به گفته رجبی از مجموع ۱۱ هزار تاکسی فرسوده در حال تردد در تهران مالکان پنج هزار و ۸۰۰ تاکسی در طرح جایگزین ثبت نام کردند که دو هزار و ۵۰۰ متقاضی در حال طی کردن مراحل نوسازی و تحویل خودرو جایگزین هستند.

معاون بازاریابی و فروش شرکت ایران خودرو نیز در این خصوص گفت: ایران خودرو آمادگی دارد، حدود نه هزار دستگاه تاکسی فرسوده باقیمانده شهر تهران را در ۴۵ روز آینده نوسازی کند.معاون بازاریابی و فروش شرکت ایران خودرو در ادامه افزود: این شرکت آمادگی دارد، ماهانه ده هزار خودرو، جایگزین تاکسی‌های فرسوده سراسر کشور کند.

سرایی نیا در پاسخ به این پرسش که چه خودروهایی به عنوان تاکسی‌های جایگزین در نظر گرفته شده است اظهار داشت: سمند، ۴۰۵ و «روآ» برای نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی در نظر گرفته شده که ده هزار دستگاه از تاکسی‌های تحویلی، خودروی «روآ» است.

وی در ادامه افزود: بنا داریم از مهر ماه امسال، تولید پژو «روآ» را متوقف کنیم. مدیر فروش شرکت ایران خودرو در خصوص نرخ خودروهای جایگزین در طرح نوسازی نیز عنوان کرد: خودروهای جایگزین با تخفیف حداقل یک میلیون تومان در اختیار متقاضیان قرار می‌گیرد که این تخفیف بر اساس نوع خودرو متفاوت است.وی در خصوص زمان تحویل خودروهای جایگزین نیز اظهار داشت: در تهران تاکسی‌های جایگزین ظرف یک هفته به متقاضیان واگذار خواهد شد که این مدت از زمان اسقاط خودرو محاسبه می‌شود. سرپرست معاونت نوسازی ناوگان حمل و نقل ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت در خصوص نرخ سود تسهیلات بانکی مد نظر در طرح نوسازی نیز گفت: برای نوسازی تاکسی‌های فرسوده وام با نرخ ۱۴ درصد در نظر گرفته شده که از طریق بانک صادرات در اختیار متقاضیان قرار می‌گیرد.

به گفته رجبی، عدم تخصیص وام ۱۰ میلیون تومانی به سمند در سال گذشته و تخصیص وام پنج و هفت میلیون تومانی به این خودرو موجب شد تا مشکلات بسیاری برای متقاضیان این خودرو به وجود آید، اما در سال جاری بانک صادرات وام مدنظر برای سمند را تا سقف نه میلیون تومان افزایش داد تا به این طریق مشکل این خودرو نیز برطرف شود.

از پایه گاز سوزها خبری نیست

علاوه بر لغو ممنوعیت ورود «روآ» به ناوگان حمل و نقل عمومی برای سال جاری، الزام در نظر گرفته شده مبنی بر ورود خودرو به صورت پایه گاز سوز به این ناوگان برای سال جاری نیز منتفی شد.

ظاهرا نرسیدن خودروسازان به تولید انبوه خودروهای پایه گاز سوز موجب شد تا با وجود ضرب‌الاجل در نظر گرفته شده از سوی ستاد، برای نوسازی تاکسی‌های فرسوده الزام مد نظر برای ورود خودرو به صورت پایه گاز سوز به این ناوگان منتفی شود.

براساس الزام در نظر گرفته شده از سوی ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت از ابتدای سال جاری خودروهای مدنظر برای ورود به ناوگان حمل و نقل عمومی باید به صورت پایه گاز سوز صورت گیرد که این الزام برای سواری‌ها از نیمه دوم سال جاری خواهد بود. معاون بازاریابی و فروش شرکت ایران خودرو در این خصوص اظهار داشت :الزامی در خصوص پایه گاز سوز کردن خودروها به خودروسازان ارائه نشده است.

به گفته سرائی نیا، ورود خودروهای پایه گاز سوز به ناوگان حمل و نقل عمومی به تولید انبوه سمند پایه گاز سوز بستگی دارد و ما سعی خواهیم کرد بخشی از خودروها را به صورت پایه گاز سوز تحویل دهیم. سرپرست معاونت نوسازی ناوگان حمل و نقل ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت نیز در این خصوص عنوان کرد: ستاد درخواست تحویل خودروهای پایه گاز سوز را به ایران خودرو مطرح کرده که امیدواریم برخی از خودروهای جایگزین به صورت پایه گاز سوز تحویل متقاضیان داده شود.

رجبی همچنین در مورد نصب ترمز ضد قفل و کیسه هوا روی تاکسی‌ها نیز گفت: از ابتدای امسال تمام تاکسی‌ها مجهز به ترمز ضد قفل شدند و در مورد نصب ایربگ نیز اگر مهلتی توسط موسسه استاندارد تعیین شود، در مورد تاکسی‌ها نیز اعمال خواهد شد. معاون بازاریابی شرکت ایران خودرو نیز در خصوص زمان تجهیز تاکسی‌ها به کیسه هوا افزود: در این خصوص قرار شد که جلسه‌ای با ستاد مدیریت حمل و نقل و تعاونی‌های سراسر کشور برگزار شود تا در این جلسه در خصوص زمان تجهیز تاکسی‌ها به کیسه هوا تصمیم‌گیری شود، اما احتمالا تاکسی‌ها از نیمه دوم سال به ایربگ مجهز خواهند شد.

شرکت‌های مالکی تاکسی در راهند

رجبی در ادامه از راه‌اندازی طرح «شرکت مالکی تاکسی» برای اولین‌بار در کشور خبر داد و گفت: در این طرح شرکت‌های تاکسیرانی خصوصی که تاکنون کار مدیریت و هماهنگی انجام می‌دادند و مالکیتی بر تاکسی‌ها نداشتند، موظف شدند که مالکیت داشته باشند و رانندگان را به استخدام خود درآورند.

وی افزود: ۴۶۰ فقره تاکسی در قالب «شرکت مالکی» طی یک‌ماه آینده اسقاط و خودروی جایگزین آن به متقاضیان تحویل خواهد شد.

وی با بیان اینکه در تهران ۱۶ شرکت مالکی تاسیس شده است، اظهار داشت: متقاضیان مشهدی نیز برای شرکت در این طرح اعلام آمادگی کرده‌اند.

به گفته رجبی، با ایجاد شرکت‌های مالکی، مسافربرهای شخصی که نمی‌توانستند خودشان فرآیند جایگزینی را طی کنند توسط شرکت‌های مالکی نسبت به نوسازی خودروی خود به صورت مشارکتی یا از طریق فروش امتیاز‌ خود اقدام می‌کند.

نوسازی ۹۸۰ هزار فرسوده

علاوه بر طرح نوسازی تاکسی‌های فرسوده سرپرست معاونت نوسازی ناوگان حمل و نقل ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت از نوسازی ۹۸۰ هزار خودرو فرسوده خبر داد و افزود: طی یک ماه آینده تعداد خودروهای از رده خارج به مرز یک میلیون دستگاه خواهد رسید و جشن خروج یک میلیون خودروی فرسوده را با تقدیر از افرادی که در این طرح مشارکت داشته‌اند، برگزار خواهیم کرد.

وی همچنین با بیان اینکه تاکنون سواری‌های شخصی با سن ۳۵ سال به بالا (مدل زیر ۵۴) به صورت بلاتکلیف و غیرقابل جایگزین بودند، گفت: با تهیه طرح «اسقاط در برابر ارزش لاشه» امکان نوسازی این خودروها نیز فراهم شده که مقدمات طرح در حال آماده شدن است.

وی در مورد صرفه‌جویی حاصل از جایگزینی خودروهای فرسوده نیز گفت: یک دستگاه خودروی فرسوده ۵۰ درصد بیشتر از یک خودروی نو مصرف سوخت دارد که طبق محاسبات انجام شده با خروج یک میلیون دستگاه خودروی فرسوده، روزانه ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار لیتر در مصرف سوخت صرفه‌جویی خواهد شد.