ایسنا - مدیرعامل ایران خودرو دیزل گفت: سود واردات کامیون‌های دست دوم خارجی نصیب دلالان و واسطه‌های واردات شده و مضرات آنها نصیب خریداران این خودروها و منافع عمومی کشور می‌شود؛ بنابراین باید از واردات آنها جلوگیری شود. هاشم یکه‌زارع اظهار کرد: ‌واردات کامیون‌های دسته دوم از هیچ منظری سودی نصیب کشور نمی‌کند؛ به جز دلالان و واسطه‌های واردات که سود سرشاری به دست می‌آورند.

وی با بیان اینکه هیچ دلیل منطقی و کارشناسی برای واردات کامیون دسته دوم از خارج از کشور وجود ندارد، خاطرنشان کرد: حتی اگر قرار باشد این کامیون‌های دست‌‌دوم ارزان‌تر از کامیون‌های تولید داخل فروخته شود نیز هزینه‌های تعمیر و نگهداری آنها به قدری بالا است که در نهایت هزینه‌هایی چندین برابر یک کامیون داخلی را به خریدار تحمیل خواهند کرد.

مدیرعامل ایران خودرو دیزل ادامه داد: یک کامیون دست‌دوم با سه سال کارکرد در خارج از کشور حداقل ۹۰۰ هزار کیلومتر کارکرد داشته است، در حالی که در ایران یک کامیون پس از ۱۰ سال فعالیت به ۹۰۰ هزار کیلومتر کارکرد می‌رسد؛ بنابراین هزینه‌های تعمیر و نگهداری کامیون‌های دست دوم خارجی سه تا پنج برابر کامیون‌های تولید داخل است که چنین هزینه‌ای خریداران ایرانی را به شدت متضرر خواهد کرد.

وی با بیان اینکه باید دید به چه دلیل و براساس کدام منافع کامیون دست دوم وارد کشور می‌شود، تصریح کرد: کامیون‌های دست دوم علاوه بر آن‌که استانداردهای داخلی در حوزه خودروهای تجاری را پاس نخواهند کرد، مصرف سوخت و آلایندگی بالایی داشته و هزینه‌های کشور در این حوزه را نیز افزایش خواهند داد؛ بنابراین باید از این واردات که سود آن تنها نصیب عده‌ای دلال و واسطه می‌شود، جلوگیری کرد.

یکه‌زارع خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه تجاری‌سازان داخلی به‌طور میانگین با ۳۰ درصد ظرفیت فعال هستند و در شرایطی که مقام معظم رهبری بر ضرورت حمایت از تولید و کارگر ایرانی تاکید کرده‌اند، واردات کامیون دست‌دوم برخلاف رهنمودهای ایشان در خصوص تقویت تولید و گسترش اشتغال است.

پیش از این اعلام شد که واردات کامیون‌های دست‌دوم خارجی با عمر تا سه سال کارکرد به کشور آغاز شده است.